Avertismentul ministrului Rafila: medicamentele antivirale sunt toxice și nu trebuie luate după ureche!

15 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii avertizează românii că îşi pun singuri viaţa în pericol încercând să se trateze acasă, cu medicamente antivirale care „sunt toxice” și de aceea necesită suprevegherea unui medic.

 

Alexandru Rafila

În timp ce oamenii de știință, medicii și autoritățile vin cu tot mai multe argumente în favoarea vaccinării anti-Covid, tot mai multe voci se fac auzite în presă și pe rețelele de socializare, cerând medicamente anti-Covid, considerându-le mai eficiente și mai lipsite de riscuri.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat însă un avertisment extrem de serios cu privire la administrarea de tratamente antivirale împotriva Covid-19. arătând că acestea pot cauza probleme hepatice grave celor care le iau fără supravegherea unui medic. Ministrul nu este singurul medic român care spune ca romanii nu ar trebui să ia antivirale „după ureche” și că acestea trebuie prescrise de un medic și nu pot fi luate preventiv, așa cum își imaginează unii, atrăgând atenția că mai ales dacă nu sunt folosite împreună cu alte medicamente care să protejeze ficatul, sunt foarte toxice. Tratamentele antivirale sunt toxice. Ele inhibă mecanismele fiziologice naturale ale celulei umane și se soldează cu hepatită cronică sau medie. Nu e de glumă cu ele! În niciun caz să nu le ia oamenii fără recoamnadrea medicului. E foarte periculos. Au un efect citotoxic. Nu pot fi luate preventiv, cum își imaginează unii. Facem pași, dacă aceste antivirale noi vor fi disponibile, să poată fi achiziționate cu bani din buget”, a explicat ministrul, subliniind încă o dată că vaccinarea este cea mai sigură și mai eficientă cale prin care virusul poate fi ținut la distanță și mai ales prin care se asigură protecție față de formele grave ale bolii.

 

Alexandru Rafila a menționat că în România sunt folosite la ora actuală trei medicamente antivirale pentru tratarea Covid-19. „Avem trei categorii de tratamente în România. Sunt substanțe antivirale mai vechi, așa cum este Favipiravir. Sunt substanțe antivirale mai noi, cum sunt cele de la Pfizer și Merck, și sunt anticorpii monoclonali. Cei din urmă nu prea s-au folosit la noi. Avem o oarecare reticență… Despre anticorpi nu știu că ar fi existat solicitări – distribuția lor în farmacii e destul de limitată. Sunt achiziționați de guverne”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătății a menționat că tratamentele antivirale trebuie introduse prin procedură de autorizare internațională sau națională, iar tratamentele noi vor fi achiziţionate cu bani de la buget, în momentul în care vor deveni disponibile. „Ungaria e singura țară care a făcut asta prin procedură de autorizare națională. Am discutat deja cu ministrul Sănătății ungar, aștept să îmi comunice procedura. Asta ar însemna să poată fi folosite în regim ambulatoriu, la persoane care sunt investigate înainte. Facem pași, dacă aceste antivirale noi vor fi disponibile, să poată fi achiziționate cu bani din buget”, a mai spus ministrul.

 

În ceea ce privește certificatul verde, ministrul Rafila spune că liderii coaliţiei au discutat din nou forma proiectului de lege, dar există încă divergențe pe această temă. În acest moment, Guvernul nu poate da o ordonanţă de urgenţă, pentru că există un proiect de lege în Parlament, depus de Florin Cîţu, iar acesta ar trebui retras pentru a veni cu un proiect nou.

Ministrul spune că însă s-au făcut demersuri ca medicii de familie sau cei din farmacii care fac teste covid să le poată introduce direct în platformă, pentru a putea fi identificate. Certificatul Covid ar putea fi fi discutat în şedinţa de guvern de miercuri, iar testele antigen pentru depistarea SARS-CoV-2 nu vor fi excluse din certificat. „Am făcut demersuri, astfel încât orice medic de familie sau farmacie – şi cred că se încheie săptămâna asta această operaţiune – care face un test rapid poate sa-l introducă în platformă”, a precizat Rafila, menționând că mai multe clarificări referitoare la acest subiect vor fi discutate miercuri în şedinţa de guvern..

Sursele guvernamentale susțin că ministrul Sănătăţii a propus ca fiecare cetăţean să beneficieze de un voucher pentru 15 testări, care să fie valabile în termen de 2 – 3 luni de zile, un test antigen având valabilitate de 48 de ore. Dacă va fi aprobat, voucherul ar trebui să fie personalizat. Până acum însă nu s-a discutat despre costurile presupuse de o astfel de măsură, așa că guvernanţii trebuie să vadă care este impactul bugetar în raport cu eficienţa unei astfel de măsuri.

 

Introducerea cerificatului Covid ar crește și rata vaccinării, arată un studiu publicat de revista The Lancet. Studiul, realizat de Centrul Leverhulme pentru Ştiinţe Demografice al Universităţii Oxford (Marea Britanie), a examinat datele din şase ţări şi a constatat că introducerea certificatului verde a impulsionat, în majoritatea cazurilor o accelerare a campanie de imunizare, deşi au fost detectate diferenţe între acestea în funcţie de gradul de acoperire şi de disponibilitate a vaccinurilor.

Modelele de studiu au indicat că Franţa, Israel, Italia şi Elveţia, care „aveau un nivel de vaccinare inferior mediei”, au înregistrat o creştere a cererii de vaccinare după intrarea în vigoare a certificatului verde. Nu au fost detectate însă schimbări semnificative în Germania, unde nivelul de acoperire era deja ridicat, sau în Danemarca, unde furnizarea de vaccinuri este limitată.

Melinda Mills, principala autoare a cercetării, arată într-un comunicat că progresul campaniei de vaccinare „continuă să joace un rol crucial” în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, astfel că creşterea cererii de vaccinare rămâne „un element cheie” pentru a „proteja individul”, dar şi pentru „a rupe lanţul contagierilor intracomunitare”, arătând că că, în faţa perspectivei impunerii de restricţii, s-a înregistrat „o creştere semnificativă” a cererii de vaccinare, cu 20 de zile înainte de introducerea certificatului, „care a s-a menţinut şi după 40 de zile”.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*