DSP și DSVSA Buzău au prezentat raportul controalelor de Sărbători, în Colegiul Prefectural

29 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Nu au fost consemnate cazuri de trichineloză și nici toxiinfecții alimentare, însă echipele de control din cadrul celor două structuri au depistat numeroase nereguli pe care le-au sancționat.

 

Bilanțul campaniei de controale și acțiuni specifice pe care Direcția de Sănătate Publică Buzău, împreună cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și alte structuri abilitate le-au desfășurat în perioada Sărbătorilor de Iarnă, a fost prezentat astăzi, în ședința Colegiului Prefectural.

Potrivit rapoartelor prezentate de șefii instituțiilor implicate, nu au fost consemnate evenimente sau situații deosebite. Cu ocazia acțiunilor specifice au fost însă depistate o serie de nereguli care, deși nu au constituit o amenințare majoră pentru sănătatea publică, au fost sancționate, iar inspectorii sanitari și sanitar-veterinari au fixat termene pentru remedierea deficiențelor constatate.

Primul raport prezentat în ședința de azi a Colegiului Prefectural a fost cel al directorului executiv al DSVSA Buzău, medicul veterinar Milea Marijan. Acesta aprecizat că, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, la centrele speciale din circumscripțiile sanitar-veterinare din județ au fost efectuate examene trichineloscopice pentru 1.254 de porci sacrificați în gospodăriile populației, toate testele fiind negative. Prin urmare, nu s-au depistat cazuri de animale infestate cu Trichinella Spiralis și nici în unitățile medicale din județ nu au ajuns pacienți cu trichineloză.

 

Dr. Marijan Milea – DSVSA BUzau

De la începutul lunii decembrie, echipele de inspectori de la DSVSA au efectuat 264 de controale în unități de procesare și de comercializare a alimentelor de origine animală și nonanimală, ocazie cu care au constatat o serie de nereguli pentru care s-au aplicat 36 de avertismente și 21 de amenzi în valoare de 18.600 de lei.

Conform directorului DSVSA Buzău, printre neregulile ocnstatate se numără neîntreținerea spațiilor de lucru, lipsa elementelor de identificare și de etichetare a produselor, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, manipularea acestora fără respectarea regulilor de igienă, neasigurarea monitorizării temperaturii optime la care acestea trebuie păstrate, neidentificarea spațiilor de lucru și neelaborarea procedurilor de bune practici de igienă.

DSVSA a efectuat și 76 de dontroale în târgurile de animale, iar pentru neregulile constate aici, au fost aplicate 30 de avertismente și 35 de amenzi, în valoare de 22.440 de lei.

 

Cristina Ungureanu – DSP Buzau

La rândul lor, inspectorii de la DSP Buzău s-au aflat pe teren, iar o parte dintre acțiunile de control au fost efectuate împreună cu cei de la DSVSA. În total, au fost efectuate 72 de controale, dintre care 18 comune cu DSVSA, 13 controale la producătorii din domeniul panificației și patiseriei, 11 în unități de alimentație publică, 27 la magazine care comercializează produse alimentare și 3 verificări la distribuitori.

Potrivit raportului prezentat azi de Cristina Ungureanu, directorul executiv al DSP Buzău, inspectorii instituției au aplicat 11 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 7.300 de lei, acordând totodată termene pentru remedierea neregulilor constatate. Cele mai multe deficiențe au constat în neefectuarea operațiunilor de curațenie și igienizare a locurilor de muncă, a utilajelor, ustensilelor și suprafețelor de lucru, neefectuarea controalelor medicale obligatorii pentru angajați, neasigurarea dotării unităților cu materiale pentru dezinfecție, neutilizarea echipamentului de protecție curat și complet de către personalul care lucrează în activități de producție, prelucrare, transport, depozitare și desfacere a produselor alimentare, lipsa certificatului de instruire profesională în cazul unor angajați din unitățile controlate.

Atât în raportul DSVSA cât și în cel al DSP se arată că în perioada analizată nu au fost semnalate cazuri de toxiinfecții alimentare în județ.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*