Un nou record în contul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”

Numărul donatorilor și al unităților de sânge transfuzabile care au fost recoltate în cadrul ediției de primăvară a campaniei a fost cel mai mare de până acum, crescând de la o ediție la alta.

 

A devenit deja o obișnuință ca la finalul fiecărei ediții a campaniei „Donează sânge! Fii Erou!”, organizatorii să anunțe stabilirea unui nou record în ceea ce privește numărul de donatori și de unități de sânge recoltate. Asta demonstrează că inițiatorii sunt pe drumul cel bun, atrăgând de la o ediție la alta tot mai mulți donatori și făcându-i astfel pe tot mai mulți români să conștientizeze importanța donării de sânge. Nici campania din această primăvară nu a făcut excepție de la regulă, la finalul acesteia fiind anunțată stabilirea unui nou record în ceea ce privește dăruirea unei noi șanse la viață prin donarea de sânge. Astfel, în doar cinci zile, prin acțiunea studenților mediciniști s-a reușit recoltarea a 1.461 de unităţi transfuzabile.

Fiind organizată de societatea Studenților în Medicină din București, campania s-a derulat atât la sediul Facultății de Medicină din cadrul UMF Carol Davila, unde a fost amenajat un centru de donare, cât și la Centrul de Transfuzii din București. În perioada 23-27 aprilie, 559 de donatori de sânge au trecut pragul Facultătii de Medicină, iar la Centrul de Transfuzie Sanguină București s-au prezentat 902 donatori, totalizând astfel 1.461 de pungi de sânge transfuzabil recoltate.

 

Beneficiarii acestei campanii sunt atât pacienții care necesită cel puțin o transfuzie de sânge, cât și studenții mediciniști, a căror muncă de voluntariat îi aduce cât mai aproape de un act medical care necesită atenție și pricepere și care poate salva pană la trei vieți. Efortul donatorilor a fost răsplătit cu tichete valorice în cuantum de 63 de lei, reducere cu 50% a costului abonamentului lunar pentru transportul în comun, precum şi cu o zi liberă de la locul de muncă. În plus, aceştia au mai putut beneficia de diverse cadouri oferite de către Societatea Studenților în Medicină din București, cu ajutorul unor sponsori, prin intermediul unei tombole speciale.

Ediția din această primăvară a fost coordonată de Cristiana Voicu și Delia Vasile, ambele studente în anul IV la UMF Carol Davila, care au precizat că o surpriză plăcută a constituit-o și faptul că printre donatori au existat multe persoane care au venit să doneze pentru prima oară, după ce au aflat din diverse surse de această acțiune a studenților mediciniști.

 

În prezent, organizatori își concentrează eforturile asupra campaniei naționale, care se va desfășura în perioada 7-11 mai, și va consta în sincronizarea tuturor centrelor de transfuzie din țară.

Începând din anul 2008, „Donează sânge! Fii erou!”este un eveniment organizat bianual la nivel național de către asociațiile studenților la medicină și își propune să combată deficitul de sânge și produse de sânge din unitățile spitalicești din România, prin organizarea unei colecte extinse de sânge și prin susținerea unei puternice campanii de informare și responsabilizare socială.

Campania de sensibilizare cu privire la actul donării de sânge și recoltarea propriu-zisă se desfășoară în acest an în toate centrele membre ale Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România și anume în București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș și Craiova.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*