40.000 de doze de vaccin HPV au ajuns la DSP-uri, pentru imunizarea fetelor de 11-14 ani

21 mai 2021 | 0 comentarii |

DSP Buzău a primit 560 din cele 40.000 de doze de vaccin pe care Ministerul Sănătății le-a trimis în țară și chiar de astăzi a început distribuirea lor către medicii de familie.

 

Ministerul Sănătății a distribuit direcțiilor de sănătate publică din țară 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, care vor fi repartizate medicilor de familie, pentru a fi administrate gratuit, fetelor cu vârste între 11-14 ani, prin Programul Național de Imunizare.

La Buzău au ajuns 560 de doze de vaccin care se vor administra fetelor cu vârste între 11 și 14 ani, pentru a le asigura protecție împotriva HPV (Human Papilloma Virus) și, implicit, împotriva cancerului de col uterin. Acestor doze li se adaugă alte 140 pe care DSP Buzău le are în stoc, astfel că la ora actuală, cele 475 de fete pentru care părinții au solicitat anul trecut vaccinarea și alte 37 care au solicitat medicilor de familie imunizarea împotriva virusului HPV în 2021, se pot adresa, de săptămâna viitoare, medicilor de familie. Vor beneficia de vaccin și fetele care au împlinit de curând 15 ani, luând în considerare faptul că la momentul solicitării se încadrau în categoria de vârstă pentru care s-a stabilit imunizarea în această campanie”, a precizat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu, care a menționat că a început deja dostribuirea dozelor către medicii de familie, pe baza solicitărilor transmise de aceștia, dar părinții pot cere în continuare medicilor la care sunt înscrise fiicele lor, vaccinarea anti-HPV.

 

În cabinetele unor medici de familie a început deja vaccinarea anti-HPV, iar câteva adolescente au primit deja prima doză. Printre ele se numără și fetița în vârstă de 13 ani a ministrului Sănătății. „Fiica mea a făcut vaccinul chiar azi”, a spus Ioana Mihăilă, vrând să dea astfel încredere în vaccin și să convingă părinții care mai au rețineri că acesta este sigur. Mihăilă a menționat totodată că în cazul în care va fi nevoie se va crește numărul dozelor achiziționate.

Președinta Asociației „Mame pentru Mame”, susține că este necesară includerea în programul de vaccinare anti-HPV și a băieților „pentru că, da, este o discriminare să nu vaccinăm și băieții. Și ei, în aceeași măsură, se pot infecta și pot infecta la rândul lor fetele”, iar pentru a-și susține solicitarea, a spus că ea a ales să-și vaccineze băieții, în vârstă de 11 și 13 ani, chiar dacă a gtrebuit să cumpere vaccinul din farmacie. „Știu, băieții din România încă nu primesc gratuit acest vaccin, dar am investit banii de un weekend la munte în viața și sănătatea lor și am cumpărat dozele din farmacie. Pentru că viața și sănătatea lor nu au preț. Pentru că vreau să se bucure de protecția împotriva acestor cancere și ei și viitoarele lor partenere. Pentru că vreau să fiu o mama bună și o viitoare soacră și mai bună”, a scris Ana Măiță pe pagina sa de Facebook.

 

Achiziționarea vaccinului împotriva HPV pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani se realizează de către Ministerul Sănătății, pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali transmise medicilor de familie. Cea mai frecventă cale de transmitere a infecției cu HPV este cea sexuală, prin contactul cu zona contaminată a unuia dintre parteneri, de aceea sunt vaccinate cu prioritate fetele înainte de începerea vieții sexuale.

În anul 2008, România se număra printre primele țări care introducea vaccinarea împotriva HPV, dar lipsa de informare coerentă și susținută a vaccinării HPV și neglijența au făcut ca, la 13 ani distanță, să avem în continuare cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană (aproximativ 2.000 de decese anual) și să ocupăm locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii.

În cei aproape 14 ani de la debutul vaccinării în lume, aceasta și-a dovedit eficiența atât prin reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și prin scăderea incidenței bolilor provocate de acestea, în țările în care vaccinarea a avut . În această perioadă au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

 

HPV este cea mai frecventă infecție virală transmisă pe cale sexuală în lume, iar 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat, în timpul vieții lor. Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer, după cel mamar, care afectează femeile cu varstă fertilă (15-44 ani), virusul HPV fiind identificat în peste 99% din cazurile de cancer de col uterin diagnosticate.

Infecțiile cu virusul HPV constituie principalul factor de risc și pentru alte tipuri de cancer, atât la femei cât și la bărbați. Anual, aproximativ 660 milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu virusul HPV. „Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus, responsabil pentru apariția tuturor cazurilor de cancer de col uterin, a 88% din cazurile de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar” – a transmis compania farmaceutică MSD, la începutul lunii martie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV. Beneficiile programelor ample de vaccinare împotriva HPV încep să se vadă în mai multe țări din lume. Australia, spre exemplu, preconizează că va elimina cancerul de col uterin până în 2035.

 

HPV este o infecție virală care se transmite prin contact cutaneo-mucos și cauzează aproximativ 5% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial, cel mai frecvent fiind cancerul de col uterin, care apare prin multiplicarea necontrolată a celulelor ce căptușesc colul uterin. Spre deosebire de alte cancere, cel de col uterin se dezvoltă lent, trecând prin stadiul de leziune precanceroasă.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt tranzitorii, 90% dintre ele se vindecă de la sine în decurs de doi ani, însă infecțiile persistente cu HPV cresc riscul apariției cancerului de col uterin.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*