Managerul Spitalului Judetean Buzau, gasit incompatibil de ANI

21 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

Claudiu Damian spune ca va ataca in instanta decizia ANI, pe care o considera neintemeiata. Acesta se afla pe o lista ce include alti 12 sefi de sectii si doi directori medicali de la spitale din tara.

 

Claudiu Damian, manager SJUBZ

Claudiu Damian, manager SJUBZ

Ca la noi, la nimeni! Consecventi principiului lui Murphy potrivit caruia daca ceva merge bine, de ce sa nu mearga rau, Spitalul Judetean de Urgenta Buzau primeste o veste cel putin surprinzatoare, chiar cand a inceput sa mearga cum trebuie. Surpriza cea mai neplacuta a fost pentru Claudiu Damian, managerul unitatii medicale, care a aflat in aceasta dimineata ca a fost gasit incompatibil in urma unor verificari facute de Agentia Nationala de Integritate, in randul persoanelor cu functii de conducere din mai multe spitale din tara. Lista incompatibililior publicata astazi de ANI mai include 12 actuali sau fosti sefi de sectie si doi directori medicali de la alte spitale, Claudiu Damian fiind singurul manager din aceasta lista. Desi inspectorii ANI preecizeaza intr-un comunicat pe aceasta tema ca persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza”, Claudiu Damian sustine ca a aflat aceasta informatie din presa, abia astazi. De altfel, in comunicatul ANI se mai arata ca managerul SJU Buzau se numara printre persoanele evaluate care nu au depus la dosarul de evaluare niciun punct de vedere sau un document in vederea exercitarii dreptului la aparare, ceea ce poate sa insemne ca, intr-adevar, acesta nu a avut habar ca face obiectul unei anchete privind incompatibilitatea.

 

agentianationaladeintegritate_bPerioada in care s-ar fi aflat in incompatibilitate este una scurta, de nici doua luni, intre 4 august  si 24 septembrie 2014. Atunci, sustin inspectorii ANI, Claudiu Damian a detinut simultan si functia de manager interimar al SJU Buzau si pe cea de director al Romarta S.A., incalcand astfel prevederile unui articol din Legea privind reforma in domeniul Sanatatii, care spune ca „functia de manager persoana fizica este incompatibila cu: a) exercitarea oricaror altor functii salarizate, nesalarizate sau/si indemnizate, cu exceptia functiilor sau activitatilor in domeniul medical in aceeasi unitate sanitara, a activitatilor didactice, de cercetare stiintifica si de creatie literar-artistica; b) exercitarea oricarei activitati sau oricarei alte functii de manager, inclusiv cele neremunerate”.

Damian sustine insa ca incompatibilitatea despre care vorbesc inspectorii ANI s-a produs fara vointa sa, fiind desemnat manager al unitatii medicale in perioada in care inca se mai afla in preaviz la Romarta S.A., din cauza faptului ca mandatul fostului manager se incheiase, iar spitalul nu putea fi lasat fara un director pana la momentul finalizarii preavizului sau.

 

Laurentiu Gavrila, secretarul CJ Buzau

Laurentiu Gavrila, secretarul CJ Buzau

Claudiu Damian ne-a declarat ca numirea s-a in functia de manager al spitalului s-a facut pe neasteptate si astfel nu si-a mai putut exercita perioada de preaviz, fapt pentru care, in perioada ramasa pana la finalul preavizului de la Romarta a lucrat aici cu program de doua ore, dupa porgramul de la spital, pentru a preda gestiunea. „La momentul respectiv nu a existat alta solutie, pentru ca numirea mea s-a facut pe neasteptate, intrucat spitalul nu putea fi lasat fara un conducere, iar eu mai aveam cateva saptamani din preaviz la societatea de la care am plecat. Am ales aceasta solutie, de a merge timp de cateva saptamani, doua ore dupa porgram, pentru a preda gestiunea, aceasta fiind cea mai buna varianta posibila”, a declarat in acest sens Claudiu Damian. Acesta a mai precizat ca va contesta in mod sigur decizia ANI, intrucat considera ca nu a incalcat legea si nu a existat niciun fel de incompatibilitate in cazul sau.

Secretarul general al Consiliului Judetean, jr. Laurentiu Gavrila, a declarat la randul sau ca pe adresa institutiei nu a fost primita inca nici o informare oficiala din partea ANI, referitoare la starea de incompatibilitate in care s-a aflat managerul SJU. „Noi nu am fost informati pe cale oficiala despre aceasta situatie, iar daca lucrurile stau inr-adevar asa, vom astepta o decizie definitiva a instantei pentru a vedea apoi ce masuri trebuie luate”, a precizat Laurentiu Gavrila.

Sunt sanse ca actualul manager sa aiba castig de cauza in cazul in care va contesta decizia in instanta, tinand cont ca in cazul sau nu este vorba de o functie publica, ci de o functie contractuala, chiar daca exista prevederile amintite in Legea privind Reforma in domeniul Sanatatii.

 


Adaugati un comentariu


 

*