Spagile din Sanatate, cele mai mari de pe „piata”

O spune chiar sefa DNA, in contextul celor mai recente scandaluri legate de fapte de coruptie comise de managerii unor spitale.

 

Laura Codruta Kovesi

Laura Codruta Kovesi

Desi in clasamentele europene, sistemul sanitar din Romania se afla pe ultimele locuri la multe capitole, pe plan national domina intr-un clasament al domeniilor in care se vehiculeaza cele mai mari spagi. Aceasta ar putea fi si una dintre explicatiile pentru starea deplorabila in care au ajuns spitalele si serviciile medicale publice.

Sanatatea pare sa fie domeniul in care se dau si se iau cele mai mari spagi, dupa cum a declarat insasi Laura Codruta Kovesi. Sefa Directiei Nationale Anticoruptie, structura care ii ancheteaza pe cei mai multi dintre medicii si managerii de spitale care se dedau la astfel de fapte, a declarat zilele trecute ca „de obicei, mita care se da in domeniul Sanatatii este un pic mai mare decat in alte domenii. Avem situatii in care cuantumul mitei ajunge si pana la 20 la suta din valoarea contractului, iar cel mai des intalnite fapte sunt cele de abuz in serviciu”.

Kovesi spune ca, in ultimii doi ani, peste 70 de persoane din acest domeniu au fost trimise in judecata de DNA, pentru fapte de coruptie, in legatura cu achizitiile publice. In opinia sa, esential pentru combaterea acestui fenomen este instituirea unui sistem de masuri de prevenire. „Am sesizat din dosarele noastre ca, in ultimii ani, cel putin in sanatate, sunt aceleasi tipologii de comitere a faptelor. Nu arestand un manager de spital, nu investigand fapte de coruptie, o sa rezolvam aceasta problema. Este important sa fie luate masuri preventive pentru ca astfel de fapte sa nu se repete”, a mai declarat sefa DNA.

 

maternitatea bucurIn acest timp, ultimul Eurobarometru evidentiaza o serie de neajunsuri majore in sistemul de Sanatate din Romania, incepand cu criza de persoanl, care este printre cele mai acute din toate tarile UE, si continuand cu dotarea necorespunzatoare a spitalelor, incidenta ridicata a unor afectiuni si mortalitatea infantila extrem de ridicata.

Mortalitatea infantila este considerata unul din cei mai sugestivi indicatori ai starii de sanatate, iar la acest capitol, Romania inregistreaza cea mai ridicata rata din Europa, cu o media de noua la mie fata de 3,1 la mie, media europeana. Totodata, mortalitatea materna, desi a inregistrat o evolutie descendenta, se mentine la cote ridicate, cu valori de doua ori peste media Uniunii Europene. Eurobarometrul mai arata ca incidenta cancerului de col uterin este de doua ori mai mare decat media UE, iar mortalitatea datorata acestui tip de cancer este de trei ori mai mare in Romania decat in tarile europene.

 

pacient holRomania ramane in continuare tara europeana care pregateste cei mai multi absolventi de Medicina, dar se confrunta, paradoxal, cu una din cele mai acute crize de personal din Europa, in special in ceea ce priveste medicii si asistentii medicali.

Deficiente majore sunt semnalate si in ceea ce priveste administrarea sistemului public de Sanatate, Romania avand o structura de asistenta medicala foarte invechita. Invechita este si aparatura medicala, in cazul in care aceasta exista, iar dotarile noi aduse spitalelor compenseaza prea putin lipsa de aparatura performanta existenta la nivelul unitatilor medicale.

Acest aspect ar putea fi determinat si de dificultatile pe care sistermul medical le are la acest moment in ceea ce privesta atragerea fondurilor europene. Eurobarometrul evidentiaza la acest capitol probleme legislative si probleme de organizare, semnaland ca exista o dezvoltare excesiva a sistemului spitalicesc, care e consumator de resurse in dauna medicinei primare si a sistemului ambulator, care este prioritar in toate tarile europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*