Achizitiile publice din spitale, sub lupa procurorilor DNA

Acestia au demarat o noua ancheta ce vizeaza mai multi directori din spitale, in urma unor denunturi si a datelor scoase la iveala in dosarul ce i-a vizat pe managerii de la Institutul Oncologic si spitalul Bagdasar Arseni.

 

dnaEste de asteptat ca mai multi manageri ai unor spitale inportante din Capitala sa fie chemati in zilele urmatoare la DNA, pentru audieri. Aceasta, pentru ca procurorii anticoruptie au deschis o noua ancheta privind modul in care au fost facute achizitiile publice de catre unitatile medicale pe care acestia le conduc. Ancheta ii vizeaza atat pe managerii spitalelor respective dar si pe mai multi oameni de afaceri care au avut contracte cu acestea, contracte care – sustin procurorii – au fost supraevaluate.

Noul dosar a fost disjuns din cel care i-a vizat pe medicul Dana Straja, managerul Institutului Oncologic si pe Bogdan Paltineanu, managerul de la Bagdasar Arseni, in prezent trimisi in judecata sub acuzatia ca ar fi luat mita pentru atribuirea si derularea unor contracte de achizitii publice.

Se pare ca in timpul anchetei care i-a vizat pe cei doi manageri, procurorii au aflat informatii noi si au primit denunturi de la alti afaceristi care au avut contracte cu spitalele, astfel ca au demarat o noua serie de cercetari.

 

perchezitie farmaciePrintre cei are au facut denunturi se numara cativa fosti parteneri de afaceri ai lui Dorin Cocos, controversatul afacerist care a fost in ultimii ani principalul beneficiar al contractelor derulate cu unitatile medicale. Acestia ar fi declarat ca au cunostinta de infractiuni de abuz in serviciu, in legatura cu achizitiile efectuate la mai multe spitale din Bucuresti, printre care Spitalul Floreasca, Institutul National de Boli Infectioase  Matei Bals, Institutul Oncologic, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia si Institutul de Geriatrie Ana Aslan.

Pana la acest moment, nu a avut loc nicio descindere la aceste unitati medicale si niciunul dintre manageri nu a fost chemat la audieri, insa este de asteptat ca aceste lucruri sa se intample in perioada urmatoare, ancheta fiind abia in faza incipienta.

 

Medii Paltineanu si Straja la DNA

Medicii Paltineanu si Straja la DNA

La inceputul acestei luni, fostii manageri ai Institutul Oncologic si Spitalului Bagdasar Arseni au fost trimisi in judecata, fiind acuzati de procurorii anticoruptie de luare de mita pentru atribuirea si derularea unor contracte de achizitii publice.

Potrivit rechizitoriului, in perioada mai – august 2015, Bogdan Paltineanu, pe atunci manager la Institutul Ana Aslan, a primit de la reprezentantul a patru societati comerciale, pentru incheierea si derularea unor contracte de achizitii, suma totala de 73.450 de euro si 18.600 de lei, in mai multe rate. Astfel in 12 mai 2015 acesta ar fi primit 26.400 de euro, pe 19 mai 2015 – 19.500 de euro, pe 16 iunie 2015 – 18.600 de lei,  in 13 iulie 2015 – 5.000 de euro si pe 21 august 2015 – 22.500 de euro.

Dan Straja este acuzat de procurorii DNA ca, in luna mai 2015, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale 95.750 de euro, din care 55.000 de euro in 1 mai 2015 şi 45.750 de euro in 8 mai 2015, reprezentand comisionul stabilit pentru derularea, in bune conditii, a contractelor de furnizare de dispozitive medicale incheiate cu Institutul Oncologic.

 


Adaugati un comentariu


 

*