S-a ajuns la un acord privind „certificatul verde digital” european

21 mai 2021 | 0 comentarii |

Documentul are drept scop facilitarea liberei circulații în timpul pandemiei și ar putea deveni operațional înainte de sfârșitul lunii iunie.

 

Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului au ajuns, joi, la un acord provizoriu asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie și să contribuie la ridicarea restricțiilor, se menționează într-un comunicat al Parlamentului European (PE).

Documentul, denumit certificat verde digital” european, va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie și trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției.

În practică, vor fi trei certificate distincte: unul demonstrează că ai fost vaccinat, altul că ai trecut printr-un test recent anti-COVID și un al treilea certifică imunitatea în urma unei infecții cu coronavirus. Documentele, care au un cod QR, pot fi utilizate într-un format digital sau unul tipărit și vor fi emise gratuit.

Un cadru comun al UE va permite statelor membre să emită certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Regulamentul referitor la certificatul digital UE privind Covid-19 va fi în vigoare timp de 12 luni, iar certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nici nu va fi considerat document de călătorie.

 

Permisele de „liveră circulație” vor certifica dacă oamenii care călătoresc au fost vaccinați, testați sau au dobândit anticorpi în urma infectării cu coronavirus și, cel puțin teoretic, vor face călătoriile mai sigure în blocul comunitar. Eurodeputaţii au cerut iniţial ca statele membre să suporte costul testelor PCR, dar unele dintre ele au refuzat. Compromisul la care s-a ajuns este necesitatea existenței unor teste „abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza „cel puțin 100 de milioane de euro” în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind Covid-19. Negociatorii au convenit că, la nevoie, ar trebui mobilizată o finanțare suplimentară de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare.

De „certificatul verde” ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele, pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

 

Un alt punct divergent a fost cererea eurodeputaţilor de a se garanta că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. După prima doză se eliberează un certificat care dovedește administrarea unei singure doze, dar cu excepția vaccinului care se face într-o singură doză (Johnson&Johnson), asta nu garantează că țările din UE nu vor cere și teste suplimentare (PCR sau antigen) sau intrarea în carantină.

În această chestiune, care ţine înainte de toate de competenţa lor, statele membre au dorit neapărat să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului. Textul de compromis prevede că statele membre nu vor impune restricții de călătorie suplimentare ca răspuns la pandemia de Covid-19, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, cu excepția cazului în care „acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică”. Totodată, acestea ar trebui să țină cont de dovezile științifice disponibile, „inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC)”, iar astfel de măsuri vor fi notificate celorlalte state membre și Comisiei Europene, cu cel puțin 48 de ore înainte de aplicare.

 

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE, de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). În prezent sunt autorizate vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen, dar țările pot decide să accepte și alte vaccinuri, cum ar fi vaccinul rusesc Sputnik, utilizat de Ungaria.

Va fi însă la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă certificate de vaccinare emise de alte state membre în conformitate cu procedurile naționale de autorizare de urgență sau cele pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Certificatele vor fi verificate, pentru a preveni frauda și falsificarea, așa cum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document.

Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

 

Președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), a declarat într-o conferință de presă care a urmat negocierii că „deși acordul la care s-a ajuns astăzi nu răspunde pe deplin cerințelor PE, acesta reprezintă cu siguranță o îmbunătățire majoră a statu-quo-ului actual pentru milioane de cetățeni ai UE. Certificatul digital UE privind Covid va restabili libera circulație în interiorul UE, pe măsură ce statele membre încep să elimine restricțiile privind libera circulație în întreaga Europă. Acest acord este primul pas către readucerea spațiului Schengen pe drumul cel bun”.

Țările UE trebuie să recunoască certificatul la nivel european începând cu 1 iulie, dar primesc o perioadă de „introducere treptată” de șase săptămâni, timp în care pot emite în continuare propriile certificate.

Textul convenit va fi acum supus spre aprobare Comisiei pentru libertăți civile, pe 26 mai 2021, apoi va fi supus spre aprobarea plenului Parlamentului European și a Consiliului. Dacă va fi confirmat de comisie, textul va fi prezentat spre adoptare în sesiunea plenară din 7-10 iunie.

Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie. Comisia Europeană s-a declarat încrezătoare că majoritatea țărilor vor fi gata la timp cu chestiunile tehnice pe care trebuie să le facă. Franța, Austria, Suedia, Luxemburg, Croația, Spania, Bulgaria, Olanda, Italia, Lituania, Germania, Grecia, Islanda, Republica Cehă, Danemarca, Belgia, Estonia și Cipru au testat deja infrastructura digitală de care vor avea nevoie pentru a se autentifica date despre certificate. Polonia, Portugalia, Letonia, România, Irlanda și Malta efectuează teste suplimentare în zilele următoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*