Criză acută de sânge la Centrul de Transfuzii din Buzău

A scăzut considerabil și interesul pentru donarea de plasmă convalescentă necesară tratării pacienților cu forme grave de Covid-19, însă centrul mai deține stocuri, întrucât s-a diminuat și cererea.

 

Situație disperată la Centrul de Transfuzii din Buzău, unde stocurile de sânge sunt aproape de zero, în condițiile în care se apropie o perioadă în care nici cei câțiva donatori fideli care au mai rămas, nu se prezintă la donare. În plus, directorul centrului, Adriana Crăciun, spune că a apelat deja la „partenerii” tradiționali pe care se putea baza în situații de criză, iar timpul scurs de la ultima donare este prea scurt pentru ca aceștia să poată dona din nou.

Am apelat deja la toți pe ce care ne bazăm de obicei, adică la polițiști la Jandarmi și la Armată, și trebuie să îi mai lăsăm pentru că nu putem să îi chemăm chiar în fiecare săptămână. Spitalele sunt pline, cererea a fost foarte mare, iar stocurile făcute cu ajutorul lor s-au diminuat rapid, așa că acum stăm iarăși foarte prost. Problema e că se apropie și perioada Paștelui, când oamenii au alte treburi și știm din experiența anilor anteriori că nu vin să doneze”, a declarat biologul Adriana Crăciun.

Aceasta spune că pregătește o nouă campanie de conștientizare a necesității donării de sânge, intenționând să apeleze la ajutorul preoților din eparhii, care îi pot convinge pe credincioși să facă un astfel de gest nobil, în perioada premergătoare Paștelui.

 

Adriana Crăciun

Scăderea stocurilor este datorată și faptului că, din cauza contextului epidemiologic, încă nu este permisă deplasarea cu centrele mobile de recoltare care ajunseseră să constituie principala sursă de sânge până când s-au impus restricțiile în pandemie. „Noi tot așteptăm să primim acceptul pentru a relua acele acțiuni de recoltare în teritoriu, pentru că am constatat că e mai eficient să mergem noi la donatori decât să îi așteptăm pe ei să vină la centru. Aveam agenți economici, primării și alte instituții publice pe care ne puteam baza, dar deocamdată trebuie să mai așteptăm pentru a ne putea deplasa din nou în județ”, a mai precizat Adriana Crăciun.

Un alt motiv pentru care a scăzut numărul donatorilor este dat și de faptul că buzoienii se vaccinează anti-Covid, iar după administrarea serurilor de la Pfizer și Moderna nu pot dona timp de o săptămână, în timp ce persoanele vaccinate cu serul de la AstraZeneca nu pot dona timp de o lună de la administrarea vaccinului.

 

Primul pacient donator de plasmă la Buzau

A scăzut dramatic și interesul pentru donarea de plasmă convalescentă. Directorul centrului spune că, dacă până acum câteva luni, Buzăul se număra printre județele fruntațe la donarea de plasmă hiperimună, de câteva luni nu a mai primit un telefon de la un pacient vindecat de Covid-19, dispus să doneze. Nu se poate vorbi însă de o criză, pentru că centrul mai are pe stoc plasmă de la cei care au donat anterior, iar în același timp a scăzut cererea din partea unităților sanitare în care sunt internați pacienți cu Covid-19.

De altfel, pe parcursul lunii trecute, colectarea de plasmă a scăzut la nivelul întregii țări cu peste 50% față de lunile precedente, conform analizei realizare de compania care a pus la dispoziție, gratuit, aparatele de plasmafereză. La jumătatea acestei luni se împlinește un an de la debutul colectării de plasmă convalescentă în România, iar cantitatea colectată luna trecută a fost cu 53% mai mică decât media pe trei luni anterioare.

Reprezentanții companiei pun această scădere dramatică pe seama „dezinteresului Ministerului Sănătății privind stimularea recoltării, precum și a lipsei de reacție ministerială cu privire la zvonurile total nefundamentate despre o presupusă inutilitate a plasmei convalescente în tratarea Covid19, zvonuri contrazise, de altfel, de studii clinice serioase”, după cum se arată într-un comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*