Buzăul, primul pe țară la donarea de plasmă hiperimună

26 octombrie 2020 | 0 comentarii |

La Centrul de Transfuzii se recoltează plasmă aproape zilnic, iar buzoienii care s-au vindecat de Covid 19 au donat de trei ori mai multă plasmă decât media națională, unii dintre ei fiind la a treia donare.

 

Aproape 2.500 de români au donat plasmă convalescentă în cele șase luni de când, în baza unui protocol încheiat de Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution, 18 aparate de plasmafereze au fost instalate în centre de transfuzie sangvină din țară și se recoltează plasmă de la pacienții de COVID 19 vindecați, în baza metodologiei de recoltare, testare, procesare, depozitare, distribuție și administrare sub monitorizare a plasmei convalescente.

Unul dintre echipamentele de plasmafereză a fost instalat la Buzău, la jumătatea lunii aprilie, după ce președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a semnat contractul de sponsorizare cu firma de distribție, considerând că „atunci când vorbim despre sănătatea populației, implicarea noastră, a tuturor, poate face diferența”, în contextul în care deși firma a oferit gratuit 50 de echipamente, doar 18 au fost instalate în centree de transfuzii din țară, celelalte 32 fiind refuzate.

Așa s-ar putea explica faptul că, la nivel național, rata de colectare a plasmei hiperimune de la pacienții care au avut COVID-19 și s-au vindecat este de cinci ori mai mică (2,35 doze la 100 pacienți infectați cu noul coronavirus) față de rata de colectare la nivelul Uniunii Europene (12 doze  la fiecare 100 de pacienți vindecați).

 

Tot mai mulți buzoieni care s-au vindecat de Covid-19 înțeleg importanța donării de plasmă și se  prezintă, din proprie inițiativă, la centrul de transfuzii. Nu doar că numărul donatorilor a crescut considerabil, dar deja există foști pacienți vindecați de Covid-19 care au donat de două și chiar de trei ori. Astfel, județul Buzău este de trei ori peste media națională, cu o rată de colectare de 7,6 doze/100 de cazuri.

Județul Buzău, din nou pe primul loc! În urmă cu 6 luni vă spuneam că Buzăul va beneficia de un echipament nou pentru colectare de plasmă umană pentru ca pacienții infectați cu Sars-cov2 să aibă acces la tratamentul cu plasmă umană hiperimună. Astăzi vă anunț cu mândrie că Buzăul se află pe locul I, fiind județul cu cel mai mare număr de donatori. Acest lucru se datorează vouă, tuturor celor care ați fost infectați și ați ales să dați o mână de ajutor celor care acum luptă cu noul coronavirus și se află în stare gravă. Mulțumesc tuturor donatorilor, dar și Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău! Doar împreună reușim!” – a scris președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, pe pagina sa de Facebook, imediat după publicarea raportului privind colectarea de plasmă hiperimună la nivel național.

 

Conform datelor centralizate de Institutul Național de Hematologie Transfuzională, făcute publice de firma care a donat echipamentele de plasmafereză, în cele 40 centre de transfuzie din rețeaua națională „s-au recoltat în total 4.420 doze de plasmă convalescentă, respectiv 3.011 doze prin plasmafereză (68%) și 1.409 doze prin donare de sânge integral (32%), din care 8% au avut titru de anticorpi mai mic decât cel indicat pentru administrarea la pacienții COVID-19. De asemenea, 22% din plasma recoltată a fost invalidată din cauza unor neconformități constatate ca urmare a efectuării testelor obligatorii de siguranță și calitate”, se arată în raport.

Deși rata de colectare la nivel național este cu mult sub media UE, există județe unde se recoltează de 2-3 ori mai mult decât media de 2,35 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19 vindecați. Astfel, pe primul loc se află donatorii din județul Buzău (7,6 doze/100 cazuri), urmați de Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița Năsăud.

La coada clasamentului sunt județele Harghita, Giurgiu, Covasna, care nu au recoltat nici măcar o doză de plasmă convalescentă în cele 6 luni.

 

După ce s-a simplificat metodologia de recoltare, tot mai mulți dintre buzoienii care s-au videcat de noul coronavirus se prezintă la Centrul de Transfuzii pentru a dona plasmă și-i ajută astfel pe pacienții și medicii care se luptă în spitale cu acest virus care a făcut deja peste 100 de victime în Buzău și aproape 6.500 la nivel național. Unii dintre ei au ajuns la a doua sau chiar la a treia donare, iar medicii și asistentele medicale care au trecut prin COVID au fost printre primii care au donat. La acest succes a contribuit și apelul repetat al directorului Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun, care împreună cu colegii săi a ținut permanent legătura cu medicii care au tratat pacienții infectați și cu aproape fiecare pacient vindecat în parte, explicându-le că astfel pot dărui viață celor care se află în ATI, în stare gravă. Dacă la început a fost mai greu, după simplificarea procedurilor, numărul donatorilor a crescut exponențial.

Au o mare dorință de a ajuta , chiar dacă nu au vene prea bune sau simt acut emoțiile! În privirea lor se citește încrederea că pot fi de folos! Cum altfel, doamna Despina, sau Irina, sau toți acei care veniți să donati cu zâmbetul pe buze și cu dârzenia în priviri? Dăruim din ceea ce ne-a fost dăruit!”, este cel mai recent mesaj al directorului Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun, care spune că au fost săptămâni în care s-a recoltat plasmă de la 12-13 donatori.

 

În prezent, pentru recoltarea de plasmă prin procedura de plasmafereză, în România sunt utilizate doar cele 18 echipamente oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution, deși firma a oferit „50 de astfel de echipamente, dar Ministerul Sănătății a refuzat 32 dintre acestea”. În prezent, cele 18 echipamente funcționează în centre de transfuzie sanguină din Alba-Iulia, Arad (2 echipamente), Pitești, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Galați, Târgu Jiu, Hunedoara, Iași, Baia Mare, Piatra Neamț, Ploiești, Sibiu și, nu în ultimul rând, București (2 echipamente).

Dincolo de mărturiile unor pacienți români vindecați în urma administrării de plasmă convalescentă și ale medicilor care se luptă să-i salveze, mai multe studii clinice internaționale par să dovedească faptul că administrarea la timp a plasmei convalescente poate reduce mortalitatea cu 30 -50%, față de pacienții care nu au primit acest tip de tratament. „Dacă ar fi existat echipamente de plasmafereză în toate centrele de transfuzie, astfel încât cei 1.409 donatori, care au donat prin procedura clasică, din care se recuperează o singură doză, să fi donat prin plasmafereză, s-ar fi obținut cel puțin 2.800 doze de plasmă în plus, reprezentând tratamentul pentru minim 900 de pacienți COVID-19”, susțin reprezentanții Besmax, care subliniază că în condițiile în care, în săptămânile următoare, medicii se așteaptă la o creștere accelerată a numărului de cazuri de infecții severe cu SARS-COV-2, fapt ce va suprasolicita sistemul medical românesc, este important să se ia decizii care să ducă la îmbunătățirea accesului pacienților români la tratamente eficiente împotriva acestui virus.

 


Adaugati un comentariu


 

*