Studiu Omicron: Vaccinarea completă cu Pfizer reduce infectarea cu 33 la sută și spitalizarea cu 70 la sută
Datele au fost publicate de Discovery Health, cel mai mare administrator privat de asigurări de sănătate din Africa de Sud, în urma celui mai mare studiu privind eficaitatea vaccinării față de infecția cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Primul studiu major realizat în condiţii reale despre impactul potenţial al variantei Omicron, într-o perioadă în care Africa de Sud se confruntă cu o creştere accelerată a numărului de infectări provocate de această tulpină a noului coronavirus, arată că vaccinarea completă anti-Covid, cu două doze Pfizer / BioNTech, pare să fi oferit, în ultimele săptămâni, o protecție de 70% împotriva riscului de spitalizare și de 33% contra riscului de infectare.
Studiul a fost realizat de echipele de cercetare clinică și statistică Discovery (DSYJ.J), în colaborare cu Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC) și s-a bazat pe peste 211.000 de rezultate pozitive la testul COVID-19 din perioada 15 noiembrie – 7 decembrie, dintre care aproximativ 78.000 au fost atribuite Omicron, pe baza prevalenței relative a variantei, și nu reprezintă cazuri confirmate cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că studiul nu poate oferi concluzii definitive cu privire la varianta considerată „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și a cărei prezență a fost raportată în peste 60 de țări.
Cercetătorii din Africa de Sud au confirmat, până în prezent, 78% de infectări cu Omicron în urma secvenţierilor genetice a 630 de teste pozitive pentru Covid-19 în noiembrie și toate cele 61 de probe analizate până acum în decembrie, noua variantă a virusului SARS-CoV-2 ajungând să reprezinte un procent mai mare decât cel depistat pentru precedenta variantă dominantă, Delta.
În noiembrie, Africa de Sud a alertat comunitatea internațională cu privire la apariția Omicron, trăgând un semnal de alarmă privind posibilitatea ca noua variantă a virusului să ducă la o creștere a infecțiilor la nivel global, fapt ce a dus la impunerea unor noi restricții de călătorie în Africa de Sud. Numărul de infecții zilnice din Africa de Sud a crescut de atunci la peste 20.000, marți fiind raportate 35% dintre teste pozitive și 600 de noi internări în spital și 24 de decese.
Aceste date reprezintă însă o scădere cu 80% împotriva riscului de infectare şi cu 90% împotriva riscului de spitalizare care au fost calculate în perioada valului de infectări provocate de varianta Delta, dominantă în prezent la nivel mondial şi considerată cea mai infecţioasă variantă apărută în timpul pandemiei de coronavirus.
Reprezentanții Discovery Health atrag atenția că rezultatele studiului sunt preliminare. În plus, Ryan Noach, directorul executiv al Discovery Health a spus, într-o conferință de presă dedicată studiului, că în contextul în care se estimează că cel puțin 70% din populația sud-africană a fost expusă la COVID-19 în ultimele 18 luni, nivelurile estimate ridicate de anticorpi existenți ar putea denatura datele și „acesta ar putea fi un factor de confuzie pentru indicatorii de spitalizare și de severitate în timpul acestui val Omicron”.
Glenda Gray, preşedinta SAMRC, consideră însă important faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech pare să ofere o protecţie bună împotriva formelor severe de COVID-19 şi a riscului de spitalizare, în condiţiile în care o nouă variantă cu o transmisibilitate foarte mare se află deja în circulaţie, iar cercetătorii sud-africani sunt „extrem de încurajaţi de aceste rezultate”. Ea a menționat că un studiu amplu se desfășoară și în legătură cu vaccinul Johnson&Johnson, iar analizele recente au arătat că nu există decese din cauza Omicron în rândul persoanelor vaccinate, așa că vestea bună este că și acest vaccin „este eficient împotriva bolii severe și a morții”.
Africa de Sud utilizează vaccinuri produse de Pfizer-BioNTech şi Johnson & Johnson în campania sa naţională de imunizare împotriva COVID-19, administrând până în prezent peste 20 de milioane de doze de ser Pfizer.
Analiza mai arată că protecţia împotriva riscului de spitalizare s-a menţinut pentru toate persoanele din categpriile de vârstă între 18 ani și 79 de ani, oferind niveluri de protecţie uşor mai scăzute pentru vârstnici.
Protecţia împotriva riscului de spitalizare a fost, de asemenea, consistentă pentru persoanele cu o gamă largă de boli cronice, inclusiv diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie şi boli cardiovasculare.
Autorii studiului au concluzionat că a existat un risc mai mare de reinfectare în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei decât în timpul valurilor precedente şi că riscul de spitalizare în rândul adulţilor diagnosticaţi cu COVID-19 a fost cu 29% mai mic decât în timpul primului val din 2020.
Copiii par să prezinte un risc cu 20% mai mare de spitalizare din cauza unor complicaţii medicale în timpul celui de-al patrulea val pandemic decât în timpul primului val, în pofida unei incidenţe mai mici în cifre absolute, dar oamenii de știință sud-africani spun că nu pot confirma o legătură între Omicron și numărul mare de copii cu vârste sub 5 ani internați, care s-ar putea datora altor factori.
Rămân însă în discuție multe necunoscute asupra variantei Omicron a SARS-CoV-2. OMS a spus că au existat semne timpurii că persoanele vaccinate și infectate anterior nu ar produce suficienți anticorpi pentru a evita o infecție cu Omicron, ceea ce duce la rate mari de transmitere, dar nu a fost clar dacă Omicron este cu certitudine mai contagios decât varianta Delta, dominantă la nivel global.
Pfizer și BioNTech au spus, săptămâna trecută, că două vaccinul lor ar putea proteja în continuare împotriva bolilor severe, deoarece este puțin probabil ca mutațiile acestei noi variante a virusului să evite răspunsul celulelor T.
Michael Head, cercetător principal în domeniul sănătății globale la Universitatea din Southampton, atrage atenția și asupra faptului că, la ora actuală, existând un grad mare de incertitudine cu privire la varianta Omicron, este important „să evităm să deducem prea multe concluzii, dintr-un scenariu național”, arătând că, în timp ce în Africa de Sud se spune că Omicron ar putea fi mult mai blând, rapoartele din Danemarca sugerează contrariul.
În România, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a adunat datele existente despre varianta Omicron, iar pe pagina de Facebook RO Vaccinare, Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie, a explicat că „Studii preliminare din ultima săptămână arată că: Omicron are un număr mare de mutații în regiuni care ar putea afecta eficiența răspunsului imun post-vaccinare, post-infecție și unele terapii cu anticorpi monoclonali; activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate sau infectate cu o variantă anterioară este semnificativ scăzută față de Omicron; protecția față de infecție la persoanele vaccinate sau de reinfecție la cei infectați anterior este probabil scazută pentru Omicron; elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate. Protecția față de evoluția severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecție; răspunsul în anticorpi neutralizanți față de Omicron este mult mai puternic la persoanele trecute prin boală și vaccinate sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema inițială de vaccinare; în populații cu un procent foarte mare de persoane trecute prin infecție și / sau vaccinate, numărul de cazuri severe de boală și presiunea pe sistemul sanitar rămân reduse; în aceste condiții, vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane și administrarea unei doze de rapel persoanelor vaccinate cu schema inițială în 2 doze este puternic recomandată; eficiența împotriva infecției simptomatice scade semnificativ cu timpul de la administrarea schemei inițiale de vaccinare. Doza booster cu un vaccin ARN mesager crește eficiența la peste 70% și împotriva Omicron”, menționând că mai multe date vor fi cu siguranță disponibile în viitorul apropiat.
OMS atrage atenția că populația trebuie să fie atentă la anumite simptome specifice infectării cu Omicron. Oboseala și epuizarea sunt doar câteva dintre simptomele specifice noii variante a coronavirusului. Conform medicului sud-african, Angelique Coetzee, persoanele infectate cu Omicron au avut „zgârieturi” în gât, iar majoritatea pacienților infectați au avut parte de transpirații nocturne, tuse uscată și dureri în tot corpul. „Am observat o creștere bruscă a numărului de cazuri în ultimele 10 zile. Până acum au fost în mare parte cazuri foarte ușoare, pacienții având simptome asemănătoare gripei: tuse uscată, febră, transpirații nocturne, multe dureri de corp”, a declarat dr. Unben Pillay, medic generalist în provincia Gauteng, unde au fost raportate 81% din noile cazuri.
În contextul în care comunitatea științifică urmărește îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului (B.1.1.529), detectată pentru prima dată în sudul Africii, care s-a constatat că se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă, Pfizer și BioNTech au anunțat că au că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron, care ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile. „Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații privind varianta omicron (B.1.1.529), precum și dezvoltarea unui vaccin adaptat, ca parte a dezolvării noastre standard pentru noile variante. Primii pași de dezvoltare a unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de o nouă doză. Obiectivul acestei abordări, care a fost inițiată joia trecută, este de a acționa rapid dacă o nouă variantă are nevoie de un vaccin specific”, au anunțat reprezentanții BioNTech.