Intereseaza pe cineva sa traim mai mult?

18 martie 2013 | 0 comentarii |

Francisco StoicaMa enerveaza la culme cei care spun ca speranta de viata este direct proportionala cu bugetul care este acordat sanatatii, desi este o opinie si ar trebui sa o respect.

Daca ar fi adevarata afirmatia, avand in vedere ca romanii, conform statisticilor, traiesc cu cinci ani mai putin decat ceilalti europeni, ar trebui ca cineva sa fie acuzat de genocid. Cineva care a gestionat in asa fel fondurile, incat la noi nu au intrat inca medicamentele de ultima generatie, iar datoriile statului pentru medicamentele compensate au ajuns, dupa cum se spune, undeva la 1,3 miliarde de euro.

Una peste alta, in ciuda mormanului de bani necesar, se crede acum ca se vor putea plati facturile de catre casele de asigurari in 60 de zile si nu in peste 300, ca pana acum. Am impresia ca ne paste o majorare a contributiei personale pentru sanatatea noastra…

Dar spuneam ca nu sunt de acord ca daca avem mai multi bani alocati pentru sanatate vom trai mai mult. Nu. Vom trai mai mult cand nu vom avea nevoie sa mergem la doctor cu dureri de inima, pentru ca am intrat cu rotile autoturismului intr-o groapa din sosea si ne doare sufletul stiind ca ne costa mult reparatiile, cand nu se va fuma acolo unde au chef cei cu muschii mai umflati, cand statul va catadicsi sa dea banii pe care cetatenii i-au castigat in procese si nu va intarzia plata indexarilor prevazute de lege pentru ca nu sunt bani.

Vom trai mai mult cand facturile pe care le platim nu vor insemna jumatate sau mai mult din venitul lunar, cand ne vom permite concedii in fiecare an care sa nu ne arda la buzunar. Vom trai mai mult cand autoritatile vor controla calitatea alimentelor care ne sunt vandute si vor fi atente la preturile practicate. Si cand vom merge la spectacole de teatru si vom avea rabdare sa ascultam pana la capat o simfonie. Vom trai mai mult cand vor fi locuri de munca si nu se va trai in nesiguranta, cand ziua de maine va fi linistita. Si cand guvernul nostru va fi cel din tara, care trebuie sa se lupte pentru noi.

Din aceste motive cred ca a da tot mai multi bani producatorilor de medicamente inseamna a recunoaste ca cele de mai sus sunt adevarate. Ca eu, daca nu platesc la timp ratele mi se ia casa. Sau masina. Ca statul, daca nu asigura la timp cele necesare, nu este executat silit. As vrea sa vad ca daca nu are cu ce sa-si plateasca datoriile catre cetateni vinde ceva din avutia sa, care, o sa spuna, este tot a noastra, nu?

Desigur, este nevoie de mai multi bani pentru salvarea celor a caror sanatate a ajuns intr-o stare critica, dar ar fi mult mai bine daca nu ar fi nevoie sa se ajunga la aceste lucruri. Mai pe scurt, sunt convins ca speranta de viata trebuie sa fie direct proportionala cu nivelul de trai, nu cu bugetul acordat sanatatii.


Adaugati un comentariu


 

*