Cardul anuleaza vacanta de 1 Mai a caselor de sanatate

30 aprilie 2015 | 1 comentariu |

CJAS Buzau asigura servicii de permanenta chiar in toate cele trei zile libere, iar medicii si spitalele din judet s-au pregatit pentru utilizarea instrumentului de validare a serviciilor medicale.

 

Dr. Carmen Nistor

Dr. Carmen Nistor

Incepand de maine, 1 mai, cardul de sanatate devine obligatoriu, atat pentru bolnavii care au nevoie de servicii medicale, cat si pentru furnizorii acestor servicii. Fara acest instrument pe baza caruia pacientul este identificat in sistemul de sanatate, nici bolnavul nu va beneficia de gratuitate la consultatii si compensare la medicamente, nici medicului sau spitalului nu i se vor deconta serviciile medicale prestate.

Daca la nivel national sunt semnalate inca multe disfunctionalitati, la nivelul judetului Buzau, potrivit conducerii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), la niciunul dintre esaloanele sistemului nu exista probleme in implementarea acestui instrument de monitorizare a serviciilor de sanatate.

La randul lor, medicii de familie spun ca „Era necesara asigurarea cabinetelor cu cititoare si activarea cardului de sanatate, pentru ca pacientul sa beneficieze de drepturile prevazute de legislatia in vigoare. Pe de alta parte, medicul are posibilitatea sa verifice daca bolnavul este sau nu asigurat, pentru a sti cum si unde il incadreaza si pentru a putea deconta serviciile acordate. In plus, in curand va deveni functional dosarul electronic de sanatate, iar cardul va fi cheia de accesare a acestuia, pentru a putea acorda pacientului servicii tinand cont si de istoricul sau medical si a evita astfel eventualele erori”, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro, dr. Carmen Nistor, medic de familie.

 

Simona Anghel

Simona Anghel

Pentru ca mai exista insa persoane din judet care din diferite motive nu si-au ridicat cardul de sanatate, CJAS Buzau a luat masuri pentru a preintampina dificultatile in acordarea serviciilor medicale. Astfel, presedintele institutiei, Corneliu Vasilescu a dispus asigurarea unor servicii de permanenta in week-endul prelungit de care romanii se bucura de 1 Mai.

Domnul presedinte a dispus ca doua birouri sa lucreze la foc continuu. Unul va asigura relatia cu populatia, in vederea distribuirii cardurilor care inca nu au fost ridicate si pentru a da explicatii in cazul in care acestea sunt cerute, iar celalat va asigura relatia cu furnizorii de servicii medicale, in eventualitatea ca vor aparea dificultati in sistem, in ceea ce priveste utilizarea cardului de sanatate. Am verificat cititoarele de carduri din unitatile medicale cu paturi, toate s-au dotat cu minimul necesar, iar cardurile pot fi utilizate, cititoarele sunt functionale. Am verificat, personal, acest lucru si trebuie sa spun ca sunt multumit de felul in care furnizorii de servicii medicale si farmacistii au inteles sa se conformeze schimbarilor”, a precizat Simona Anghel, director de contractari si purtator de cuvant al CJAS Buzau.

 

Stanciu Paraschiv, Claudiu Damian

Stanciu Paraschiv, Claudiu Damian

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau spune ca cea mai mare unitate cu paturi din judet este pregatita sa faca fata operatiunilor ce vor fi efectuate, astfel incat pacientilor sa le poata fi oferite serviciile de care au nevoie, in baza cardului de sanatate.

Am achizitionat, inca din luna ianuarie, 42 de cititoare de carduri. Acestea au fost instalate in fiecare sectie si in fiecare cabinet medical din Ambulatoriul integrat al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau. Aceste cititoare sunt suficiente pentru buna desfasurare a activitatii spitalului si sunt, toate, functionale. Pentru perioada urmatoare avem insa in vedere achizitionarea a inca 30 de cititoare de card, pentru a dubla numarul celor existente si astfel sa eficientizam relatia medicului cu pacientul, sa nu fie nevoie sa se astepte din cauza ca cititorul este utilizat la un moment dat de alt medic, pentru un alt bolnav, sau din cauza ca un cititor are, la un moment dat, probleme tehnice”, spune managerul unitatii medicale, ec. Claudiu Damian.

La randul sau, directorul medical, dr. Stanciu Paraschiv, spune ca „personalul medical a fost instruit, stie sa foloseasca aceste cititoare de card, astfel ca daca si sistemul informatic din sistem va merge cum trebuie, nu ar trebui sa existe disfunctionalitati in acordarea serviciilor medicale, din cauza cardurilor”.

 

Daniela Dumitru-director DSP

Daniela Dumitru-director DSP

Conducerea Directiei de Sanatate Publica a inventariat unitatile medicale cu paturi din judet, iar concluzia a fost ca toate s-au dotat cu cititoare de carduri si spun ca si-au instruit personalul, pentru a nu exista dificultati in utilizarea lor. „Se pare ca s-a inteles necesitatea conformarii din acest punct de vedere. In urma solicitarii datelor de la fiecare spital si a verificarii la fata locului putem spune ca nu ar trebui sa existe probleme pentru pacienti. Spitalul Judetean de Urgenta, spre exemplu, are achizitionate si instalate 42 de carduri si va mai achizitiona inca 30.  La spitalul Municipal Ramnicu sarat sunt achizitionate si in stare de functionare 39 de carduri, instalate atat in fiecare sectie cat si in cabinetele din Ambulatoriul integrat. Spitalul  de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca are 9 cititoare de carduri (5 in unitatea medicala de baza si 4 in sectiile exterioare – Ojasca, Nifon, NPI si LSM). La Spitalul Nehoiu exista 10 cititoare de carduri, pentru spital si ambulatoiu, la Spitalul CFR sunt 11 cititoare care asigura decontarea serviciilor din spital si cabinetele din ambulatoriu, iar Spitalul de Boli Cronice Smeeni are  2 cititoare. Si cele doua spitale particulare din judet s-au conformat din acest punct de vedere, astfel ca Spitalul Sf. Sava are, pentru sectiile cu paturi si ambulatoriu 10 cititoare, iar Spitalu, Ecomed Vintila-Voda are 1 cititor, acesta functionand cu o singura sectie”, a precizat Daniela Dumitru, directorul DSP Buzau.

 

card cititorPotrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, de la 1 Mai, orice serviciu medical din pachetul de baza va fi acordat pe baza cardului de sanatate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat in vigoare la 1 aprilie. Astfel, proiectul cardului national de sanatate, demarat de CNAS acum 7 ani, va deveni unicul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru asiguratii care au intrat in posesia lui. Incepand cu data de 1 mai, asiguratii care au intrat in posesia cardului vor face dovada calitatii de asigurat si vor valida serviciile medicale si farmaceutice pe care le primesc utilizand cardul.

CNAS sustine ca a luat masurile necesare pentru a fi respectat dreptul garantat prin lege la servicii medicale al tuturor persoanelor care au calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate. Astfel, distribuirea cardului de sanatate catre asigurati a demarat in luna septembrie a anului trecut si pana in prezent au fost distribuite peste 13,6 milioane de carduri. Alte 840.000 de carduri sunt inca la casele judetene sau nu au fost emise (500.000), iar 340.000 sunt la medicii de familie, care le vor distribui si activa in momentul prezentarii pacientului la prima consultatie.

 

card-sanatate-medicPentru cei aproximativ 500.000 de asigurati care nu au primit cardul de sanatate, conducerea CNAS spune ca furnizorii de servicii medicale vor verifica in sistem calitatea de asigurat a pacientului, pentru a-i oferi serviciul necesar, iar serviciile medicale acordate fara card vor fi monitorizate separat. Totodata, se vor face demersurile necesare pentru transferul cardurilor de la o casa de asigurari la alta, pentru a inlesni punerea in posesia asiguratilor a cardurilor de sanatate.

Tot de la aceasta data, furnizorii de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari care nu vor avea functional sistemul cardului si nu vor valida serviciile medicale cu cardul, atunci cand asiguratul se prezinta cu el, vor suporta costurile serviciilor acordate din venituri proprii.

Asiguratii trebuie sa inteleaga ca acest card are menirea de a eficientiza sistemul de asigurari de sanatate si nu de a bloca accesul lor la servicii medicale. El le da dreptul sa controleze modul cum sunt utilizati banii in sistem, de unde vor fi decontate doar acele servicii medicale pe care ei le valideaza. In situatia in care platesc pentru un serviciu medical ,nu trebuie sa valideze acel serviciu cu cardul de sanatate, pentru a evita dubla decontare”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

 

Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea

In ziua de 1 Mai este asigurata permanenta in toate casele de asigurari din tara pentru activitatea cu publicul. De asemenea, se asigura asistenta tehnica pentru asigurati si furnizorii de servicii medicale. Furnizorii care intampina probleme legate de utilizarea cardului de sanatate au la dispozitie Helpdesk-ul din cadrul CNAS pentru a solicita lamuriri si ajutor, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Asiguratii pot apela numarul de telefon inscriptionat pe cardul de sanatate pentru orice probleme sau nelamuriri legate de cardul de sanatate, de luni pana vineri, in intervalul 08:00 – 20:00.

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, insista asupra faptului ca ntroducerea cardului de sanatate nu modifica drepturile asiguratilor la servicii medicale, mentionand insa ca serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, pentru ca aceste servicii se acorda atat persoanelor asigurate cat si celor neasigurate.

De asemenea, copii cu varsta pana la 18 ani nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale gratuite, neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.

Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale.

 

 



Comentarii (1)

  1. Katy Manea spune:

    Dr. Carmen Nistor un medic pe care si l-ar dori oricine. Competenta, seriozitate si mult respect fata de pacienti.

Adaugati un comentariu


 

*