Mersul pe jos și progresul economic

15 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Un grup de asigurări și un ONG au efectuat un studiu care sugerează că un sfert de oră de mers pe jos, în plus față de rutina zilnică, ar aduce un beneficiu important atât sănătății cât și economiei mondiale.

 

Grupul de asigurări Vitality şi organizaţia RAND Europe au realizat, recent, un studiu prin care s-a dorit să se cuantifice implicațiile economice pe care le-ar avea respectarea de către întreaga populație a recomandărilor Orgaizației Mondiale a Sănătății (OMS), referitoare la un stil de viață mai sănătos prin mai multă mișcare.

Experții OMS încurajează mersul pe jos, alergarea ușoară sau efectuarea zilnică a unor exerciții fizice lejere, care s-a dovedit că au un impact pozitiv asupra sănătății. Aceștia recomandă tuturor persoanelor adulte cel puţin 150 de minute de efort fizic de intensitate moderată sau 75 de minute de activităţi fizice viguroase pe săptămână.

Autorii studiului au încercat să estimeze și care ar fi efectele resimțite pe plan economic dacă întreaga populație ar respecta aceste recomandări și ar deveni, implicit, mai sănătoasă și mai aptă de muncă. S-a plecat de la premisa că, dacă oamenii sunt mai activi fizic pot munci mai mult și obosesc mai greu, iar în acest fel contribuie la creșterea economiei, având nevoie de mai puține zile de concediu medical. Totodată, o rată mai scăzută de mortalitate ar stimula, de asemenea, considerabil creșterea economică.

 

S-a stabilit astfel că 15 minute în plus de mers pe jos în fiecare zi, sau alergarea uşoară pe o distanţă de un kilometru, ar îmbunătăţi productivitatea şi ar extinde speranţa de viaţă, contribuind la creşterea economică. Concret, economia mondială ar putea fi stimulată cu până la 100 de miliarde de dolari pe an în această situație, în timp ce lipsa de activitate fizică a fost corelată de autorii studiului cu o semnificativă scădere a productivității.

Cercetarea s-a bazat parţial pe date prelevate de la aproximativ 120.000 de persoane din şapte state, apoi a modelat şi proiectat beneficiile economice potenţiale ale creşterii nivelului de activitate fizică la nivel global, pentru 23 de ţări.

Hans Pung, preşedintele RAND Europe a explicat că s-a mai constatat că persoanele de 40 de ani sedentare şi-ar putea extinde speranţa de viaţă, în medie, cu 3,2 ani dacă ar face jogging 20 de minute pe zi, precizând că studiul ar trebui să le ofere angajatorilor noi perspective asupra modului în care pot spori productivitatea.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*