Vaccinarea HPV poate salva de cancer de col uterin mii de vieți

5 martie 2021 | 0 comentarii |

România se menține pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer de col uterin, dar are șansa de a accesa finanțare europeană pentru a elimina cancerele provocate de infecția cu HPV.

 

Anual, pe 4 martie, se marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Infecției cu HPV (Human PapillomaVirus, pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate infecției cu acest virus și a modalităților prin care pot fi prevenite bolile cauzate de HPV, responsabil de aproximativ 5% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial.

HPV este cea mai frecventă infecție virală transmisă pe cale sexuală în lume, iar 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat, în timpul vieții lor. Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer, după cel mamar, care afectează femeile cu varstă fertilă (15-44 ani).

Anual, aproximativ 660 milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu virusul HPV. „Cercetările în domeniu arată că până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus, responsabil pentru apariția tuturor cazurilor de cancer de col uterin, a 88% din cazurile de cancer anal, a 70% din cazurile de cancer vaginal, a 50% din cazurile de cancer penian și a 43% din cazurile de cancer vulvar”, transmite MSD, printr-un comunicat.

 

În România, peste 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 500 cazuri de alte tipuri de cancer (vulvar, vaginal, anal și orofaringian) sunt doagnosticate anual, ca urmare a infecției cu HPV.

HPV este o infecție virală care se transmite prin contact cutaneo-mucos și cauzează aproximativ 5% din totalul cazurilor de cancer la nivel mondial, cel mai frecvent fiind cancerul de col uterin, care apare prin multiplicarea necontrolată a celulelor ce căptușesc colul uterin.

Spre deosebire de alte cancere, cancerul de col uterin se dezvoltă lent, trecând prin stadiul de leziune precanceroasă. Descoperite și tratate în stadii incipiente, leziunile colului uterin se pot vindeca complet.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt tranzitorii, 90% dintre ele se vindecă de la sine în decurs de doi ani, însă infecțiile persistente cu HPV cresc riscul apariției cancerului de col uterin. Astfel, virusul HPV a fost identificat în peste 99% din cazurile de cancer de col uterin diagnosticate.

 

Cea mai frecventă cale de transmitere a infecției cu HPV este cea sexuală, prin contactul cu zona contaminată a unuia dintre parteneri. Leziunile precanceroase și cancerul de col uterin în stadii incipiente pot fi descoperite prin testarea periodică Babeș-Papanicolau.

Fiind o infecție cu transmitere sexuală, abstinența este cea mai sigură metodă de prevenție, dar vaccinarea anti-HPV, screening-ul, tratamentul și educația privind infecția cu HPV pot reduce semnificativ numărul de îmbolnăviri.

În anul 2008, România se număra printre primele țări care introducea vaccinarea împotriva HPV. Lipsa de informare coerentă și susținută a vaccinării HPV și neglijența româncelor de a-și face anual testul BebeșPapanicolaou (gratuit) prin care cancerul poate fi depistat în fază incipientă, când poate fi tratat, face însă ca, la 13 ani distanță, să avem în continuare cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană (în jur de 2.000 de decese anual) și să ocupăm locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesară includerea cancerului de col uterin și a celorlalte boli provocate de infecția cu HPV drept probleme de sănătate publică globale.

 

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogenic crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă au fost înregistrate reduceri de până 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt.

În Danemarca, spre exemplu, s-a înregistrat o scădere de 60% a leziunilor precanceroase (atipii celulare) la femeile născute între 1989 și 1999 vaccinate, iar riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 s-a redus cu până la 80%.

Un studiu pe scară largă efectuat în Suedia, în perioada 2006-2017, pe un eșantion de aproximativ 1,7 milioane de fete și femei cu vârste între 10 și 30 de ani a relevat că 538 dintre femeile nevaccinate au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în perioada studiului și doar 19 dintre cele vaccinate. Stratificarea și ajustările suplimentare au indicat o reducere cu 88% a incidenței cancerului de col uterin la femeile care au făcut vaccinul înainte de vârsta de 17 ani și cu 53% la femeile care au primit vaccinul între 17 și 30 de ani.

 

În acest context, România are nevoie de un program sustenabil de vaccinare împotriva HPV, aliniat obiectivelor din Planul European de Combatere a Cancerului, care prevede vaccinarea a 90% din populația țintă de fete și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților, până în 2030.

Cu fonduri dedicate în cadrul programului EU4Health și al altor instrumente de finanțare, Planul va sprijini eforturile Statelor Membre de a extinde vaccinarea împotriva HPV a fetelor și băieților, pentru a elimina cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer cauzate de papilomavirusurile umane”, se menționează într-un comunicat al companiei farmaceutice MSD, lider internațional în domeniul vaccinurilor și medicamentelor pentru boli grave.

În România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani și este realizată în siguranță de medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile.

 

Prevenția cancerelor are un loc central, în Planul European privind Lupta cu Cancerul, lansat de Comisia Europeană luna trecută. Pentru a preveni cancerele cauzate de infecțiile persistente cu HPV, obiectivul Planului este de a stimula vaccinarea a cel puțin 90% din populația țintă de fete a UE și de a crește semnificativ vaccinarea băieților până în 2030. „Statele membre joacă un rol esențial în atingerea acestui obiectiv, fiind prevăzute și surse de finanțare pentru implementarea acestuia. Planul European este aliniat Strategiei Globale de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, anunțată de Organizația Mondială a Sănătății, strategie ce recomandă vaccinarea împotriva HPV a 90% din fetele în vârstă de până la 15 ani”, subliniază MSD.

Beneficiile programelor ample de vaccinare împotriva HPV încep să se vadă în mai multe țări din lume. Spre exemplu, Australia preconizează că va elimina cancerul de col uterin până în 2035.

 


Adaugati un comentariu


 

*