Cui ii mai pasa de sanatatea invatamantului romanesc?

15 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Aproximativ 16 la suta in unitatile de invatamant buzoiene isi deschid astazi portile fara a avea autorizatie sanitara de functionare, primind copiii in cladiri darapanate, cu mobilier vechi, cu wc-ul in curte si fara o sursa de apa potabila.

 

Prefectul Maria Buleandra

Prefectul Maria Buleandra

Mii de elevi incep si anul acesta scoala  in conditii improprii pentru sanatate, in cladiri darapanate sau improvizate, fara apa curenta si cu wc-ul in curte. Din ignoranta autoritatilor locale, din indolenta Guvernului care nu-i in stare sa gestioneze responsabil sistemul de educatie si din nepasarea institutiilor abilitate. O mana de var si o pensula de vopsea, pentru ca macar curatenia din clase sa nu lipseasca, pana si in cel mai sarac satuc, niste oameni gospodari ar fi putut gasi.

Si daca la toate acestea adaugam faptul ca probabil pentru prima data in istorie, boboceii de clasa intai incep scoala fara manuale pe banci, asa cum ar fi fost firesc, pentru ca incompetenta Ministerului Educatiei a atins cote alarmante, avem tabloul complet al unui sistem de educatie bolnav, cu slabe sanse de insanatosire in viitorul apropiat.

Si ne mai miram, in aceste conditii, ca scade interesul pentru sistemul de educatie? Ca abandonul scolar este ingrijorator? Ca elevi si cadre didactice deopotriva sunt tot mai demotivati? Ca de sanatatea scolarilor nu se mai ingrijeste nimeni? Ca tot mai multi tineri iau calea strainatatii?

Conform unui raport al Directiei de Sanatate Publica Buzau, prezentat in ultima sedinta a Colegiului Prefectural, in urma cu aproape o luna, aproximativ un sfert dintre unitatile de invatamant din judet, mai exact 170, nu aveau autorizatie sanitara de functionare intrucat nu indeplineau normele de igiena impuse de legislatia in vigoare. Avand in vedere deficientele si lipsurile inregistrate, prefectul Maria Buleandra a dispus infiintarea unei comisii formate din reprezentanti ai DSP, ISU si Inspectoratului Scolar, care au efectuat o serie de noi controale la cele 170 de scoli , incepand cu 1 septembrie.

 

Daniela Dumitru-director DSP

Daniela Dumitru-director DSP

Astfel, pana la finele saptamanii trecute, comisia mixta a verificat 91 de scoli cu probleme, din 20 de localitati ale judetului.

Cu aceasta ocazie s-a constatat ca unele deficiente  fusesera remediate, insa reprezentantii unitatilor de invatamant omisesera sa anunte acest lucru si sa depuna documentele pentru a primi avizul sanitar de functionare.

In acest sens, Daniela Dumitru, directorul DSP Buzau, a precizat ca „am constatat ca de la ultimul control o serie de deficiente semnalate atunci fusesera remediate, iar unitatile respective intruneau conditiile autorizarii sanitare, insa reprezentantii lor, din diferite motive, nu trimisesera inca documentatia necesara pentru a primi autorizatia sanitara de functionare”.

Cu toate acestea, la momentul actual, aproximativ 16 la suta dintre unitatile de invatamant care isi deschid astazi portile functioneaza fara autorizatie sanitara, nedispunand de apa curenta, avand grupuri sanitare improprii, sau clasele amenajate in sedii de camine culturale ori in cladiri vechi si darapanate.

 

eleviControalele au fost efectuate in localitatile Amaru, Balta Alba, Beceni, Braesti, Calvini, Catina, Cernatesti, Chiojdu, Cochirleanca, Ghergheasa, Glodeanu Silistea, Manzalesti, Movila Banului, Odaile, Pardosi, Racoviteni, Sahateni, Tintesti, Viperesti si Zarnesti.

Cele mai putine probleme sunt la Amaru unde, desi din patru unitati de invatamant, doar una era autorizata sanitar, cu ocazia controlului s-a constatat ca si celelalte trei indeplineau conditiile de autorizare, insa responsabilii nu depusesera dosarele la DSP Buzau. Singura deficienta constatata aici a fost la una dintre scoli, unde curtea era neigienizata si napadita de buruieni. Aceeasi situatie si la Catina, unde din 8 unitati de invatamant, sase erau autorizate, constatandu-se ca si celelalte doua unitati indeplineau conditiile, urmand a primi avizul sanitar dupa ce vor fi depuse dosarele. Si la Cochirleanca, toate cele 9 unitati de invatamant sunt autorizate sanitar, insa la scoala din Boboc nu se asigura aprovizionarea cu apa potabila curenta, desi exista posibilitate de racordare la retea, tot aici fiind constatate o serie de jgheaburi incomplete, grupuri sanitare neigienizate, cu usi deteriorate, fara pubele pentru indepartarea deseurilor menajere.

 

scoli neautorizate (1)Spre deosebire de situatiile fericite enumerate mai sus, la Ghergheasa niciuna din cele 4 unitati de invatamant nu este autorizata, iar la Manzalesti, din 17 unitati, doar trei au aviz sanitar de functionare. Aici, la Valea Cotoarei, scoala cu clasele I-IV si gradinita functioneaza in acelasi spatiu, intr-o cladire veche cu zidaria afectata, grup sanitar necorespunzator, neigienizat, mobilier scolar vechi.

Pe de alta parte, scolile gimnaziale Movila Banului si Limpezis sunt in reabilitare de mai multi ani, copiii invatand in spatii improprii, amenajate in caminul cultural, cu intrare fara protectie termica, in spatii supraaglomerate, despartite prin panouri care nu asigura izolarea fonica.

O lipsa crasa de implicare s-a constatat la Scoala gimnaziala Viperesti unde exista multiple deficiente, constatate de DSP Buzau si in anii precedenti. Acestea au fost comunicate Primariei Viperesti, dar remedierea lor este departe de a fi realizata. Cladirea are ferestre deteriorate, cu un singur rand de geamuri, tamplaria usilor degradata, lambriul din hol foarte  deteriorat, calorifere cu gratare de protectie smulse, instalatia electrica cu defectiuni, igienizare generala intarziata.

 

scoli neautorizate (2)O situatie de-a dreptul revoltatoare exista la Scoala generala din Odaile, care risca in orice moment sa se darame, elevii fiind nevoiti sa invete intr-o cladire foarte veche, cu zidarie afectata si risc seismic ridicat, acoperisul degradat, tamplaria veche, paviment degradat, mobilier scolar deteriorat, acoperis degradat, cu infiltratii.

Si copiii de la Scoala gimnaziala Vadu Soresti, aflata in reabilitare de mai multi ani, invata intr-un spatiu impropriu, amenajat intr-o scoala veche, dezafectata, fara sursa de apa, cu sali de clasa inalte, cu tavane fisurate, cu infiltratii de apa pluviala, instalatie electrica cu defectiuni. Lucrarile de igienizare generala sunt intarziate, in curs de efecuare, iar grupul sanitar neigienizat.

La Cernatesti, procesul de invatamant pentru elevii Scolii Generale I-VIII se desfasoara la etajul cladirii, iar elevii de la Scoala Generala I-VIII Aldeni vor ivata in spatiul fostului CAP, in conditii necorespunzatoare, cu mobilier degradat, sobe nereparate, tamplaria ferestrelor incompleta, grup sanitar neigienizat cu paviment si usi degradate, fara cale de acces la grupul sanitar si curte neamenajata.

Daca in urma raidului dispus de prefect s-a facut doar inventarierea deficientelor si, cel  mult, au fost  date avertismente, controalele pe care inspectorii sanitari le vor efectua dupa inceperea anului scolar in toate scolile din judet se vor lasa si cu sanctiuni mai drastice.

 

aparare-incendiiiDe retinut ar fi si faptul ca 11 dintre unitatile de invatamant verificate nu indeplineau conditiile de autorizare, prevenire si stingere a incendiilor. Astfel, s-au dat avertismente si au fost dispuse termene de conformare la Scoala gimnaziala si GPN Dimiana, Scoala gimnaziala Valea Parului, Scoala primara Izvorul Dulce, Scoala gimnazială Manzalesti, Scoala gimnaziala Braesti, Scoala gimnaziala Viperesti, GPN Chiojdu, GPN Lera, GPN Vintileanca, GPN Ghergheasa.

Daca in cazurile in care s-a constatat lipsa stingatoarelor sau anumite deficiente la instalatiile electrice se pot gasi solutii de remediere urgenta, alte deficiente este putin probabil sa poata fi remediate, din cauza structurii cladirilor care nu permit respectarea circuitelor, potrivit legislatiei actuale sau a cheltuielilor costisitoare pe care le implica si pe care primariile sustin ca nu le au.

In cele mai multe situatii s-au identificat insa sobe si mjloace de incalzire defecte, instalatii electrice neverificate de personal autorizat, iar la gradinita din Maxenu, inconstienta a ajuns pana acolo incat holul este iluminat cu ajutorul unei instalatii electrice improvizate, iar la scoala generala din Pogonele, usa centralei termice comunica cu calea de acces si evacuare a elevilor.

 



Comentarii (1)

  1. Zarnescu Valentin spune:

    PARINTILOR CARE NU VOR SA PLECE DIN TARA, PROFILOR CARE AU RAMAS/BARICADE(IN SCOLI) SI CATORVA POLITRUCI (SPER!) DIN 4 IN 4 ANI!??

Adaugati un comentariu


 

*