Medicina de Urgenta – cartea de vizita a sistemului public de sanatate din Romania

15 septembrie 2014 | 1 comentariu |

Este vorba de domeniul in care s-au facut cele mai spectaculoase progrese si pentru care au fost obtinute cele mai multe aprecieri pe plan international. Recent, Palestina a anuntat ca incearca implementarea unui sistem similar, pe modelul romanesc.

 

ambulante-si-smurd-accidentLa sfarsitul sapatamanii trecute, in perioada 11-14 septembrie, s-au desfasurat la Poiana Brasov lucrarile celei de 15-a editii a Conferintei Nationale de Medidina de Urgenta, manifestare la care au fost prezenti atat specialisti romani din domeniu dar si invitati din strainatate, conferinta suscitand un viu interes in randul acestora datorita rezultatelor foarte bune inregistrate in ultimii ani in domeniul Medicinei de Urgenta din Romania. Cu aceasta ocazie, participantii au avut posibilitatea de a impartasi informatii de ultima ora despre evolutia domeniului sanitar si, de asemenea, de a afla noutati din celelalte sisteme de urgenta din strainatate.

Fiind vorba de unul din putinele domenii, din sistemul public de sanatate romanesc, in care lucrurile merg foarte bine, organizatorii nu au pierdut ocazia de a sublinia acest aspect, prin vocea medicului  Cristian Grasu, presedintele Asociatiei Serviciilor de Ambulanta din Romania. Acesta a precizat ca „medicina de urgenta si sistemul roman national de urgenta reprezinta domeniul in care s-au obtinut cele mai spectaculoase progrese, cele mai bune rezultate, cea mai buna recunoastere internationala Romania avand-o pe acest domeniu”.

 

Dr. Cristian Grasu

Dr. Cristian Grasu

Astfel stand lucrurile, medicul a mai declarat ca tot mai mult tineri sunt atrasi de sistemul de urgenta. „Sistemul romanesc de urgenta se bucura in prezent de o foarte buna apreciere atat in Europa, cat si in toata lumea, fiind un exemplu dat din ce in ce mai des in foarte multe tari. Intotdeauna trebuie sa luam in considerare ca sistemul de urgenta nu are numai un efect neaparat pe starea de sanatate sau pe salvarea de vieti; multe lucruri la care poate nu se gandeste toata lumea, depind de calitatea acestuia. De exemplu turismul, investitiile straine, pentru ca o mare corporatie care vrea sa trimita in Romania 500 de angajati sa deschida o afacere, va fi interesat intotdeauna si de nivelul de protectie al acestora, din toate punctele de vedere. Noi ne aliniem totdeauna la acest efort permanent de a mentine ceea ce am castigat pana acum si de a dezvolta mai departe un sistem cat mai ridicat de calitate a serviciilor oferite pentru ca, intr-un final, sistemul de urgenta este transeea, linia intai, acolo unde se decide intr-o chestiune de minute soarta oricarei persoane care este intr-o situatie urgenta, continuand apoi in UPU, care impreuna cu prespitalul formeaza sistemul national de asistenta medicala de urgenta, ce este la acelasi nivel inalt de dotare si de pregatire, apoi catre vindecarea definitiva care se realizeaza in spital pe sectii, pe ATI si asa mai departe”, a mai adaugat presedintele Asociatiei Serviciilor de Ambulanta din Romania.

 

conferinta urgentaLa conferinta s-a discutat, printre altele, si despre dosarul electronic al pacientului, evolutia globala a medicinei de urgenta, managementul fluxurilor de pacienti in departamentul de urgenta, dar si despre cum ar trebui sa arate o Unitate de Primire Urgente (UPU) a viitorului.

Printre medicii prezenti la conferinta s-au numarat Valentin Calu, Gheorghe Burnei, Catalin Carstoiu, Radu Zamfir, Monica Carstoiu si Doina Cimpoiesu, toti considerand ca medicina de urgenta insemna un sistem care incepe cu operatorul de la 112 si se incheie in spital.

La eveniment au participat si invitati din strainatate, intre care dr. Terrence Mulligan din SUA, care a laudat sistemul de urgenta din Romania si a subliniat ca acesta, in general, trebuie sa functioneze incepand de la operatorul care raspunde la 112 si pana la UPU si medici specialisti.

Orice intarziere in acest sistem va aduce niste oameni mai tarziu la spital, acestia vor sta mai mult acolo, vor incarca costurile, vor iesi cu sechele. Transmiterea rapida a datelor la spital este foarte importanta. Iar peste toate, comunicarea intre toti actorii din sistem si pregatirea temeinica a tuturor este importanta”, a spus dr. Mulligan.

 

Dr. Marius Filip

Dr. Marius Filip

Cu acelasi prilej, dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, responsabil cu dosarul electronic al pacientului, a subliniat faptul ca  Romania este a treia tara din lume, dupa Lituania si Singapore, in care functioneaza dosarul electronic al pacientului.

El a mentionat ca dosarul electronic al pacientului functioneaza din 20 aprilie 2014, iar pana acum au fost initiate peste cinci milioane de dosare cu date in acest sistem care pot fi accesate. Softul dosarului electronic al pacientului, care este eminamente medical, ii priveste pe toti pacientii, nu numai pe cei asigurati si nu numai pe medicii care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, ci si pe medicii care lucreaza in sistemul privat, a adaugat dr. Filip, care a punctat faptul ca trece in revista cele mai importante elemente legate de dosarul electronic al pacientului, pentru ca acesta ar putea fi utilizat intensiv de catre medicii de urgenta, atat in urgenta de prespital, de pe ambulanta, cat si la camera de garda.

 

telemedicina raed arafatO dovada ca sistemul romanesc de Medicina de Urgenta este recunoscut si apreciat in toata lumea este si faptul ca ambasadorul Statului Palestina in Romania, Ahmad Aqel, a declarat, cu prilejul receptiei de ramas bun, la incheierea mandatului sau la Bucuresti, ca tara sa incearca sa copieze succesul acestui  sistem. „Avem un exemplu de cooperare si incercam sa copiem succesul sistemului de urgenta din Romania. Pentru aceasta am instruit doctori de-ai nostri care au venit aici pentru sase luni. Acum avem 30 de ingineri in aviatie civila, sunt aici la Academie, in Romania. Continuand cooperarea am putea copia sistemul de urgenta din Romania” a declarat saptamana trecuta, diplomatul palestinian.

Desigur, in luarea acestei decizii de copiere a modelului romanesc a contat foarte mult si faptul ca o mare contributie la progresul Medicinei de Urgenta, si-a adus-o medicul Raed Arafat, palestinian de origine. Legat de acest aspect, acesta a precizat ca avut o cooperare fructuoasa cu Ambasada Palestinei, prin pregatirea de cadre medicale din Palestina, medici, asistente dar si pompieri, in institutiile romanesti de invatamant.

 



Comentarii (1)

  1. Un medic spune:

    Ce s-a facut este bun, dar mai trebuiesc 3 elemente ca sa fie complet sistemul de sanatate:
    1- Modalitatea de descurajare a prezentarilor care nu sunt urgenta dar care aglomereaza peste putinta Unitatile de Primire
    2- Medicii de spital pentru care deficitul la acest moment este enorm (in special in spitalele judetene). Fara finalitate, degeaba am salvat si stabilizat un pacient, daca ulterior nu exista suficienti medici specialisti care sa continue tratamentul specific. Chiar daca clinicile universitare au personal calificat relativ suficient, ele nu pot prelua multimea de pacienti din judete.
    3- Sistemul de salarizare care este complet descurajator, motiv pentru care tinerii specialisti pleaca

Adaugati un comentariu


 

*