Ne bazam doar pe voluntariat?

25 august 2014 | 0 comentarii |

Francisco StoicaIntr-un comunicat de presa de saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii ne spunea ca a primit sesizari privind deficitul de sange din unitatile sanitare si facea apel catre cetateni pentru donarea voluntara.

Nimic anormal intr-o tara normala si intr-o perioada obisnuita, dar cam suspect acest apel in plina campanie electorala. Ceea ce se specifica insa in continuarea comunicatului, m-a mirat si mai mult. Ne spune ministrul Sanatatii ca in lunile de vara sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, datorita concediilor si muncilor agricole. Daca este vorba despre un fenomen care s-a intamplat anual, atunci de ce nu s-au luat masuri de prevenire si s-a actionat numai in urma sesizarilor, mai ales ca se cunostea ca tot in aceasta perioada exista o cerere mai mare de sange din cauza accidentelor rutiere sau a operatiilor planificate?

Cerere mai mare din cauza operatiilor planificate? Deci, nici cand se cunoaste ce va urma nu se iau masuri? Pai, daca nici pentru asta nu avem ce ne trebuie, ce facem cu urgentele? Si mai spune domnul ministru ca este nevoie sa se incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange prin imbunatatirea modului de donare a sangelui in randul populatiei. Adica sunt probleme, nu? Dar ale cui sunt, ale pacientilor?

Si vine si cu o solutie, in acelasi comunicat: analizarea posibilitatii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii. Un minister ar trebui sa decida, nu? Nu sa se roage, stiti analizati, daca puteti… Sau stie ministerul ca nu poate impune masuri greu de realizat?

Si  chestia asta, scrisa negru pe alb, imbunatatirea activitatii in mod continuu m-a dat efectiv pe spate, formularea parca este copiata din Scanteia 1980 vara… Daca ne gandim la un grafic, acel continuu ar insemna ca sageata de crestere respectiva sa iasa din pagina, sa intre in perete, apoi sa paraseasca Pamantul pentru alte galaxii unde eventualii semeni ai nostri ii vor face loc, sa treaca mai departe.

Se vorbeste si de niste autocare care sa se deplaseze la institutii si firme pentru a recolta sange. Nu-i rau, dar cum va fi monitorizata activitatea in vederea cresterii numarului de donari si reducerii lipsei de sange, tot nu inteleg. Monitorizarea este o chestiune tehnica, nu ar duce la cresterea numarului de donari, eu inteleg cam ce ar vrea sa spuna, dar exprimarea este cam tot din Scanteia

Si s-au dus oamenii sa doneze, unii de voie, impresionati de bolnavii a caror viata poate depinde de transfuzii. Altii semeni de-ai nostri s-au dus sa doneze, cu siguranta, nevoiti de imprejurari, pentru ca daca a donat sange domnul Ponta, s-au prezentat si ministrii, a trebuit sa le urmeze exemplul cei de sub ei si tot asa pe la toate institutiile. Diferenta consta insa in faptul ca premierul si ministrii sunt in campanie electorala, in timp ce oamenii obisnuiti sunt cu adevarat  impresionati de durerea semenilor, cu care s-au solidarizat gandindu-se ca oricand pot fi in situatia lor…

Intrebarea mea este insa, de ce ministerul cauta numai solutii care nu necesita cheltuieli? De ce nu a zis uite, in saptamana cutare veti beneficia de doua zile libere si mai multe bonuri daca donati sange! Era mare lucru? Sau de ce nu s-a apelat la vecinii nostri? Pai, domnule minister, este frumos sa se amane operatii?

Sper ca acest comunicat din 19 august, la care m-am referit, sa nu fie o copie fidela a intregii activitati a ministerului sanatatii noastre. Sa fie doar o formulare nefericita a intentiilor.

 

 

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*