Sesizări la Parchet și DNA după tragedia de la Matei Balș

Corpul de control al premierului a descoperit o serie de nereguli care au favorizat incendiul de la sfârșitul lunii ianuarie, căruia i-au căzut vitime zeci de oameni.

 

Raportul prezentat de Corpul de Control al Guvernului, prim-ministrului Florin Cîțu, cu concluziile verificărilor efectuate la Institutul Matei Balș, în urma incendiului izbucnit în Pavilionul V la sfârșitul lunii ianuarie, consemnează numeroase nereguli, unele cu implicații de natură penală. Cinci pacienți internați aici cu Covid-19 au murit în incendiu, iar mulți dintre cei care au fost transferați la alte unități medicale au decedat ulterior, atât ca urmare a faptului că erau pacienți cu forme grave de Covid-19.

Raportul a fost însoțit de o două sesizări penale către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Națională Anticorupție, întrucât unele aspecte descoperite de Corpul de control sunt de competența acestor instituții. Documentul consemnează astfel că pavilionul, construit în 1953, deși avea un aviz de securitate la incendiu din 27.03.2020, a funcționat fără autorizație de securitate la incendiu. De altfel, în aceeași situație sunt toate unitățile medicale care funcționează în clădiri vechi, spațiile respective neputând îndeplini criteriile actuale de autorizare. Pereții căilor de evacuare din pavilion erau construiți dintr-un parapet de 1,2 metri de zidărie și sticlă și, deși atât prin raportul de expertiză tehnică, cât și prin avizul de securitate la incendiu s-a propus înlocuirea sticlei cu elemente de zidărie, fapt ce nu s-a întâmplat. Experții spun că pereții din zidărie ar fi putut împiedica propagarea rapidă a focului și fumului din salonul incendiat, la saloanele învecinate.

 

S-a mai constatat că instalația de detectare, a incendiilor nu era cu acoperire totală, fiind supravegheate doar culoarele, birourile, camerele medicilor și asistentelor, restul încăperilor  nefiind prevăzute cu dispozitive de alarmare optice sau acustice.

Raportul Corpului de Control consemnează și improvizații sau supraîncărcări ale instalației electrice, utilizarea necorespunzătoare a buteliilor cu gaze, mentenanța necorespunzătoare a instalațiilor de detectare și stingere a incendiilor, blocarea căilor de evacuare sau reducerea gabaritului acestora precum și lipsa sau mentenanța necorespunzătoare a stingătoarelor de incendiu.

În ceea ce privește instalația electrică, s-a stabilit că aceasta fusese proiectată și instalată în perioada 2000-2001, între timp devenind subdimensionată pentru necesitățile actuale ale spitalului. Astfel, aparatura modernă, de ultimă generație, paturile electrice și alte dotări noi ale spitalului au dus la suprasolicitarea rețelei, iar singurele lucrări de înlocuire a instalațiilor electrice au fost realizate în anul 2017 când au fost schimbate șapte tablouri electrice la etajul 3 și mansarda din Pavilionul V.

 

 

Pavilionul V- Matei Bals

Inspectorii Corpului de Control au descoperit că pentru tratamentul pacienților cu forme severe de COVID19 se folosea o cantitate prea mare de oxigen, administrat atât prin narine, cât și prin mască. „La momentul izbucnirii incendiului, în cadrul Pavilionului nr. V erau în folosință 86 de prize de oxigen suplimentare față de rețeaua inițială de oxigen, la care se adăugau tuburi de oxigen medical destinate strict transportului pacienților și nu utilizării ca sursă suplimentară de oxigen pentru pacienți”, se consemnează în raport. Concentrația mare de oxigen creată în acest mod a favorizat producerea și propagarea incendiului, iar aceste aspect ține de latura penală.

La acestea se adaugă supravegherea deficitară a pacienților, mai ales în intervalul orar 1.005.00. Mai mult de atât, lipseau și camerele de supraveghere video la nivelul holurilor Pavilionului V, care ar fi facilitat observarea din timp a incendiului. „Întrucât, în paralel, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalului București este înregistrat un dosar penal având ca obiect uciderea din culpă, ca urmare a incendiului produs din care au rezultat pierderi de vieți omenești, iar din analiza tuturor notelor de relații rezultă date și informații ce pot fi utile instrumentării cauzei, precum și anumite neconcordanțe cu privire la prezența asistentelor și infirmierelor în saloanele de la parterul pavilionului nr. 5, raportul de control al, însoțit de documentele la care face referire, va fi transmis acestei unități de parchet pentru a fi valorificat în cadrul dosarului penal” se mai arată în documentul ajuns pe masa premierului.

 

Alte nereguli semnalate țin și de modul în care pompierul de serviciu din cadrul unității medicale a intervenit în urma incendiului dar și de asigurarea serviciilor PSI de către firma cu care institutul avea contract.

S-a constatat că firma respectivă nu avea aviz de la IGSU și nu era organizată pentru a putea asigura cerințele obligatorii într-o unitate spitalicească cu 640 de paturi. Aceste cerințe presupuneau asigurarea unui șef serviciu, compartiment pentru prevenire, două sau mai multe grupe de intervenție care încadrează autospecialele de stingere cu apă și spumă și, după caz, una sau mai multe echipe specializate, un atelier de reparații și dispecerat. Cu privire la aceste nereguli corpul de control a făcut o altă sesizare de această dată la Direcția Națională Anticorupție.

Un ultim aspect negativ semnalat în raport este legat de prezența în pavilioanele institutului atât pe holuri, cât și în birouri, bloc alimentar și saloane a aparatelor electrice sau a surselor de aprindere și care nu intră în categoria aparaturii medicale. Mai exact este vorba de cuptoare cu microunde, lămpi de iluminat, prize electrice, panou electric aferent paturilor, televizoare, frigidere, brichete și altele.

 


Adaugati un comentariu


 

*