Focar de hepatita in comuna buzoiana Ramnicelu

26 ianuarie 2015 | 1 comentariu |

Au fost confirmate 12 cazuri de Hepatita acuta virala tip A, la copii cu varste cuprinse intre 2 si 9 ani, provenind din doua scoli, respectiv, din familiile aflate in focar.

 

scoala RamniceluBoala mainilor murdare, cum mai este cunoscuta Hepatitata cu virus A, a facut 12 victime in localitatea buzoiana Ramnicelu si se intinde rapid, ca pata de ulei. In doar cateva zile, virusul s-a intins intr-o comunitate de rromi, dar si la doua scoli generale din comuna, unde invata o parte dintre copiii confirmati a fi purtatori de virus hepatitic.

Directia de Sanatate Publica Buzau s-a autosesizat inca de la aparitia primului caz, vinerea trecuta, iar situatia a fost monitorizata permanent prin medicul de familie, dat fiind apartenenta acestor cazuri la populatia de etnie rroma din aceasta comuna, populatie care este caracterizata de un mod specific de viata si comportament”, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis de DSP Buzau.

Potrivit aceleiasi surse, cei 12 copii, cu varste cuprinse intre 2 si 9 ani, au fost internati in Sectia de Boli Infecto-Contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, cu simptomatologie specifica (febra, stare de indispozitie, anorexie, greata, disconfort abdominal, urina inchisa la culoare si icter) si au fost diagnosticati de medicii specialisti cu forme usoare si mediii de bola, pentru care li s-a aplicat terapie specifica. In urma examenului serologic au fost confirmate toate cele 12 cazuri de boala, pacientii fiind copii scolarizati si nescolarizati, cu varste cuprinse intre 2 – 9 ani.

 

          testare hepatitaEvolutia starii de sanatate a copiilor din focar este favorabila, iar intre timp, DSP, prin medicii epidemiologi si medicul de familie din comuna au luat masuri de dezinfectie in scolile, gradinitele si la domiciliile pacientilor. Totodata au fost asigurate substante dezinfectante clorigene prin organele administrativ teritoriale, pentru continuarea aplicxarii acestor masuri, autoritatile locale fiind  informate cu privire la obligativitatea mentinerii in stare de functiune a surselor de apa din scoli si din zona de domiciliu a bolnavilor, precum si asupra igienizarii frecvente a latrinelor (vidanjare) din unitatile de invatamant.

In vederea depistarii unor posibile noi cazuri, la Ramnicelu se efectueaza triaj epidemiologic zilnic in cele doua scoli si gradinita, precum si in zona locuita de acest segment populational.

DSP anunta ca in cel mai scurt timp se va interveni cu vaccinarea specifica a contactilor.

 

risc de hepatita Hepatita A (denumita anterior hepatita infectioasa) a fost mai intai diferentiata epidemiologic de hepatita B, care are o perioada de incubatie lunga, in anii ’40. Pana in 2004, Hepatita A a fost tipul de hepatita cel mai des raportata in Statele Unite. Inainte de aparitia vaccinurilor, metodele primare de prevenire a hepatitei A erau masurile de igiena si protectia pasiva cu imunoglobulina (IG). Vaccinurile anti hepatita A au fost autorizate in 1995 si 1996 si ofera protectie pe termen lung impotriva infectiei cu virusul hepatitei A (HAV), izolat pentru prima oara in 1979.

Similaritatile dintre epidemiologia hepatitei A si poliomielita sugereaza ca vaccinarea pe scara larga a populatiilor predispuse poate scadea substantial incidenta bolii, poate elimina transmiterea virusului si, in cele din urma, poate elimina infectia HAV.

Omul este singura sursa naturala a virusului, nu exista vectori animali sau insecte si nu s-au raportat date despre purtatori cronici de HAV.

Infectia HAV se dobandeste in primul rand fecal-oral, fie prin contact intre persoane, fie prin ingerarea de alimente sau apa contaminata. Deoarece virusul este prezent in sange inainte de semnele prevestitoare ale bolii, HAV se transmite uneori si prin transfuzie. Desi HAV poate fi prezent in saliva, transmiterea prin saliva nu a fost demonstrata. Epidemiile hidrice nu sunt frecvente si sunt de obicei asociate cu canalizare contaminata sau apa tratata incorect.

 

bolnav-hepatitaRaspandirea virusului persista intre 1 si 3 saptamani, iar persoanele infectate au cele mai mari sanse de transmitere a virusului, la 1-2 saptamani inainte de instalarea bolii, dupa care riscul scade si este minimal in saptamana de dupa instalarea icterului.

Intre 1990-2000, sursa de infectare cel mai frecvent raportata a fost contactul (sexual sau in locuinta) cu o persoana infectata (14%). 2% din cazuri au implicat copii sau un angajat din sistemul de ingrijire a copilului; 6% au aparut la un contact al unui copil sau al unui angajat din sistemul de ingrijire a copilului; 5% au aparut la persoanele care au declarat ca au calatorit recent in strainatate; iar 4% au aparut in contextul unei epidemii de hepatita A alimentara recunoscuta.

Utilizarea drogurilor injectabile s-a dovedit a fi un factori de risc la 6% din cazuri; barbatii care au intretinut raporturi sexuale cu alti barbati au reprezentat 10% din cazuri. 45% din pacientii – cazuri raportate de hepatita A nu au putut identifica un factor de risc pentru infectie.

Grupurile cu risc crescut de hepatita A sau complicatii asociate includ persoanele care fac calatorii in strainatate, barbatii care intretin raporturi sexuale cu alti barbati si persoanele care utilizeaza droguri. S-au raportat epidemii de hepatita A si la persoanele care lucreaza cu primate infectate.

Persoanele cu afectiuni cronice ale ficatului nu prezinta risc crescut de infectie, dar prezinta risc crescut de dezvoltare a hepatitei A fulminante.

 Comentarii (1)

  1. Costel Stanciu spune:

    Hepatita este boala mainilor murdare! E nevoie de educatie sanitara in invatamantul preuniversitar. Se cheltuie zeci de milioane de euro pe lucruri fara valoare, iar pentru informarea si educarea tinerilor nu se aloca nici un franc, ca tot se discuta despre franci in aceste zile.

Adaugati un comentariu


 

*