Avocatul Poporului pregateste un raport special pentru Sanatate

14 iunie 2016 | 0 comentarii |

Acest demers va fi realizat in colaborare cu toti actorii implicati in sistem, incepand de la autoritati si continuand cu ONG-urile, asociatiile de pacienti, organizatiile sindicale si cadrele medicale.

 

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului

Pe fondul tot mai numeroaselor sesizari pe care le primeste in ultima vreme vizand probleme ce tin se sistemul sanitar, institutia Avocatul Poporului a initiat un demers ce isi propune intocmirea unui amplu raport referitor la situatia din Sanatate, document ce va fi inaintat apoi Presedintiei, Guvernului si Parlamentului.

In cadrul unei conferinte pe probleme de sanatate, Victor Ciorbea, cel care indeplineste in prezent functia de Avocat al Poporului, a precizat ca raportul va fi intocmit in colaborare cu toti cei implicati in sistemul sanitar roamnesc. „In ultimii ani, institutia noastra a fost confruntata, si este in continuare, cu un numar care creste intr-o progresie geometrica de un an la altul, de la trimestru la altul, de petitii, de audiente, de sesizari din oficiu, de anchete care vizeaza fie nerespectarea articolului 34 din Constitutie, privind dreptul la ocrotirea sanatatii sau alte aspecte tangente, cum ar fi drepturile persoanelor cu dizabilitaţi, drepturile copiilor, tinerilor. Mai mult decat atat, institutia a intocmit in ultimii ani mai multe rapoarte speciale pe anumite probleme punctuale, sectoriale din domeniul Sanatatii. De data aceasta, obiectivul nostru este mult mai ambitios, pentru ca dorim sa avem in vedere un spectru mult mai larg de probleme cu care se confrunta sistemul de sanatate public si privat”, a declarat Ciorbea.

 

hol spital coadaIn cadrul aceleiasi conferinte, Ciorbea a explicat ca raportul va fi intocmit in colaborare cu autoritatile din Sanatate, organizatiile profesionale, liderii confederatiilor sindicale, asociatiile de pacienti si reprezentanti ai mediului universitar. Pe scurt, toti actorii implicati in sistemul sanitar vor fi implicati, intrucat se doreste o analiza cat mai complexa si cat mai exacta a tuturor problemelor existente la toate nivelele si a modului in care acestea influenteaza in mod negativ buna functionare a sistemului.

Odata finalizat, raportul va fi prezentat de Avocatul Poporului celor doua camere ale Parlamentului, Guvernului, presedintelui, celorlalte autoritati si tuturor asociatiilor si ONG-urilor din domeniu, pentru ca apoi  sa se incerce diseminarea impreuna a informatiilor continute, in asa fel incat autoritatile sa tina seama de aceasta  „radiografie” si de propunerile ce vor fi facute pentru rezolvarea problemelor identificate.

 

salon pacienti eliasCiorbea a mai precizat ca raportul la care se lucreaza va incerca in primul rand sa raspunda la intrebarea daca in Romania se poate vorbi sau nu de o criza in Sanatate, urmand a fi analizat incluziv cadrul legislativ care reglementeaza activitatea in domeniul sanitar. „Vom face o radiografie privind actuala organizare a sistemului sanitar, daca aceasta organizare mai corespunde sau nu actualelor realitati din Romania sau daca sunt necesare anumite modificari si care ar fi acestea. De aceea, o sa abordam problemele legate de infrastructura, de starea spitalelor, a dispensarelor, a policlinicilor, a centrelor de diagnostic si tratament, a cabinetelor medicilor de familie, iar concluziile si solutiile vor urmari, intre altele, o imbunatatire a cadrului legislativ, o noua abordare a sistemului de bugetare, o noua viziune privind un sistem de sanatate si sustenabil si predictibil, stabilirea unor prioritati strategice generale si sectoriale”, mai sustine Avocatul Poporului, adaugand ca analiza va viza si si sistemul asigurarilor de sanatate precum si fenomenul cunoscut sub denumirea de „exodul medicilor”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*