UMF Carol Davila dă startul ediției de toamnă a campaniei „Donează sânge! Fii erou!”
Demarată la inițiativa studenților mediciniști din Capitală și extinsă apoi la nivel național, campania umanitară aniversează anul acesta un deceniu.
Anul 2018 marchează împlinirea unui deceniu de la demararea uneia dintre cele mai importante și constante campanii de încurajare a donării de sânge. Desfășurată inițial în București, campania s-a extins, de-a lungul acestor 10 ani, în toate centrele universitare din țară în care există facultăți de Medicină. Campania „Donează sânge! Fii erou!”, inițiatiată de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, a pornit în 2008, cu sprijinul UMF Carol Davila, al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi al Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală. În cei zece ani de activitate a reușit să atragă un număr tot mai mare de donatori, iar pe lângă asigurarea stocurilor necesare de sânge pentru transfuzii, organizatorii au urmărit educarea societății în privinţa donării de sânge.
Evenimentul are loc de două ori pe an, iar ediția din primăvara acestui an a consemnat un record absolut al campaniei, atât în ceea ce privește numărul de donatori cât și cel de unități de sânge recoltate. Astfel, în perioada 23-27 aprilie, 559 de donatori de sânge au trecut pragul Facultăţii de Medicină, iar la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti s-au prezentat alți 902 donatori, totalizând astfel 1.461 de pungi de sânge transfuzabil recoltate.
Luni, 19 noiembrie, se dă startul ediției de toamnă a campaniei, care se va desfășura până pe 23 noiembrie în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină, din bulevardul Eroii Sanitari, nr. 8 și la Centrul de Transfuzie Sanguină București, din strada Constantin Caracaş, nr. 2.
În cadrul Facultății de Medicină se va putea dona între orele 8.30 și 13.30, în timp ce la centrul de transfuzii, donatorii sunt așteptați în intervalul 7.30 – 13.30. Inițiatorii invită cât mai mulți donatori să se alăture acestei campanii, reamintind că, anual, doar 2% din populaţia României donează sânge, acesta reprezentând un procent infim, raportat la necesităţile stringente ale pacienților. „Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 de litri de sânge, iar 450 de mililitri de sânge donat ar putea salva trei vieţi”, se arată într-un comunicat al UMF Carol Davila.
România se situează mult în urma altor țări europene în ceea ce privește procentul de donatori, în comunicat fiind date exemplele Austriei, unde 70% din populație donează sânge benevol și al Franței, unde 55% din populație donează.
Coordonatoarele campaniei din această toamnă sunt Cristiana Voicu şi Delia-Irina Vasile, studente anul V la Facultatea de Medicină a UMF Carol Davila, care au precizat, citate în același document, că sunt „convinse că bucureştenii dau dovadă de bunăvoinţă de fiecare dată când în spitale există deficit de sânge, iar creşterea numărului de donatori de la o ediţie la alta demonstrează acest lucru. Din păcate, deficitul este permanent, iar nevoia de donatori este constantă. În această ediţie continuăm să punem accentul pe responsabilizarea şi informarea societăţii astfel încât actul donării să devină un gest fidel. Donarea de sânge este benefică pentru organismul donatorului şi salvatoare pentru primitor”. Echipa de organizare a campaniei va sta la dispoziția celor interesați să afle mai multe amănunte despre eveniment sau despre actul donării, așteptând întrebări în acest sens pe pagina de Facebook a campaniei.
Pentru a dona trebuie îndeplinite câteva condiții: donatorultrebuie să aibă cetățenie română sau a unei țări din UE, domiciliu sau reședință în România, vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea corporală cuprinsă între 50 și 100 de kilograme în cazul femeilor și 60 și 120 kilograme în cazul bărbaților, tensiune arterială între 10 și 18 mmH. De asemenea, donatorii nu trebuie să fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele luni, să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării, iar de la ultima donare trebuie să treacă cel puțin două luni.
Femeile care doresc să doneze nu trebuie să fie însărcinate, sa se afle în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Nu pot dona nici persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurgicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiforma transmisibilă.