Centrul de Transfuzii Buzău are nevoie de sânge cu RH negativ

În ultima vreme unitatea s-a confruntat cu o cerere mare de sânge din grupele negative, iar la acest moment este necesară refacerea rezervelor.

 

Perioada de vară este întotdeauna una mai dificilă pentru Centrul de Transfuzii Buzău, ca de altfel și pentru celelalte centre similare din țară, întrucât numărul donatorilor scade, în condițiile în care, în ultimii ani s-a constatat o diminuare dramatică a donatorilor fideli, iar în perioada verii criza se acutizează, fiind perioada vacanței.

Biologul Adriana Crăciun, directorul centrului de la Buzău, spune că, în această perioadă, donatorii care mai obișnuiesc să se prezinte cu regularitate la centru, fie sunt plecați, fie sunt prinși cu activități sezoniere, astfel că vara este o perioadă dificilă pentru menținerea stocurilor de sânge de care au nevoie spitalele.

Lipsa donatorilor fideli este compensată prin acțiuni mobile de recoltare pe care centrul de transfuzii buzoian le efectuează frecvent în județ, în parteneriat cu alte unități medicale, administrații locale sau societăți comerciale.  Adriana Crăciun precizează că, la acest moment, stocurile de sânge disponibile la nivelul centrului nu sunt la cota de avarie, însă menținerea la un nivel optim este mai dificilă în această perioadă.

 

Directorul Centrului de Transfuzii a subliniat însă că se poate vorbi de o nevoie de sânge din grupele cu RH negativ, în special grupa A negativ, acest fapt datorându-se unei cereri mari venite în ultimele zile din partea Spitalului Județean Buzău și de la Maternitate.

Pe grupele negative avem o mică problemă, pentru că a existat cerere mare zilele acestea, atât din partea spitalului, cât și de la Maternitate. S-a cerut foarte mult A negativ, așa că rezervele din această grupă s-au diminuat și trebuie completate. Trebuie să facem eforturi să nu ajungem la cota de avarie, pentru că un pacient politraumatizat sau o femeie cu metroragie abundentă, spre exemplu, au nevoie de transfuzie imediat, nu pot aștepta până găsim donatori compatibili, trebuie să avem o minimă rezervă de sânge din toate grupele. Nu ne mai putem baza exclusiv pe donatorii fideli, pentru că numărul acestora s-a redus considerabil în ultimii ani, iar în perioada de vară scade și mai mult. Organizăm periodic acțiuni în județ, deplasăm echipe, dar oamenii mai sunt plecați în concediu, sunt prinși cu alte treburi… În plus, apare și problema personalului, pentru că și colegii noștri mai pleacă în concediu și trebuie să asigurăm și necesarul de personal în centru și personal care se deplasează în teritoriu, deci e destul de dificil”, a declarat Adriana Crăciun.

 

În cursul acestei săptămâni, jandarmii buzoieni s-au mobilizat și au venit la centru în număr mare, pentru a dona sânge. Acțiunea lor a avut loc după o campanie recentă de recoltare, organizată la spitalul din Smeeni, unde au donat atât angajații unității medicale, în frunte cu managerul Marilena Dobrescu, cât și primarul comunei, funcționari din cadrul Primăriei și localnici.

Următoarea acțiune va avea loc vineri, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat unde, conform spuselor directorului centrului de transfuzii, s-a format deja un nucleu de donatori fideli, care donează cu regularitate. Astfel, dacă până acum acțiunile de la Râmnicu Sărat aveau loc o dată la trei săptămâni, acestea se vor desfășura săptămânal, în fiecare zi de vineri, când o echipă de la centrul de transfuzii va fi prezentă la spitalul municipal pentru a recolta sânge de la donatori.

Mai avem un nucleu de donatori la Nehoiu, unde am organizat acțiuni în colaborare cu spitalul și cu catedrala din localitate și vom continua să organizăm, pentru că oamenii ne așteaptă și vin să doneze. Suntem în discuții cu toate primăriile din județ, vrem să extindem aceste acțiuni și în zona de câmpie, pentru că până acum am mers mai mult la munte. Ne ajută și Consiliul Județean, sper să avem cât mai mulți donatori și în aceste zone”, a mai declarat biologul Adriana Crăciun.

 

Sprijinul Consiliului Județean constă atât în susținerea transportului caravanei mobile în județ, cât și în mobilizarea primarilor din diferite localități care pot explica oamenilor importanța donării de sânge pentru propria sănătate și pentru cei care sunt astfel salvați, în contextul în care și ei sau cineva apropiat lor ar putea avea nevoie, la un moment dat, de un astfel de ajutor.

În plus, periodic, angajați ai CJ donează sânge, încurajând astfel prin propriul exemplu, și pe alți oameni să doneze. Ieri, printr-un mesaj postat pe pagona sa de socializare, vicepreședintele CJ Romeo Lungu își mobiliza prietenii și colegii, pe pagina de socializare: „E vară și toți suntem cu gândul la concediu. O bere rece sub umbrelă sau pe o plajă însorită, departe de agitația cotidiană. Sună bine, nu? Așa ziceam și eu. Dar chiar în aceste momente, când citim, semeni de-ai noștri au o nevoie mare, vitală. Au nevoie de SÂNGE. De aceea, eu vă aștept mâine, la ora 9:00, la Centrul de Transfuzii de pe bulevardul Stadionului, să donăm într-o perioadă în care România se confruntă cu o criză acută a sângelui. Ne vor face analizele gratuit și vom primi bonuri valorice. Haideți mâine să donăm și promit că nu voi rămâne dator nici cu berea de care vă spuneam la început!

Astăzi, printr-o nouă postare, vicele CJ le-a mulțumit celor care  au răspus apelului său umanitar, iar imaginile  sunt concludente. 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*