Dupa viscol si ninsori, alerta de inundatii la Buzau
Autoritatile locale sunt pregatite sa intervina in sprijinul populatiei, in caz de inundatii, au spus astazi, la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, reprezentantii institutiilor cu responsabilitati in domeniu.
Autoritatile din judetul Buzau, cu responsabilitati in zona situatiilor de urgenta, au intrat de astazi, din nou in alerta. Nu s-au dus bine efectele codurilor rosii si portocalii de viscol si ninsori ca o alta furie a naturii loveste din nou. A sosit din judet un prim semnal de inundatii, in urma topirii intempestive a zapezii.
Prioritatea o constituie si de aceasta data salvarea oamenilor si a bunurilor, deopotriva cu supravegherea starii de sanatate a populatiei si prevenirea focarelor de infectie in zonele cu risc de inundatii, spun la unison cei indrituiti sa raspunda in astfel de cazuri.
Potrivit conducerii Prefecturii Buzau, toti directorii de institutii care sunt si membri ai Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) au declarat ca sunt pregatiti sa intervina in sprijinul populatiei, daca vor fi inudatii.
Primii, in astfel de situatii, sunt medicii epidemiologi, care de obicei au prevazute si perfectate planurile si masurile de interventie.
Din experienta anilor anteriori, mai ales a celei din anul 2005, cand judetul Buzau a avut inundatii de amploare, este foarte importanta supravegherea comunitatii inundate sau cu risc de inudare, astfel incat sa se evite aparitia unor epidemii cauzate in principal de consumul de apa contaminata prin revarsarea apelor curgatoare, sau de raspandirea unor afectiuni resporatorii, dupa cum a explicat dr. Viorica Mihalascu, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau.
Ca atare, medicii de familie sunt la datorie in zonele declarate cu risc la nivelul judetului Buzau. Impreuna cu asistentii medicali, ajutati de asistentii comunitari si coordonati de medicii epidemiologi din Buzau discuta cu oamenii, viziteaza gospodariile in care apa patrunde si administreaza substante de clorinare a apelor si de igienizare a spatiilor de locuit si chiar a solurilor afectate de inundatii. Totodata, la nivelul DSP avem pregatite stocuri de vaccin antitetanic si antihepatitic, pentru a le administra populatiei, la nevoie. Situatia din zona va fi permanent monitorizata”, a declarat dr. Viorica Mihalascu, directorul executiv al DSP Buzau.
O prima situatie a aparut deja, la marginea judetului, inspre Vrancea. Primarul comunei Pardosi, Nicusor Stefan a sesizat luni dimineata, conducerea Consiliului Judetean Buzau ca apa paraului Calnau a iesit din matca si a depasit nivelul podului care face legatura pe drumul judetean 220, intre Pardosi si comuna Murgesti, in fapt cu restul judetului.
Primarul Stefan a relatat, telefonic, faptul ca apa a trecut de un metru, carosabilul nemaifiind practicabil. „Ca atare sunt izolate institutiile publice de la noi, cum ar fi primaria, biserica, iar copiii de la Murgesti care veneau la scoala la noi nu mai pot face acest drum. Sunt peste 150 de persoane izolate. Eu cred ca vinovati sunt cei de la Admnisitratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare care ar fi trebui sa mai taie 200 de metri de salcami si lastaris in albia paraului Calnau astfel incat, asa cum ni s-a promis, reprezentantii Consiliului Judetean sa intre cu lucrari de reparatii la pod. Asta, pentru ca si dupa zapezile din 2012 am avut aceeasi situatie. Acum, apa este atat de mare incat nu mai putem interveni noi, pe plan local”, a precizat primarul comunei Pardosi, Nicusor Stefan.
Vizavi de aceasta prima situatie rezultata in urma topirii zapezii, prefectul judetului, Maria Buleandra spune ca a dispus formarea unei comisii mixte care sa mearga la fata locului pentru a gasi rapid o solutie. „Este problema acestui drum judetean, o problema de ani de zile. Vrem sa gasim o solutie tehnica, sa rezolvam situatia rapid nu cum erau rezolvate in trecut astfel de probleme, in doua-trei luni de zile”, spune prefectul Buleandra.
In cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Buzau au fost luate si primele masuri preventive deoarece, spune col. Danut Nicolae, inspector sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta „Neron Lupascu” Buzau, exista risc de inundatii pe zonele traversate de paraul Slanic, paraul Saratel si paraul Calmatui. „Exista risc de revarsari naturale ale apelor ca urmare a topirii intempestive a zapezii. Noi avem un plan judetean de alarmare. Spre exemplu, la nivel de sat, alarmarea in caz de inundatii se va face si prin clopotul de la biserica. Avem deja si spatii pentru eventuale evacuari de persoane si sa nu va inchipuiti ca sunt alte spatii in afara celor necesare in caz de inzapeziri, alunecari de teren sau alte fenomene, ci sunt tot la primarii sau scoli ori camine culturale. Aici trebuie sa existe spatii cu paturi si posibilitatea de cazare a oamenilor, daca va fi nevoie sa se faca evacuari. Oamenii trebuie sa primeasca apa, asistenta medicala si sandwichuri. De asemenea, pentru a pune la punct toate situatiile, la ordinul doamnei prefect, in zilele urmatoare vom convoca sedinte pe zone, cu primarii”, a precizat seful ISU Buzau.
Beatrice Neagu, directorul Serviciului de Gospodarire a Apelor Buzau spune ca planurile de aparare impotriva inundatiilor au expirat la sfarsitul anului 2013, iar cele noi sunt deja intocmite. Urmeaza aprobarea, afisarea pe internet si convocarea adunarilor cetatenesti. „Pe 5 februarie am facut adrese la toate primariile din judet, sa supravegheze podetele si podurile. Am avertizat ca pot exista poduri si sloiuri de gheata. Vremea este in incazlire, iar daca pe 7 februarie aveam strat de zapada de 47 de cm, luni acesta a juns la 35 de cm”, a declarat in CJSU, Beatrice Neagu.
Din ordinul prefectului Maria Buleandra va avea loc, in urmatorul interval de timp, o sedinta extraordinara a comitetelor locale pentru situatii de urgenta, iar la sediul primariilor din judet vor fi afisate la loc vizibil, pentru avertizarea cetatenilor, noile planuri de inundatii si vor fi enumerate zonele predispuse la inundatii.
Pana atunci, col. Danut Nicolae face un apel catre localnicii din zonele cu risc sa sprijine comunitatea si pe ei insisi. „Oamenii sa iasa cu lopata, din curte, si sa curete santurile de pe langa casa, iar acolo unde apar situatii de urgenta sa-si ajute semenii. O fac pentru ei, pentru comunitate si pentru sanatatea tuturor, astfel incat din situatii neprevazute sa se iasa cu bine”, trage un semnal de alarma, col. Nicolae.
Printr-o buna organizare si interventie prompta si bine coordinata, autoritatile buzoiene considera ca asa cum s-au putut limita efectele viscolului, pot fi depasite si pericolele de inundatii.