Afectiunile respiratorii nu au reprezentat un risc pentru sanatatea buzoienilor
Pericolul nu a trecut inca, deoarece dozele de vaccin antigripal sunt pe sfarsite, iar in perioada februarie-martie este posibil sa se inregistreze o crestere a numarului de infectii respiratorii.
Astazi a avut loc, la sediul Consiliului Judetean Buzau, prima sedinta din acest an a Colegiului Prefectural, ocazie cu care a fost prezentat si un raport referitor la evolutia infectiilor respiratorii la nivelul judetului, de la debutul sezonului rece, in luna octombrie, pana in prezent.
Datele au fost prezentate de directorul DSP Buzau, Dniela Dumitru, care a precizat cu aceasta ocazie ca nici in acest sezon nu au fost semnalate pe raza judetului cazuri de gripa, iar evolutia infectiilor respiratorii nu a reprezentat un risc major pentru sanatatea locuitorilor judetului, fiind comparabila cu situatia din sezonul precedent. Numarul infectiilor respiratorii nu a depasit valoarea mediei nationale, iar cazurile inregistrate nu au ridicat probleme deosebite, desi in cazul unora dintre bolnavi a fost necesara spitalizarea. Directorul DSP Buzau a mai precizat ca evolutia acestor afectiuni a fost tinuta sub control in ciuda faptului ca, pentru aproximativ 30.000 de persoane aflate in grupele de risc, judetul Buzau a primit doar 6.500 de doze de vaccin antigripal.
In acest sens, Daniela Dumitru a precizat, in cadrul sedintei de astazi, ca „activitatea de supraveghere permanenta si sustinuta de catre DSP prin toate unitatile sanitare din teritoriu, indiferent de apartenenta la sectorul public sau privat, prin consilierea facuta si aplicarea imunoprofilaxiei selective pe cele mai importante grupe de risc au asigurat, pana la aceasta data, linistea epidemiologica. Astfel, afectiunile respiratorii usoare si pneumoniile virale au inregistrat un numar apropiat fata de aceeasi perioada anului anterior si au fost, in general, fara criterii de gravitate, nu au impus spitalizarea, chiar daca grupele de varsta cele mai afectate au apartinut indivizilor cu receptivitate mare sau celor de colectivitate”. Directorul DSP Buzau a mai precizat ca din luna octombrie pana in prezent, la nivelul judetului s-au inregistrat 26.866 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, in 277 de situatii fiind necesara internarea, precum si 9.469 de pneumonii, 351 de pacienti cu aceasta afectiune fiind internati.
Structurand evolutia afectiunilor de sezon pe luni, cele mai multe cazuri de imbolnaviri s-au inregistrat in octombrie anul trecut, consemnandu-se apoi o scadere in luna urmatoare si apoi, o noua crestere usoara in luna decembrie. Cei mai afectati au fost copiii, cea mai mare incidenta a imbolnavirilor inregistrandu-se pe segmentul de varsta 5-14 ani. Desi situatia la acest moment nu este una ingrijoratoare, Daniela Dumitru a atras atentia ca prognozele privind evolutia acestor afectiuni indica faptul ca este posibil sa apara un nou val de imbolnaviri in perioada februarie-martie, asa ca a recomandat sa se respecte in continuare regulile elementare de prevenre a acestui tipb de afectiuni. Avand in vedere faptul ca este vorba despre virusi care se transmit pe cale aeriana, infectiile respiratorii pot fi contractate foarte usor de la o persoana bolnava, specialistii recomanda ca in aceasta perioada se se evite pe cat posibil deplasarea cu mijloacele de transport in comun si frecventarea locurilor aglomerate, sa se consume multe lichide dar nu foarte reci si nici fierbinti, fructe si legume din belsug, dar sa se respecte si regulile de igiena personala, mai ales spalatul pe maini.