Functionarii buzoieni din directiile deconcentrate, trimisi sa doneze sange

Prefectul Mariana Buleandra le-a cerut astazi, directorilor acestor institutii, sa isi mobilizeze angajatii si sa mearga in zilele urmatoare la Centrul de Transfuzii Buzau.

 

2014-08-25 10.12.46Problema crizei de sange care se resimte la nivel national a fost adusa in discutie si in sedinta de astazi, a Colegiului Prefectural Buzau, desi nu se afla pe ordinea de zi. Prefectul Maria Buleandra a facut un apel la directorii institutiilor deconcentrate prezenti in sala, pentru a participa la campania de donare demarata in urma apelului facut saptamana trecuta de ministrul Santatii, Nicolae Banicioiu. Astfel, directorilor care au participat la sedinta li s-a solicitat sa isi mobilizeze subordonatii, iar in zilele urmatoare sa se prezinte impreuna cu acestia la Centrul de Transfuzii, pentru a dona sange. Primii care se vor prezenta la donare sunt angajatii Prefecturii, in frunte chiar cu prefectul Maria Bulendra, aceasta exprimandu-si speranta ca exemplul va fi urmat de cat mai multi functionari din institutiile deconcentrate buzoiene.

Apelul facut in Colegiul Prefectural din aceasta dimineata vine in contextul unei crize de sange existente la nivel national, fenomen care, de altfel, se resinte in fiecare an in aceasta perioada, din cauza faptului ca donatorii obisnuiti care se prezinta cu regularitate la centrele de transfuzii sunt ocupati cu lucrarile agricole sau sunt plecati din localitatile de domiciliu si nu mai vin sa doneze.

 

Biolog Adriana Craciun

Biolog Adriana Craciun

Criza s-a resimtit si la Buzau, directorul Centrului de Transfuzii, biologul Adriana Craciun, declarand pentru Sanatateabuzoiana.ro ca acesta perioada este una mai dificila in fiecare an, intrucat scade numarul donatorilor si creste cererea de sange, pe fondul cresterii numarului de accidente rutiere grave si a altor evenimente, in urma carora oamenii ajung la spital si au nevoie de sange. Nici anul acesta nu a facut exceptie, numarul donatorilor scazand treptat, odata cu venirea verii. Pana la declansarea campaniei de donare, numarul donatorilor care se prezentau zilnic la centrul din Buzau, era de aproximativ 40, biologul Adriana Craciun precizand zilele trecute ca numarul acestora s-a dublat in urma apelului facut de ministrul Banicioiu. La acest moment, se prezinta la donare aproximativ 80 de persoane pe zi, fiind vorba atat de donatorii „consacrati” cat si de buzoieni care doresc sa dea o mana de ajutor in salvarea unei vieti. „Suntem intr-un fel avantajati, pentru ca Buzaul este o garnizoana importanta, cu multe unitati militare, iar de cate ori avem nevoie, angajatii acestor unitati ne ajuta. La fel si pompierii, jandarmii si politistii”, a precizat directorul Centrului de Transfuzii Buzau. In urma recomandarii facute astazi de prefectul Maria Buleandra, este de asteptat ca in zilele urmatoare, numarul donatorilor prezenti zilnic la Centrul de Transfuzii sa creasca din nou, datorita functionarilor publici care se vor prezenta la primele ore ale diminetii.

 

2014-08-25 10.25.23

Daniela Dumitru, director DSP

Tot in sedinta de astazi a Colegiului Prefectural, Daniela Dumitru, directorul DSP Buzau, a prezentat raportul cu privire la controalele efectuate de reprezentantii institutiei in unitatile de invatamant din judet, raport ce reflecta o realitate ingrijoratoare. Dupa cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat pe larg intr-un articol publicat saptamana trecuta, la acest moment, aproape un sfert din unitatile de invatamant din judet sunt neautorizate sanitar, aspect subliniat si in cadrul sedintei de astazi de catre directorul DSP.

Avand in vedere aspectele prezentate, prefectul Maria Buleandra a dispus infiintarea unei comisii de control formata din reprezentanti ai DSP, ISU si Inspectoratului Scoalar, care sa demareze, incepand cu 1 septembrie, o noua serie de controale la unitatile de invatamant, in mod special la cele neautorizate. „Pana pe 28 august, rog cele trei institurii sa-si desemneze reprezentantii care vor face parte din aceste echipe de control, iar de la 1 septembrie sa se inceapa verificarile. As dori sa se puna accent mai ales pe unitatile neautorizate, sa se verifice in ce masura au fost rezolvate problemele constatate anterior si ce probleme mai exista la acest moment” le-a recomandat prefectul celor implicati.

Totodata, in raportul referitor la pregatirile pentru noul an scolar, sefa Inspectoratului Scolar Judetean, inspectorul general Geta Burducea, a precizat ca anul acesta, pentru prima data in ultimii cinci ani, la Buzau s-au tiparit si manuale speciale in Braille pentru elevii cu deficiente de vedere, fiind vorba de 32 de seturi de manuale, in valoare de 4.216 lei.

 Comentarii (1)

  1. Un medic spune:

    Avizul epidemiologic pentru scoli
    De ani de zile acest control se face, se dau indicatii la ce trebuie facut si remediat, se completeaza zeci de documente – a devenit un fel de traditie.
    Dar tot ca traditie este si atitudinea guvernantilor si politicienilor care de ani de zile se angajeaza ca rezolva dar nu se face nimic.
    Si uite asa ajungem cu epidemii, scoli care cad peste elevi si la acest capitol suntem ca unele (nu multe) tari africane.

Adaugati un comentariu


 

*