In week-end vine canicula. Protejati-va!
Directia de Sanatate Publica si Ambulanta Buzau, in colaborare cu autoritatile locale s-au pregatit pentru interventii de urgenta si acordarea primului-ajutor celor care vor fi afectati de temperaturile extreme. Medicii recomanda precautie maxima!
Meteorologii avertizeaza ca in capitala si 22 de judete din sudul si estul tarii va se va instala Cod galben de canicula. „Sambata si duminica, in regiunile sudice si estice, canicula va persista, se vor inregistra frecvent valori de 36 – 38 de grade si izolat 39 de grade, iar disconfortul termic se va mentine accentuat”, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie.
Potrivit avertizarii transmise de ANM, duminica dupa-amiaza se vor inregistra, local, valori termice de 35-37 de grade si in regiunile vestice si centrale, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si izolat va depasi pragul critic de 80.
Pentru ca si in Buzau se vor inregistra temperaturi extreme si se prevede depasirea pregaului de disconfort termic, autoritatile sanitare si-au luat masuri de interventie operativa si acordare a primului ajutor.
Elevii Scolii Sanitare de Stat din Buzau, printr-un program de voluntariat derulat impreuna cu Crucea Rosie, sunt pregatiti sa asigure primul ajutor in corturile pentru canicula instalate in municipiul Buzau si in Ramnicu Sarat.
Potrivit directorului Directiei de sanatate Publica Buzau, ec. Daniela Dumitru, si anul acesta „vom avea si in acest an 4 corturi instalate pentru acordarea primului-ajutor, in locurile publice aglomerate. Primaria a pregatit deja aceste corturi, iar Directia de Sanatate Publica asigura medicatia si materialele de interventie in urgenta. Inca de la inceputul acestei saptamani, farmaciile sunt deja puncte de refugiu pentru cei care simt ca au fost afectati de temperaturile ridicate si, la nevoie, primesc sau alt ajutor de care au nevoie. De asemenea, ambulantele si spitalele sunt pregatite sa preia persoanele afectate de canicula si sa le acorde ingrijiri medicale de specialitate”, a precizat directorul DSP Buzau, recomandand populatiei sa-ri ia masuri de preventie, sa nu se expuna razelor solare in intervalul prar 11:00 – 16:00 si sa solicite ajutor medical in cazurile critice.
Pentru a preveni efectele negative ale caniculei si insolatiei asupra sanatatii, medicii recomanda populatiei sa respecte mai multe reguli de preventie:
Este important sa se evite expunerile prelungite la soare si se recomanda protectia corpului prin folosirea hainelor de culoare deschisa confectionata din materiale cu fibre naturale, incaltaminte comoda si palarie pe cap.
In perioada caniculara este necesara consumarea zilnica a cel putin doi litri de lichide, dar este indicat sa se evite consumul de cafea si al bauturilor alcoolice.
Totodata se recomanda consumarea a cat mai multe fructe si legume in stare cruda in aceasta perioada, acestea fiind atat o sursa importanta de vitamine si substante minerale importante organismului in timpul caniculei, cat si de ameliorare a senzatiei de sete continua pe care o resimte organismul, apa din produsele vegetale eliminandu-se mai lent decat apa consumata ca atare.
Este necesara, de asemenea, evitarea consumului de alimente cu continut sporit de grasimi, sare, zahar, a prajelilor si afumaturilor.
Plimbarile in aer liber si practicarea activitatilor fizice, in special pentru copii si persoane varstnice, se recomanda doar dimineata devreme sau seara, dupa ora 19.00.
Medicii avertizeaza ca expunerea prelungita la soare se poate solda cu arsuri ale pielii, urmate de febra, ameteli, frisoane, dureri de cap, accelerarea ritmului cardiac, greata, voma si in cazuri grave – pierderea cunostintei (lipotimie). Totodata, persoanelor care sunt diagnosticate cu afectiuni cronice li se recomanda sa-si respecte „cu sfintenie” tratamentul si recoamndarile medicilor curanti.
Cei mai sensibili la razele solare sunt copiii pana la varsta de 15 ani, persoanele cu varsta inaintata, cu maladii cardiovasculare, cu hipertensiune. Sub niciun motiv nu trebuie expusi razelor solare copiii mai mici de 1 an.
La aparitia semnelor de insolatie se impune solicitarea ajutorului medical. Pana la sosirea ambulantei se recomanda ca bolnavul sa fie asezat in pozitie culcat, la umbra, iar hainele stramte, cravata sau cureaua sa-i fie inlaturate. Se vor aplica comprese reci pe frunte, la ceafa, sub brat, pe torace sau abdomen.
Nu se recomanda bai foarte reci sau administrarea preparatelor antipiretice fara acordul medicului.