Managerii de la Bagdasar Arseni si Institutul Oncologic, suspendati din functii

Decizia a fost luata de Ministerul Sanatatii si vine ca o urmare fireasca a faptului ca acestia au ajuns in arest, fiind cercetati pentru fapte de coruptie.

 

Ministerul sanatatii 2 jpgDupa ce instanta a decis arestarea lor preventiva pentru 29 de zile, medicii Bogdan Paltineanu si Dan Nicolae Straja, primul manager la spitalul Bagdasar Arseni, iar cel de-al doilea, la Institutul Oncologic Bucuresti, au fost suspendati din functii, printr-o decizie a Ministerului Sanatatii. Nu este o masura luata special pentru cazul celor doi manageri cercetati pentru fapte de coruptie, ci o procedura legala, prevazuta in contractul de management, conform careia suspendarea are loc in cazul in care managerul este arestat preventiv, in conditiile prevazute de Codul de Procedura Penala. Reprezentantii ministerului spun ca cele doua mandate au fost suspendate automat, in momentul in care judecatorii au pronuntat sentina de arestare preventiva a celor doi, iar la conducerea unitatilor medicale respective urmeaza sa fie numiti directori interimari.

Cei doi manageri au fost retinuti joi, la interval de cateva ore, de catre procurorii DNA, iar in cursul zilei de vineri au primit manadate de arestare preventiva, fiind suspectati de fapte de coruptie comise in perioada desfasurarii mandatelor.

 

Dr. Bogdan Paltineanu

Dr. Bogdan Paltineanu

Primul „saltat” de procurorii anticoruptie a fost Bogdan Paltineanu, managerul spitalului Bagdasar Arseni. Faptele pentru care acesta este cercetat ar fi fost insa comise pe vremea cand era manager al Institutului Ana Aslan, perioada in care ar fi primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in cinci transe, sumele de 73.450 de euro si 18.600 de lei, ce reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a unor contracte.

Mita ar fi fost primita atat in autoturismul personal cat si in cel al reprezentantului unei firme cu care institutul avea contract si care avea calitatea de mituitor, cat si intr-un imobil apartinand medicului.

Potrivit procurorilor, spaga era strecurata in paginile unei reviste cu care mituitorul se prezenta la intalnire, revista pe care apoi o lasa in torpedoul masinii sau pe biroul directorului.

 

Dr. Dan Nicolae Straja

Dr. Dan Nicolae Straja

Aceeasi metoda era preferata si de managerul Institutului Oncologic Bucuresti, prof. dr. Dan Nicolar Straja, care ar fi primit in doua transe 95.750 de euro, reprezentand comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a unor contracte de achizitii. Potrivit procurorilor, Straja a primit de la reprezentantul a doua firme furnizoare, pe 1 mai 2015, suma de 55.000 de euro, reprezentand comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor, adica emiterea de comenzi si efectuarea de plati. „Suma de 55.000 de euro a fost remisa inculpatului in biroul acestuia din incinta Institutului Oncologic Bucuresti intr-o revista. Cu privire la suma de bani remisa, singurele mesaje dintre inculpat si reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise scris, pe postit-uri de culoare galbena care ulterior au fost rupte”, se arata in referatul DNA.

Pe 8 mai 2015, Dan Nicolae Straja a mai primit de la reprezentantul celor doua firme 45.750 de euro ascunsi intr-o revista, de aceasta data banii fiindu-i remisi in autoturismul personal.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*