Știi și câștigi sănătate: Lucruri mai puțin știute despre ochi

5 iulie 2021 | 0 comentarii |

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului și că aceștia nu pot minți niciodată, iar sentimentele și personalitatea cuiva se reflectă perfect în ochi, ca într-o carte deschisă. Nu poți spune cuiva că ești fericit dacă ochii spun altceva. Un prieten își dă seama imediat dacă ești trist. Și tot cu o simplă privire încep cele mai frumoase povești de dragoste… 

Cei care vedem această lume frumoasă și plină de culoare ne gândim, probabil, că ea n-ar fi decât un întuneric umplut de o tristețe profundă dacă n-am putea-o privi. Sunt însă multe secrete pe care le știm mai puțin și încă multe pe care nici măcar oamenii de știință nu le-au înțeles pe deplin. Câteva lucruri mai puțin cunoascute despre ochi ne vor ajuta să înțelegem mai bine de ce se spune că oamenii posedă doi ochi și o singură limbă, pentru a putea vedea de două ori mai mult și mai bine decât vorbesc… 

 

* Ochiul uman are peste 2 milioane de elemente funcționale, fiind întrecut doar de creier din punct de vedere al complexității. Ochiul uman are capacitatea capacitatea să proceseze 36.000 de biti de informație pe oră și să își ajusteze poziția în funcție de mișcările capului, în doar cateva milisecunde, putându-se concentra pe aproximativ 50 de lucruri pe secundă.

* Lentilele ochiului sunt mai rapide decât orice obiectiv foto profesional. Cristalinul reprezintă lentila naturală a ochiului, a cărei funcție este de a se concentra pe obiectul asupra căruia privim. Într-un singur minut, o multitudine de imagini ne trec prin fața ochilor, iar această lentilă umană trebuie să proceseze tot atâtea distanțe, mai mari sau mai mici, pentru ca fiecare imagine să fie percepută. De fiecare dată când mutăm privirea, cristalinul schimbă focusul atât de rapid, încât nici nu ne dăm seama. Dacă ochiul uman ar fi un aparat foto digital, acesta ar avea 576 de megapixeli. (un telefon mobil performant are 20-30 megapixeli).

* Fiecare ochi conține 107 milioane de celule sensibile la lumină. Pentru a compune o imagine, creierul interpretează lumina receptată de ochi în 0.2 secunde. De fapt, oamenii văd cu creierul, nu cu ochii. În cele mai multe cazuri, vederea în ceață sau distorsionată nu are nicio legătură cu globul ocular, este vorba despre o problemă la nivelul cortexului vizual din creier. Ochii albaștri tind să fie mai sensibili la lumină.

 

* Fiecare ochi este conectat la creier cu peste 1 milion de fibre nervoase. Până în prezent, prin transplant nu se pot reconstitui toate aceste conexiuni, dar poate fi transplantată cu succes corneea, care este singurul țesut nevascularizat al corpului uman. Corneea ochiului uman este asemănătoare cu cea a rechinilor, aceasta din urmă putând fi folosită la om într-o intervenție chirurgicală pentru un transplant de cornee.

* Atunci când privim o persoană care ne place, când suntem excitați, când simțim o bucurie sau o teamă foarte mare, pupilele se dilată cu până la 45%.

* Globul ocular are un diametru de circa 16 milimetri la naștere și crește până la 23 de milimetri în 3 ani de viață. Diametrul maxim, de 25 de milimetri, este atins până la instalarea pubertății, când cântărește în jur de 7.58 grame.

* Ochiul uman diferențiază mai multe nuanțe de verde decât de alte culori și poate distinge aproximativ 500 de nuanțe diferite de gri și 10 milioane de culori diferite.

* Ne petrecem aproximativ 10% din orele de veghe cu ochii închiși, clipind. Mușchii ochiului sunt cei mai activi din tot corpul. Ei funcționează și în timpul somnului (ochii se mișcă rapid în faza REM a somnului).

 

* Știm că există trei culori primare – roșu, verde și albastru – care alcătuiesc milioane de culori diferite. Fiecare ochi are trei receptori, câte unul pentru fiecare culoare primară. Avești receptori sunt responsabili pentru crearea experienței de culoare, stimulate în diferite combinații, cunoscută sub denumirea de Teoria trichromatică Young-Helmholtz. Cei care au conuri defecte nu pot vedea anumite culori și sunt cunoscuți cu deficiențe comatice (Daltonismul, spre exemplu).

* Deși bărbații au o vedere mai bună decât cea a femeilor, unele femei pot avea o mutație genetică ce le permite să distingă în plus milioane de nuanțe ale unor culori.

* Se estimează ca doar 2% din populația lumii are ochi verzi, aceasta fiind cea mai rară culoare a ochilor. La polul opus de află ochii căprui, aceasta fiind nuanța cea mai comună a irisului.  8% din populația globului are ochi albaștri. Printr-o procedură cu laser care induce eliminarea stratului de pigment „căprui” s-a descoperit însă că majoritatea ochilor au baza de culoarea albastră. Expunerea la soare și melanina ajută la definirea adevăratei culori a ochilor.

* Aproximativ 80% din amintirile pe care le avem le datorăm ochilor, acestea înregistrându-se vizual.

 

* Ochiul uman are o foarte mare capacitate de vindecare. Cu o îngrijire adecvată, în doar aproximativ 48 de ore se poate repara o zgarietură minoră a corneei.

* Anumite afecțiuni oculare, cum ar fi glaucomul, dar și alte probleme de sănătate, precum accidentele vasculare cerebrale, pot duce la dezvoltarea unor unghiuri moarte care se simt în campul vizual. Astfel, pacienții se pot confrunta cu pete albe sau negre, așa-numitele unghiuri moarte. În astfel de situații, creierul primește semnale de avertizare și impulsionează ochiul care nu este afectat, să preia funcțiile ochiului bolnav. Atunci când apar pete negre în vedere pe o parte a ochiului, observăm că, după câteva clipiri, această problemă dispare. Explicația constă în „umplerea” acelei pete de către ochiul sănătos.

* Diabetul poate fi depistat printr-un simplu control oftalmologic. Persoanele care suferă de diabet zaharat tip 2 nu prezintă, de cele mai multe ori, simptome care ar da de gol boala. De aceea, mulți mulți oameni află că suferă de această afecțiune la un control oftalmologic de rutină, care poate depista acele mici vase de sânge sparte din spatele ochiului, semn frecvent al instalării diabetului.

* O tumoră rară, numită „dermoid limbic”, poate face ca din globul ocular al unei persoane să crească fire de păr.

 

* Potrivit ultimelor statistici, peste 10,8 milioane de români poartă ochelari, adică mai mult din jumătatea populației.

* Sprâncenele se reînnoiesc la aproximativ 2 luni, iar genele la 3-5 luni. În medie, între una și cinci gene cad în fiecare zi. Durează 4-8 săptămâni până când geana cazută este înlocuită de una nouă, care ajunge să crească la aceeași dimensiune.

* Amprenta unui deget are 40 de caracteristici unice, pe când cea a irisului are 256 de astfel de caracteristici. Culoarea, textura și modelul irisului sunt unice, acesta fiind și motivul pentru care sunt utilizate scanările oculare pentru identificarea unei persoane. La fel ca în cazul amprentelor digitale, irisul a doua persoane nu este niciodată la fel.

* Omatofobia este frica de sau pentru ochi. Este considerată o fobie socială, deoarece implică situații sociale, cum ar fi privitul în ochii cuiva, atingerea ochilor de către cineva sau lucruri care pot intra în ochi.

* „Ochii roșii” apar în fotografii deoarece lumina blițului ricoșează din zona posterioară a ochiului. Coroida, stratul mediu al globului ocular, fiind bogată în vase de sânge, este responsabilă pentru „ochii roșii”.

* Oamenii și câinii sunt singurele specii cu capacitatea de a căuta indicii vizuale în ochii altcuiva. Câinii fac acest lucru doar cu oamenii.

 

*Articolele noastre nu pot înlocui consult medical și nu trebuie interpretate ca sfaturi sau recomandări medicale, acestea aparținând exclusiv unui medic calificat. 


Adaugati un comentariu


 

*