CNAS a anunțat plafoanele sumelor decontate pentru spitalizarea în unitățile sanitare private
Tariful decontat pentru fiecare pacient asigurat va fi stabilit pe baza unei formule de calcul explicată de reprezentanții instituției.
Ieri a intrat în vigoare noul Contract-cadru care include o serie de prevederi noi, printre care și cea referitoare la decontarea serviciilor de spitalizare în unitățile sanitare private, aflate în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Subiectul a suscitat un mare interes, astfel că CNAS a revenit cu noi precizări, după conferința de presă susținută de ministrul Ioana Mihăilă și președintele CNAS, Adrian Gheorghe.
Într-un comunicat remis pe această temă, CNAS arată că normele de aplicare ale Contractului-cadru conţin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuţi (DRG), furnizorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract. Sumele decontate pentru astfel de cazuri se calculează în funcţie de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferenţieri determinate de forma de proprietate a unităţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale, astfel că nu va exista nicio diferență între sumele decontate pentru cazuri similare tratate în unitățile sin sistemul public sau în cele de la privat, subliniază CNAS.
Potrivit reprezentanților CNAS, tariful decontat se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). Pentru majoritatea spitalelor, tariful pe caz ponderat are o valoare relativ egală, de aproximativ 1.485 de lei, în timp ce VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor. Acesta variază între 0,42, cum ar fi cazul procedurilor pentru strabism, şi 14,23 cum ar fi procedurile pentru o traheostomie.
Astfel, făcând un calcul simplu, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuţi sunt cuprinse între 624 și 21.132 lei, sumele variind de la caz la caz. Aceeași metodă se calcul este folosită și în cazul decontărilor spitalizării la privat, astfel că plafoanele tarifelor vor fi aceleași cu cele de la stat.
În comunicatul CNAS se mai oferă exemplul sumelor decontate pentru nașteri, explicându-se că în astfel de cazuri, CNAS decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprinse între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere prin cezariană, cu complicaţii grave, în condițiile în care indicele VR pentru o naștere normală variază între 0,93 și 2,3.
Pentru o naștere naturală cu proceduri în sala de operaţii, fără complicații catastrofale sau severe, valoarea VR este de 0,9388, în timp ce în cazul unei nașteri naturale cu proceduri în sala de operaţii cu complicații catastrofale sau severe, VR este de 1,2412.
Totodată, în cazul unei nașteri prin cezariană cu complicații severe, VR este de 1,5752, în timp ce o naștere prin cezariană cu complicații catastrofal are un VR de 2,3123. Ținând cont de valoarea TCP de aproximativ 1.485 de lei, și folosind formula de calcul menționată anterior, se poate estima valoarea decontată de CNAS pentru fiecare astfel de situație, indiferent că este vorba de o maternitate sin sistemul public sau una privată, aflată sub contract cu casa de asigurări.
Să te ții minciuneală, zăpăceală și… evaziuneală la nivel „mondial”!