Sentinta definitiva in cazul fostilor manageri ai institutelor Oncologic si Ana Aslan

Medicii Dan Straja si Bogdan Paltineanu au fost condamnati la cate trei ani cu suspendare pentru fapte de coruptie comise in timpul mandatelor pe care le-au avut la conducerea spitalelor.

Medicii Paltineanu si Straja la DNA

Medicii Paltineanu si Straja la DNA

Dupa noua luni de la izbucnirea scandalurilor de coruptie in care au fost implicati managerul Institutului Oncologic, medicul Dan Straja si fostul manager al Institutului Ana Aslan, medicul Bogdan Paltineanu, ajuns intre timp manager la spitalul Bagdasar,

Curtea de Apel a dat, la inceputul acestei saptamani, o sentinta definitiva. Cei doi medici au fost condamnati la cate trei ani de inchisoare cu suspendare. Curtea de Apel confirma astfel sentina anterioara, pronuntata in luna noiembrie a anului trecut, impotriva careia doctorii au facut recurs. Nici de aceasta data, cei doi fosti manageri nu au avut castig de cauza, fiind condamnati definitiv.

In cazul medicului Dan Straja, judecatorii au decis inlaturarea obligatiei de a nu parasi tara fara incuviintarea instantei, in perioada de supraveghere, in timp ce medicul Bogdan Paltineanu va fi obligat, in perioada urmatoare, sa presteze 120 de zile de munca neremunerata, in folosul comunitatii.

Cei doi fosti manageri au fost condamnati pentru fapte de coruptie comise in timpul mandatelor, instanta admitand acuzatiile procurorilor, potrivit carora inculpatii au perceput comisioane pentru incheierea unor contract de achizitii publice sau pentru a asigura buna derulare a acestora.

tribunalAnchetele impotriva celor doi au fost desfasurate in paralel de procurorii de la DNA, incepand cu luna iunie a anului trecut, ca urmare a unor denunturi facute de reprezentantii unor societati care avusesera contract de prestari servicii cu spitalele manageriate de cei doi medici, si carora li se solicitasera diferite sume de catre acestia, pentru buna desfasurare a relatiilor contractuale.

Fapta pentru care a fost condamnat medicul Dan Straja s-a petrecut in cursul anului 2015, pe vremea cand acesta se afla la conducerea Institututlui Oncologic Bucuresti. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, acesta a primit o mita de 97.750 de euro, de la reprezentantul a doua firme, in doua transe, prima  la data de 1 mai 2015, si a doua, o saptamana mai tarziu. Spaga reprezenta comisionul de 5% din valoarea contractelor cu cele doua firme, pretins de managerul Dan Straja pentru ca respectivele contracte sa se desfasoare in conditii optime, iar unitatea medicala sa achite la timp facturile pentru comenzile de dispozitive medicale, celor doua firme contractante. Prima transa de 55.000 de euro, a fost incasata de fostul manager in biroul propriu de la Institutul Oncologic, in timp ce a doua rata, de 45.750 de euro, a primit-o strecurata intre paginile unei reviste pe care reprezentantul celor doua firme i-a lasat-o in torpedoul masinii, in urma unei intalniri pe care cei doi si-au dat-o in acest scop pe o strada mai putin circulata, indicata in cursul anchetei de catre medic.

Dr. Bogdan Paltineanu

Dr. Bogdan Paltineanu

In ceea ce-l priveste pe dr. Bogdan Paltineanu, acesta indeplinea calitatea de manager al spitalului Bagdasar Arseni in momentul in care a fost „saltat”, asta-vara, de procurorii DNA. Faptele pentru care a fost anchetat si condamnat s-au petrecut in perioada mai-august a anului 2015, cand era manager al Institutului Ana Aslan. A fost acuzat tot de luare de mita, pentru derularea in bune conditii a unor contracte de achizitii publice pe care unitatea medicala le avea incheiate cu patru firme.

S-a mers pe acelasi principiu al comisionului de 5-10% la suta din valoarea contractelor, pentru ca lucrurile sa mearga bine. Bogdan Paltineanu a incasat astfel o spaga de 73.450 de euro si 18.600 de lei. Banii au fost primiti in cinci transe, atat in biroul de la Ana Aslan, cat si la domilciliul acestuia, in masina personala sau la domiciliul reprezentantului celor patru firme cu care spitalul avea contract. Contractele vizau furnizarea de reactivi, mobilier si dispozitive medicale, iar managerul si-a incasat comisionul pentru a aviza la timp plata facturilor aferente.

Totodata, judecatorii primei instante au decis ca medicul Bogdan Paltineanu sa restituie sumele de 73.450 de euro si 18.600 de lei, iar Dan Straja suma de 95.750 de euro, primite ca mita de la reprezentantii societatilor cu care spitalele pe care le-au manageriat au derulat contracte.


Adaugati un comentariu


 

*