Contractele cost-volum-rezultat pentru hepatita C, prelungite până la 30 iunie

26 martie 2021 | 0 comentarii |

Acestea urma să expire la sfârșitul acestei luni iar măsura de prelungire a fost luată pentru ca tratamentul să nu fie întrerupt până la finalizarea negocierilor pentru un nou contract.

 

Pacienții cu hepatita C nu trebuie să își mai facă griji în privința întreruperii continuității tratamentului fără interferon, așa cum s-a mai întâmplat până acum, întrucât Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că actualule contracte cost-volum-rezultat, care ar fi urmat să expire la sfârșitul acestei luni, au fost prelungite cu încă trei luni, până pe 30 iunie. În acest mod, va exista continuitate în asigurarea tratamentului, iar pacienții nou diagnosticați vor putea fi incluși în programul terapeutic, fără a mai fi nevoiți să aștepte încheierea unui nou contract.

Motivul pentru care s-a recurs la soluția prelungirii este reprezentat de faptul că încă nu s-au finalizat negocierile pentru noile contracte și nu s-a dorit repetarea experienței recente când a existat o întrerupere de câteva luni între vechiul și noul contract, timp în care pacienții nou diagnosticați nu au putut fi incluși în programul național de tratament.

 

Adrian Gheorghe

În următoarele trei luni, reprezentanții CNAS spun că vor face toate demersurile necesare pentru încheierea unor noi contracte cost-volum-rezultat, care vor asigura continuitatea accesului pacienţilor cu hepatită C la tratamentele fără interferon.

În cadrul misiunii CNAS de a asigura acces la tratamentele necesare pentru toţi pacienţii, este important să asigurăm continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cu hepatită C, o infecţie virală care, netratată, poate cauza complicaţii ce pun viaţa pacienţilor în pericol”, a declarat în acest sens Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS. Acesta a adăugat că tratamentele fără interferon pentru pacienţii cu hepatită C au fost prescrise şi decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate începând cu anul 2015 şi au dat posibilitatea tratării cu succes a unui număr mare de bolnavi cu grade diferite de fibroză şi comorbidităţi.

 

La începutul acestei luni, președintele CNAS anunța că negocierile pentru noile contracte vor începe după aprobarea bugetului, la acel moment acesta spunând că prelungirea actualului contract nu era varianta preferată dorindu-se încheierea unuia nou, până la 31 martie, când expiră cel actual. „În acest moment, prelungirea actualului contract nu este prima variantă pe care o avem în vedere. Vrem să mergem pe prima variantă, un nou proces de negociere, iar dacă va fi nevoie să schimbăm strategia, vom lua în considerare prelungirea contractului”, declara acesta în cadrul unei conferințe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Din păcate lucrurile nu au mers cum și-a dorit acesta, dar cel mai important este faptul că s-a asigurat continuitatea tratamentului, iar actualul contract a fost prelungit la timp pentru o perioadă suficient de lungă pentru finalizarea negocierilor. Aceasta este a doua prelungire a actualului contract, prima având loc în cursul lunii ianuarie, când acesta a fost prelungit de la 31 ianuarie până la 31 martie.

 


Adaugati un comentariu


 

*