Răniții din Colectiv acuză tergiversarea procedurilor de transfer în străinătate al marilor arși

20 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin ce vizează înființarea unei comisii de analiză pentru transferul în străinătate al pacienților cu arsuri grave, însă o parte dintre răniții în incendiul din 30 octombrie 2015, care au participat la o întâlnire cu Sorina Pintea, nu sunt de acord cu această măsură.

 

Apelul făcut către autorități de un grup de 21 de supraviețuitori care au suferit arsuri grave în urma incendiului din clubul Colectiv nu a rămas fără ecou, ministrul Sorina Pintea respectând promisiunea pe care le-a făcut-o acestora și anunțând azi că se fac noi pași pentru înființarea mecanismului de intervenție de urgență în cazul accidentelor cu mari arși, propus de cei 21 de tineri. La câteva zile după propunerea înaintată către autorități, prin intermediul unei scrisori deschise, ministrul Sănătății a avut o întâlnire cu supraviețuitorii din Colectiv, prilej cu care a discutat cu aceștia despre măsurile pe care le-au propus, privind transferul în străinătate al pacienților cu arsuri grave, în condițiile în care sistemul românesc de Sănătate încă nu este pregătit să le asigure acestora îngrijirile necesare. Acest fapt a fost recunoscut deschis și de către Sorina Pintea, care a considerat oportună înființarea unui mecanism național de intervenție, fiind deja demarate primele demersuri în acest sens. După ce a declarat că a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari arși din străinătate, și chiar s-au purtat discuții în acest sens cu reprezentanții Spitalului Militar din Belgia, ministrul a anunțat azi că a lansat în dezbatere publică și un proiect de ordin privind înființarea unei comisii de analiză care să ia deciziile ce se impun cu privire la transferul în străinătate al pacienților cu arsuri grave.

 

În expunerea de motive ce însoțește acest document se arată că România dispune de un număr insuficient de paturi pentru marii arși, capacitățile sale fiind limitate în ceea ce privește asigurarea tratamentului în regim de urgență, necesar în astfel de cazuri. Există, astfel, situații în care se impune transferul imediat al pacienților cu arsuri grave în străinătate, iar pentru facilitarea accesului în timp util al pacienților la tratamentul în clinicile de peste hotare, este necesară înființarea acestei comisii de analiză, formate din medici în specialităţile chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi de anestezie şi terapie intensivă. Comisia se va întruni de câte ori va fi necesar și va analiza documentele medicale ale pacienţilor, pentru a stabili dacă este necesar transferul acestora în străinătate, motivând și necesitatea transferului. Deciziile comisiei de anliză se vor lua prin consens, fiind necesar acordul a cel puțin trei dintre membri. „Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinătate se aprobă de către ministrul Sănătăţii, care solicită la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă, asigurarea transportului autorizat. Decizia comisiei se comunică imediat medicului curant al pacientului şi celorlalte instituţii sau autorităţi cu competenţe în asigurarea transportului medical şi plăţii pentru tratamentul care urmează a fi efectuat. Decontarea cheltuielilor pentru pacienţii cu arsuri transferaţi în străinătate se realizează de către Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate pe baza formularului S2 pentru pacienţii asiguraţi şi de către Ministerul Sănătăţii conform metodologiei”, se mai arată în proiectul de ordin lansat azi în dezbatere publică.

 

La scurt timp după anunțul făcut de Ministerul Sănătății, șase dintre cei 21 de tineri răniți la Colectiv au dat publicității o nouă scrisoare deschisă, în care susțin că măsura va îngreuna și mai mult procedurile de transfer în străinătate. „Constatam cu îngrijorare că proiectul de ordin pentru înființarea comisiei de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave, nu numai ca pune un filtru in plus actualelor proceduri, deja greoaie, dar și încalcă prevederi din legislația in vigoare. (…)Timpul prețios și limitat al unui pacient cu arsuri severe urmează să fie pierdut în proceduri suplimentare de analiza și aprobare – întrunirea unei comisii este o formalitate care necesită timp, la fel și analiza documentației privind situația medicală. Aceasta analiză primară se face oricum, atât la nivelul unităților sanitare în care pacienții sunt internați în România si al Casei de Asigurări de Sănătate, cât și la nivelul centrelor de specialitate din străinătate, care sunt contactate în vederea transferului. (…) Va rugam sa reconsiderați constituirea acestei comisii, care poate fi utilă numai în cazurile în care s-a demarat deja tratamentul in România (pentru suprafețe arse de sub 20%) iar ulterior evoluția medicală a pacientului ar impune un transfer. Chiar și în aceste condiții, decizia de transfer nu poate încălca prevederile stabilite prin legislația europeană, cu privire la drepturile pacientului, precum si legislația romana in vigoare” susțin semnatarii scrisoriii deschise.

 

În altă ordine de idei, ministrul Sorina Pintea a mai vorbit azi despre criza de imunoglobulină, precizând că, la acest moment, lipsa medicamentului în unele dintre spitale reprezintă strict o problemă de management a respectivelor unități medicale.

Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii am făcut tot ce trebuie, am aprovizionat cu imunoglobulină depozitele Unifarm. Mai departe, ţine de managementul fiecărui spital. Medicamentul există, iar instituţiile sanitare îl pot cumpăra din banii pentru servicii. Programele naţionale de sănătate sunt complementare tratamentelor efectuate de spital. Nu putem invoca lipsa unui medicament pentru că nu avem bani. Chiar dacă în programul naţional în acel moment nu sunt bani, aceştia se dau ulterior, se pot deconta. Spitalul e obligat să asigure tratamentul pacientului, continuitate. Am primit şi eu semnale că sunt mai multe spitale în Bucureşti care nu au achitat imunoglobulina. Imunoglobulină există în acest moment în depozitul Unifarm. Pot lua pe banii spitalului, pentru că ei efectuează nişte servicii medicale decontate de Casa de Asigurări în Sănătate. Cu siguranţă e o problemă de management”, a declarat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*