Știi și câștigi sănătate: Degetele și frumusețea

8 iulie 2021 | 0 comentarii |

Se spune că frumusețea unei persoane începe de la vârful degetelor și că, o mână îngrijită crește încrederea și admirația celor din jur față de persoana respectivă. Forma și lungimea degetelor, un alt aspect care „sare în ochi” când privim pe cineva, nu mai ține, însă, de „posesor”.

Cercetări recente arată că există o legătură între frumusețea unei persoane și felul în care arată degetele sale. De obicei, când vorbim despre degete și frumusețe ne referim la femei, dar și în cazul bărbaților există lucruri interesante pe care le aflăm în urma unor studii ale oamenilor de știință. Aflăm astfel că, la diferența dintre lungimea degetului arătător și cea a inelarului unui bărbat, mai ales la mâna dreaptă, care reprezintă un indicator fiabil al dozei de testosteron la care embrionul a fost expus în timpul sarcinii, se adaugă și alte lucruri interesante „demascate” de degete. Spre exemplu, potrivit unui studiu publicat în Journal Biological Sciences, aflăm că, cu cât degetul inelar al unui bărbat este mai lung în raport cu degetul arătător, cu atât el are mai multe șanse să placă femeilor.

 

În studiul publicat în Journal Biological Sciences, editat de British Royal Society, peste 80 de femei cu vârstele cuprinse între 18 și 34 de ani au fost invitate să evalueze virilitatea și atractivitatea unui eșantion de 49 de bărbați, pentru „a înțelege ceea ce îl face pe un bărbat să fie atractiv” și dacă cel puțin o parte dintre aceste caracteristici „sunt parțial condiționate de mediul în care se dezvoltă fetusul”, a explicat Camille Ferdenzi, de la Universitatea din Geneva, care a coordonat studiul.

În timpul testelor vizuale, pe baza fotografiilor celor 49 de bărbați, cu vârste apropiate, rezultatele au fost concludente: „Cu cât degetul inelar era mai lung în raport cu arătătorul – semn al unei mai mari expuneri la testosteron -, cu atât chipul bărbatului respectiv era considerat mai atrăgător”, a mai spus coodonatoarea studiului, care a precizat totodată că s-a desoperit și că „atractivitatea și simetria chipului sunt puternic corelate”. Astfel de preferințe ar fi putut, de-a lungul procesului de evolutie a speciei umane, să le determine pe femei să ăși crească șansele de a se reproduce alegându-și partenerii cel mai virili.

Totuși, bărbații considerați cei mai atragatori nu au fost neapărat „categorisiți” ca fiind și cei mai „masculini” de către femeile invitate la acest studiu.

 

Un alt studiu, realizat de oamenii de știință de la Universitatea McGill arată că degetele bărbaților indică detalii importante despre ei și despre viitoarele probleme de sănătate.

Un deget arătător scurt și un inelar lung, spre exemplu, arată că bărbatul respectiv are tendința de a se purta foarte frumos cu femeile, ca urmare a expunerii la testosteron, în uter. Bărbații cu degete arătătoare scurte ascultă mai mult, zâmbesc, le place să complimenteze și să facă compromisuri. Tot ei au tendința să aibă mai mulți copii și relații mai armonioase și mai lungi.

Expunerea la testosteron afectează și felul în care arată respectivul bărbat. O expunere mai mare și un deget arătător mai lung indică și un chip mai atrăgător. Bărbații cu degete arătătoare lungi au însă și tendința să înșele, dar și să-și asume riscuri și să strângă avere. Comparând lungimea degetului arătător la omul modern, omul de Neanderthal și stravechii hominizi, oamenii de știință au ajuns la concluzia că omul de Neanderthal, dispărut în urmă cu circa 28.000 de ani, ar fi fost un „mare crai”.

S-a constatat, de asemenea, că bărbații care au degetul arătător mai lung decât inelarul au riscuri mai mici să se îmbolnavească de cancer la prostată. Specialistii au ajuns la această concluzie după ce au comparat 1500 de bărbați care sufereau de cancer la prostată cu 3000 de bărbați sănătoși și au constatat că cei care au arătătorul mai lung decât inelarul au un risc cu 33% mai mic de a suferi de această boală.

 

Pe de altă parte, un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Națională de Cercetare din Rusia, publicat în jurnalul „Personality and Individual Differences”, în cadrul căruia au măsurat degetele a 1.500 de femei și bărbați, a condus la observarea unor diferențe notabile ale raportului 2D:4D la femei, și mai cu seama la mâna lor stângă.

Raportul degetelor, cunoscut sub numele de raportul 2D:4D este legat de cat testosteron (hormon masculin) avut la dispoziție de fetus, în perioada de sarcină. S-a concluzionat că femeile cu un raport 2D:4D mai scăzut au fost expuse unui nivel mai înalt de testosteron, față de cele cu un un raport 2D:4D mai mare. Oamenii de știință au observat, de asemenea, că un aflux sporit de testosteron în perioada prenatală generează și o mai mare încredere în sine, dar și agresivitate si capacitatea de asumare a unor riscuri.

În concluzie, lungimea degetelor unei femei este direct asociată cu succesul ei în carieră. Femeile care au degetul arătător mai scurt față de cel inelar au șanse mai mari să se afirme într-un job tradițional masculin, precum cel de avocat sau manager în industrie, în vreme ce acelea al căror deget arătător este mai lung decât inelarul sunt mai potrivite pentru cariere tipic feminine, precum cele de asistentă medicală, infirmieră sau învățătoare.

 

*Articolele noastre nu pot înlocui consult medical și nu trebuie interpretate ca sfaturi sau recomandări medicale, acestea aparținând exclusiv unui medic calificat. 


Adaugati un comentariu


 

*