Antiviralul Favipiravir s-ar putea găsi, în curând, în farmaciile cu circuit deschis

22 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceasta este o revendicare intens vehiculată de antivacciniști, care ar prefera să își cumpere singuri medicamente care nu au fost create special pentru tratamentul Covid-19, în loc să își administreze preventiv „serul experimental”.

 

Alexandru Rafila

Apelurile la vaccinare făcute de autorități, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare sunt însoțite de numeroase comentarii ale antivacciniștilor, care cer cu insistență să fie introduse antivirale în farmacii, deși mulți dintre ei au auzit acest termen abia cu ocazia pandemiei. Nu contează că acestea se administrează pacienților cu Covid-19 în anumite condiții, nici că indicația terapeutică a medicamentelor antivirale este, în principal, pentru alte afecțiuni, nici că acestea au un grad ridicat de toxicitate și se administrează numai la recomandarea și sub urmărirea unui medic. Obișnuiți să ia medicamente cu pumnul după indicațiile vecinilor sau ale rețetelor de pe Facebook, mulți români sunt convinși că antiviralele ar fi cheia ieșirii din pandemie, preferând să se trateze cu medicamente aflate în că în studiu, decât să vaccineze cu un ser pe care îl consideră „experimental”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pare să admită însă că nu-i rău să se introducă și în farmaciile cu circuit deschis unele antivirale anti-Covid, printre care și Favipiravir. „Căutăm o soluţie pentru Favipiravir, dar aici avem o problemă legată de opiniile comisiei de specialitate de boli infecţioase ale Ministerului Sănătăţii, pentru că o procedură de emitere a unei autorizaţii pentru nevoi speciale a unui astfel de produs, trebuie să aibă în spate o documentare ştiinţifică a efectului favorabil al acestor medicamente. Pentru Favipiravir există un singur studiu care demonstrează reducerea duratei bolii, dar nu cu influenţă asupra mortalităţii şi asupra cazurilor grave”, a declarat ministrul.

 

Acesta a adăugat că s-a luat legătura și cu Terapia Cluj, în încercarea de a se găsi o soluție pentru ca medicamentul să fie disponibil și în România. În calitate de medic, Alexandru Rafila a reamintit însă că antiviralele sunt foarte toxice, iar în cazul Favipiravir există o contraindicație pentru persoanele aflate la vârste fertile, pentru că pot induce sterilitate. Ministrul a făcut aluzie și la afirmațiile aberante ale senatoarei Șoșoacă, cea care avertiza recent că vaccinul anti-Covid „dă sterilitate pe trei generații”, fără a fi capabilă să explice cum s-ar putea ajunge la generațiile doi și trei, în situația în care generația unu nu mai poate procrea. „Repet, aceste medicamente sunt medicamente sunt toxice. De exemplu, pentru Favipiravir, trebuie foarte multă reţinere din partea femeilor aflate la vârste fertile – apropo de discuţiile care au existat legate de vaccin, care sunt fanteziste. De data asta, e o indicaţie clară, atât pentru femeile aflate la o vârstă fertilă, cât şi pentru bărbaţi, pentru că sunt medicamente care pot avea anumite efecte care se numesc efecte teratogene” , a subliniat ministrul Sănătății.

 

Totodată, Alexandru Rafila a reamintit că antiviralele nu se administrează oricui se infectează, iar persoana respectivă scapă astfel de Covid-19, ci doar pacienţilor cu anumiţi factori de risc, la care infecţia poate da complicații.

Acesta a mai precizat și că autoritățile au în atenție și două medicamente inovative, care sunt în procedură avansată de autorizare de către Agenția Europeană a Medicamentului. „Ne-am întâlnit cu reprezentanţii ambelor companii şi am stabilit încheierea unor protocoale care să asigure, încă din primele momente ale disponibilităţii acestor medicamente, produsele pentru România. Şi am stabilit modul în care se vor achiziţiona”, a spus ministrul.

În ceea e privește un nou val al pandemiei provocat de tulpina Omicron, Alexandru Rafila este de părere că acesta va apărea în prima parte a anului viitor și va dura circa două luni. „Eu cred că valul 5 al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate, probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a mai precizat ministrul.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*