Perchezitii la traficantii de medicamente contrafacute

Sunt vizate mai multe persoane care vindeau ilegal, on-line, diferite medicamente falsificate, unele dintre ele folosite pentru tratamentul copiilor cu afectiuni grave.

 

perchezitie farmacieIn aceasta dimineata, politistii de la Directia de Investigare a Criminalitatii Economice au efectuat patru perchezitii la locuintele unor persoane suspectate ca fac parte dintr-o retea care se ocupa cu comercializarea ilegala de medicamente, produsele vandulte de acestia ca fiind orfiginale fiind de fapt contrafacute. Perchezitiile din aceasta dimineata vin dupa o perioada de filaj, timp in care suspectii au fost monitorizati ca urmare a mai multor sesizari venite din partea unor clienti care cumparasera on-line medicamente de la acestia. Astfel de sesizari au fost primite chiar si din strainatate, cumparatorii reclamand faptul ca medicamentele achizitionate astfel nu au avut efectul scontat si chiar, in unele cazuri,  le-au acutizat problemele de sanatate de care sufereau.

Pornind pe firul acestor sesizari, politistii au identificat 10 site-uri prin intermendiul carora se comercializau on-line o gama variata de medicamente din categoria steroizilor anabolizanti, hormoni de crestere,  produselor pentru cresterea potentei precum si alte produse medicamentoase utilizate in tratamentul unor afectiuni ce apar indeosebi la copii.

 

medicamente on-linePolitistilor nu le-a trebuit mult timp sa constate ca afacerea respectiva nu era una legala, asa ca au inceput sa monitorizeze site-urile respective, facand in paralel investigatii pentru a aduna probe impotriva celor aflati in spatele celor 10 site-uri. Portalurile fusesra infiintate in perioada 2012-2016 de catre cinci persoane care au calitatea de suspecti, in scopul comercializari de astfel de produse, cu toate ca vanzarea acestora se face doar prin unitati farmeceutice si nicidecum on-line.

In perioada mentionata, suspectii au promovat si vandut catre clienti din Romania, Spania, Italia, Belgia, Germania si Anglia sute de produse de acest gen, in valoare totala de un aproximativ un milion de euro. Clientii erau indusi in eroare, spunandu-li-se ca este vorba de promotii avantajoase si ca produsele sunt originale, cand de fapt era vorba de medicamente contrafacute.

 

perchezitieCei cinci suspecti nu au avut nicio retinere in a vinde astfel de medicamente contrafacute despre care stiau ca sunt folosite pentru tatatemantul copiilor care sufera de afectiuni grave sau au deficiente de hormoni de crestere, avand nevoie de tratament medicamentos pe baza de hormoni pentru a se dezvolta normal. Mai multi parinti au platit astfel sume importante pentru a le da copiilor medicamente care nu aveau niciun efect, sau chiar le-au facut mai mult rau, lasandu-se pacaliti de ofertele mincinoase si preferand ca cumpere mai ieftin de pe internet, decat sa plateasca mai mult la o farmacie autorizata.

Cand plangerile la adresa furnizorilor au inceput sa se adune, politistii au declansat ancheta, iar azi-dimineata au descins la locuintele suspectilor, care urmeaza sa fie adusi la audieri in orele urmatoare. Cu ocazia perchezitiilor, la locuintele unora dintre ei au fost descoperite adevarate depozite de medicamente de acest gen, pentru care suspectii nu aveau niciun fel de documente.

Acestia sunt acuzati de evaziune fiscala, punerea in circulatie a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice ori similare, falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse si comercializare de produse alterate. Prin sustragerea de la plata obligatiilor catre bugetul de stat, prejudiciul stabilit pana la acest moment este de aproximativ 300.000 de euro.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*