Se reia vaccinarea gratuită antiHPV, din ianuarie 2020

15 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția vaccinului care previne cancerul de col uterin, iar primele 20.00 de doze vor fi distribuite direcțiilor de sănătate publică, începând de săptămâna viitoare.

 

În contextul în care România deține primul loc în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin și se află la coada clasamentului la vaccinarea împotriva HPV, Ministerul Sănătății anunță că a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV pentru următorii 4 ani. În urmă cu 10 ani, când a debutat programul de vaccinare gratuită împotriva virusului Papilloma Uman (HPV), România a eșuat, din cauza lipsei de informare și conștientizare a părinților care și-ar fi putut imuniza fetițele, la care s-aadăugat o campanie antivaccin susținută în special pe Internet.

Primele 20.000 de doze vor fi distribuite direcțiilor de sănătate publică din întreaga țară, începând de săptămâna viitoare, iar vaccinarea gratuită va începe în luna ianuarie 2020. „Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin.

 

Vaccinarea se va face în cabinetele medicilor de familie, fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, care au solicitat medicilor de familie vaccinarea, în anii 2017 și 2018, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat imunizarea împotriva virusului Papilloma Uman (HPV).

Cancerul de col uterin este o boală  care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

 

Vaccinarea se face în scop profilactic, adică pentru prevenirea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV), un virus care provoacă cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală și constituie cel mai important factor de risc în apariția cancerului de col uterin, la care România are cea mai mare mortalitate din Europa, având de 6,3 ori mai multe cazuri decât media țărilor din Uniunea Europeană. Pe lângă cancerul de col uterin, acest virus este asociat și cu cancerele vulvar, vaginal, anal, penian și orofaringeal, iar purtători pot fi atât femeile cât și bărbații.

Potrivit statisticilor OMS, 8 din 10 femei active sexual vor fi infectate cu o tulpină a acestui virus la un moment dat, pe parcursul vieții, iar anual, 527.624 cazuri noi și 265. 672 de decese sunt înregistrate anual, la nivel global, din cauza cancerului de col uterin. De aceea, virusul HPV a fost clasificat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen care cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel mondial.

Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin și nici infecția cu HPV deja aparută, dar poate preveni apariția acesteia, fără a exclude însă posibilitatea, mult mai rară, a dezvoltarii unui cancer de col uterin produs dintr-o altă cauză.

Vaccinul cu HPV se poate face la orice vârstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală, dar cea mai indicată este vaccinarea începând cu vârsta de 12 ani, astfel încât fetele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală.

 

Vaccinarea anti-HPV este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva infecției cu HPV, fiind susținută, la nivel internațional, de întreaga comunitate medicală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă 9 – 26 ani, răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului fiind însă mai crescut în intervalul 9 – 15 ani. Președintele Societății Române de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, a menționat chiar că „ne interesează compensarea, ca mecanism de acces la vaccinuri și vaccinare, astfel încât și femeile adulte pot fi vaccinate împotriva HPV”.

Vaccinarea se face de obicei în trei doze, administrate în interval de 6 luni, în baza unei prescripții medicale din partea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecționiști sau pediatri.

Există trei tipuri de vaccinuri anti-HPV :

*Vaccinul bivalent – oferă protecție împotriva tulpinilor 16 și 18 (responsabile pentru 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin);

*Vaccinul cvadrivalent – oferă protecție împotriva tulpinilor 6 și 11 (responsabile pentru 90% din cazurile de veruci genitale);

* Vaccinul nonavalent – oferă protecție atât împotriva genotipurilor 6 și 11, cât și împotriva tulpinilor cu risc oncogen crescut – 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Acest vaccin poate proteja împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de cancer anal, a 90% din cancerele vulvare, a 85% din cazurile de cancer vaginal și a 90% din cazurile de veruci genitale.

 

Dr. Alexandru Rafila

Datele studiilor clinice au demonstrat o eficacitate și imunogenitate foarte bună. Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infrecției cu Human Papilloma Virus (HPV) asigură protecție de 100% împotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman tipurile 16 și 18, iar perioada sigură de protecție de până la 5 ani după vaccinare a fost deja deonstrată, urmând ca studiile în desfășurare să furnizeze date despre protecția pe termen lung conferită de vaccinarea împotriva HPV. Comitetul de experți al Organizației Mondiale a Sănătății, reunit în octombrie 2019, recomandă vaccinarea HPV. În momentul de față, eliminarea cancerului de col uterin este posibilă prin strategii de prevenție integrate, a declarat dr. Alexandru Rafila.

Eficiența vaccinării  HPV a fost monitorizată în tări ca Australia, Noua Zeelandă, S.U.A, Canada, Danemarca, Suedia sau Germania și a avut rezultate remarcabile. S-au înregistrat  scăderi semnificative ale infecțiilor cu HPV și a bolilor cauzate de acest virus, iar Australia estimează că, peste 20 de ani va deveni prima țară care va reuși eradicarea cancerului de col uterin, dacă se menține stadiul actual al programului de vaccinare și screening. Pentru fetițele cu vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani, prevalența tipurilor 16 și 18 a fost redusă cu 64%, iar prevalența verucilor genitale a scăzut cu 61%.

În Danemarca, pentru femeile născute în intervalul 1989  – 1999 care au fost vaccinate, a fost observată o scădere cu 60% a leziunilor precanceroase, în comparație cu femeile care nu au avut acces la vaccin. După 10 ani de la introducerea vaccinului HPV, studiile au demonstrat că femeile vaccinate încă beneficiază de protecție împotriva bolilor provocate de infecțiile cu HPV.

 

Cancerul de col uterin este una dintre puținele afecțiuni maligne care, depistată în faze incipiente, se poate vindeca. Prin intermediul testului Babeș-Papanicolaou pot fi depistate leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin și formele incipiente ale cancerului. Diagnosticarea și tratamentul precoce al leziunilor precanceroase împiedică progresia acestora către cancer. Cancerul de col uterin în stadii incipiente beneficiază de tratament și vindecare.

Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 – 64 de ani, efectuarea testului Babeș-Papanicolau este recomandată o dată la trei sau la cinci ani.

Pentru depistarea precoce a infecției HPV se poate face testul Babeș-Papanicolau fie la un cabinet de obstetrică-ginecologie, fie la cabinetul medicului de familie, competent în prelevarea probei.

Testul HPV vine în completarea testului Babeș–Papanicolaou și se face la recomandarea medicului. Dacă testul Babeș-Papanicolaou permite depistarea leziunilor precanceroase, testul HPV se efectuează pentru depistarea infecției cu HPV și pentru a determina tulpina HPV cu care este infectată pacienta.

Testul HPV poate fi folosit ca metodă de screening de rutină pentru femeile de peste 35 de ani. În ultimii ani, s-au efectuat studii care au arătat potențialul testelor HPV de a fi utilizate în screening-ul primar al cancerului cervical.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*