RASCI a împlinit cinci ani

2 iulie 2021 | 0 comentarii |

Este vorba de prima și singura asociație reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală din România.

 

Razvan Bosinceanu

În luna iulie a anului 2016, Sanatateabuzoiana.ro anunța apariția unei noi asociații în industria farma din România, fiind vorba de prima organizație reprezentativă a producătorilor de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală. Era vorba de RASCI, care a aniversat zilele acestea 5 ani de la înființare, iar reprezentanții asociației spun că, încă de la început, activitățile lor s-au axat pe două direcții principale, respectiv stabilirea şi dezvoltarea unui cadru legislativ coerent, echitabil şi transparent, aliniat la regulamentele şi practicile internaţionale, și informarea corectă, educarea şi responsabilizarea consumatorilor şi pacienţilor români.

Cu această ocazie Răzvan Bosînceanu, președintele RASCI a declarat că „ne bucurăm că am putut contribui decisiv la redefinirea viziunii industriei în care activăm, prin încurajarea unor standarde din ce în ce mai ridicate, a unor reglementări coerente, transparente și predictibile și, nu în ultimul rând, prin contribuția la creșterea nivelului educației pentru sănătate în rândul populației. Sunt obiective pe care le-am stabilit încă de la înființarea asociației și pe care le-am urmărit cu ardoare în fiecare dintre proiectele dezvoltate în acești ani. Faptul că am reușit să obținem rezultate extraordinare într-un timp relativ scurt, se datorează implicării active a membrilor RASCI și autorităților și reconfirma satisfacerea unor nevoi de reglementare moderne, precum și direcția firească spre care ne îndreptăm în continuare, în dorința de a garanta siguranța si sănătatea consumatorilor și pacienților români”.

 

În toamna anului 2017, RASCI a lansat campania Despre sănătate, cu responsabilitate”, care este până la acest moment singurul demers educațional la nivel național cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală. Din octombrie 2017, campania se derulează fără întrerupere cu sprijin instituțional și susținere din partea profesioniștilor din domeniul Sănătății. Un alt demers menționat în raportul de activitate pe parcursul celor cinci ani de existență este  și popularizarea Zilei Îngrijirii Personale, marcată în data de 24 iulie la nivel european, ca mijloc adițional de promovare a multiplelor beneficii ale utilizării informate și responsabile a produselor din sfera îngrijirii personale.

De menționat este și faptul că RASCI a fost și partenerul local al primei conferințe internaționale Nicholas Hall din România, dedicată în exclusivitate industriei de îngrijire personală.

 

Diana Mereu

Diana Mereu, directorul executiv al asociației, spune că pandemia declanșată anul trecut  și toate restricțiile generate de aceasta au evidențiat faptul că îngrijirea personală a contribuit semnificativ la prevenirea răspândirii infecțiilor și la asigurarea resurselor medicale de bază, permițând oricui să-și asume un rol mai activ în gestionarea propriei sănătăți. În această perioadă, RASCI și-a intensificat activitatea, continuând demersurile de informare, educare și responsabilizare la nivelul populației.

Pandemia a generat schimbări comportamentale iar oamenii au devenit mai dispuși să își trateze singuri afecțiunile minore sau să ceară sfatul farmaciștilor în gestionarea acestora. Este important însă ca eforturile de încurajare a populației să practice îngrijirea personală ca un prim pas în gestionarea eficientă a stării de sănătate să continue și după depășirea pandemiei, o situație care ar aduce beneficii considerabile atât la nivel social, cât și economic. RASCI va continua demersurile sale în acest sens și invităm și alți actori din piață să ni se alăture”, declarat directorul executiv al asociației. Aceasta a adăugat că, în prezent, reprezentanții RASCI sunt implicați activ în dialogul legislativ pe teme de impact, precum reglementarea unitară a suplimentelor alimentare, implementarea regulamentului european privind dispozitivele medicale sau comunicarea comercială a acestor categorii de produse, modificarea statutului unor produse cu prescripție medicală în OTC (medicamente care se eliberează fără prescripție medicală), promovarea OTC pe rețele de socializare și aplicații mobile.


Adaugati un comentariu


 

*