O nouă facultate de Medicină pe harta învățământului superior din România

23 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Aceasta se va înființa în cadrul Universității Stefan cel Mare din Suceava (USV), unde există deja un Departament de Sănătate și Dezvoltare Umană în cadrul căruia au fost înființare încă din 2012 primele specializări din domeniul medical.

 

În curând, Suceava se va adăuga pe harta centrelor universitare de învățământ superior medical, odată cu înființarea în cadrul USV a Facultății de Medicină și Științe Biologice. Un prim pas decisiv în această direcție a fost făcut ieri, odată cu aprobarea în unanimitate a unei hotărâri în ședința Senatului USV. Urmează acum ca demersurile să fie continuate, documentația necesară fiind trimisă către Ministerul Educației, care va înainta propunerea către Guvern. Ultimul pas va fi aprobarea unei hotărâri de guvern în acest sens, care va consfinți astfel înființarea celei de 11-a facultăți din cadrul USV.

În cadrul universității există deja un Departament de Sănătate și Dezvoltare Umană înființat din 2012, odată cu introducerea primelor două specializări în domeniul medical în programul educațional. Este vorba de specializările Nutriție și Dietetică și Balneofiziokinetoterapie și recuperare, cărora li s-a adăugat, după 7 ani, în 2019, specializarea Asistență medicală generală. Anul trecut, oferta de admitere a USV s-a îmbogățit cu programul de studiu Echipamente și sisteme medicale, urmând ca, începând cu viitorul an universitar să fie introdusă și specializarea Tehnică dentară. Reprezentanții USV spun că laboratorul de tehnică dentară este deja funcțional și are dotări peste cele ale unor facultăți cu specializări de profil din țară.

 

Tot începând cu viitorul an universitar, Universitatea de la Suceava va introduce, în premieră, un program de masterat în domeniul Nutriție și recuperare medicală. Nu în ultimul rând, în viitorul apropiat vor fi incluse în programul de licență două noi specializări, respectiv Biologie și Biochimie.

Biologia este un domeniu de interfață, fiind promotorul descoperirilor care se referă la funcționarea sistemelor vii și oferind soluții la probleme actuale și de viitor, iar Biochimia este știința ce generează unitățile de construcție științifică pentru biologie, genetică, farmaceutică, nutriție și, totodată, avansează semnficativ cunoașterea în agronomie, silvicultura, medicină. Prin înființarea acestor programe de studiu, Universitatea se angajează să genereze personal cu înaltă calificare și cu abilitățile si competențele necesare pentru inserția imediată pe piața muncii. Un avantaj deosebit îl reprezintă complementaritatea programelor de studiu pe care USV le propune, existând o legătură logică și naturală între silvicultură, inginerie alimentară, sănătate, biochimie și biologie. Specialiștii astfel formați vor fi pregătiți să contribuie la consolidarea și avansul cercetării în domeniu și la implementarea practică a rezultatelor, precum și la procesul didactic” se arată într-un comunicat al USV.

 

Universitatea s-a implicat și în eforturile de combatere a pandemiei, prin intermediul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară. Pe lângă faptul că a pus în funcțiune o linie de testare RT-PCR încă de la debutul pandemiei, echipa laboratorului USV a câștigat, ulterior, competiția de proiecte pentru secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România, fiind, în prezent, unul dintre cele patru laboratoare din țară care efectuează secvențieri.

Așadar, noua facultate  nu va începe „de la zero”, existând deja un nucleu solid în ceea ce privește specializările din domeniul Sănătății.

Considerăm că toată experiența acumulată până acum certifică faptul că înființarea Facultății de Medicină și Științe Biologice, cea de-a 11-a facultate din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, va reprezenta o continuare logică și necesară a eforturilor depuse, a preocupării pentru atragerea unei resurse umane de calitate și a investițiilor în infrastructură pe parcursul celor aproape 10 ani, în domeniul sănătății publice, cu rezultate concrete și recunoscute” se arată în încheierea comunicatului USV.

 


Adaugati un comentariu


 

*