Discriminarea copiilor cu dizabilități în școlile românești, în atenția comisarului european pentru drepturile omului

14 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Oficialul european s-a arătat îngrijorat și de informațiile primite cu privire la mai multe decese înregistrate în centrele pentru persoane cu dizabilități.

 

Dunja Mijatovic

În această perioadă, comisarul european pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, se află într-o vizită în România, prilej cu care a avut și o întâlnire cu reprezentanții instituției Avocatul Poporului, în frunte cu Victor Ciorbea, cel care deține această funcție, însoțit de cei trei adjuncți ai săi, Magda Ştefănescu, Mircea Criste şi Zsolt Molnar. Principalele subiecte de discuție le-au constituit drepturile persoanelor cu dizabilități din România, combaterea violenței domestice și protecția drepturilor omului. Comisarul european și-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele informații referitoare la discriminarea copiilor cu dizabilități în școlile din România și la o serie de decese consemnate în centrele pentru persoanele cu dizabilități. Dunja Mijatovic a precizat că deține informații culese din presă dar și de la reprezentanții mai multor ONG-uri, conform cărora copiilor cu dizabilități încă nu li se permite accesul în școlile normale, aceștia fiind victimele unui proces de segregare, care contravine flagrant drepturilor omului.

 

Cu privire la acest aspect, reprezentanții Avocatului Poporului au recunoscut, în cadrul întâlnirii, că au existat cazuri în care copiii cu dizabilităţi nu erau incluşi în nicio formă de şcolarizare, ca şi cazuri de copii cu dizabilităţi care nu au fost evaluaţi în vederea includerii în sistemul de învăţământ special. Totodată, aceștia au amintit și de situații în care acești copii au fost evaluați, dar inspectoratele școlare județene nu au luat măsuri pentru înființarea claselor speciale tip „A doua șansă”, pentru elevii cu astfel de probleme.

Referindu-se la condițiile din centrele pentru persoane cu dizabilități, reprezentanții instituției au precizat că anul trecut au fost efectuate 15 vizite în astfel de centre, urmate de alte 10 vizite, în cursul anului 2018. Cu ocazia acestor verificări s-a constatat depășirea capacității de cazare și probleme serioase în ceea ce privește protecția juridică a beneficiarilor serviciilor oferite de aceste centre.

 

Reprezentanții Avocatului Poporului au mai precizat că la nivelul DGASPC Vâlcea se fac demersuri pentru instituirea tutorelui pentru fiecare beneficiar, împreună cu întocmirea dosarelor pentru instanţă, după ce astfel de nereguli au fost constatate cu ocazia vizitelor efectuate în centrele din subordine.

Comisarul european pentru drepturile omului s-a interesat și de cazurile persoanelor cu dizabilități decedate în centrele speciale. În legătură cu acest aspect, Magda Ştefănescu, adjunct al Avocatului Poporului, a precizat că este necesară o modificare a legislației, astfel încât centrele respective să fie obligate să raporteze organelor competente toate decesele înregistrate aici și nu doar cazurile considerate morți suspecte, așa cum se întâmplă în prezent.

A fost luată în discuție și problema elaborării unui raport special privind violenţa domestică, iar Zsolt Molnar a precizat în acest sens că legislaţia în domeniu a fost modificată în luna mai 2018, iar termenele de adoptare a legislaţiei secundare expiră la finele acestui an, în aceste condiţii fiind necesară examinarea modalităţilor în care va fi aplicată această nouă legislaţie, ca şi a practicii în domeniu.

 


Adaugati un comentariu


 

*