Campania „Donează sânge! Fii erou!”, la startul unei noi ediții

6 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

Acțiunea este o inițiativă a studenților de la UMF Carol Davila, care și-au propus ca de această dată să stabilească un record în ceea ce privește numărul de pungi de sânge colectate.

 

Astăzi s-a dat startul ediției de toamnă a campaniei „Donează sânge! Fii erou!”. Este al doilea eveniment de acest gen ce are loc anul acesta, în organizarea Societății Studenților in Medicină din București, cu sprijinul UMF Carol Davila și al Centrului de Transfuzie Sanguină București. O campanie similară a mai fost organizată în primăvară, însă tradiția evenimentului este una mult mai veche, desfasurându-se anual de mai bine de 10 ani.

Inițiativa a aparținut studenților mediciniști din Capitală, iar pe parcursul timpului, campania a fost preluată și în alte centre universitare din țară, fiind mobilizați în cadrul fiecarei ediții mii de donatori, mulți dintre ei provenind din rândul studenților și al cadrelor didactice.

Campania demarată azi se va desfașura în Capitală până pe 10 noiembrie, după care, actțini similare urmează să fie derulate și de studenții mediciniști din celelalte centre universitare din țară.

De azi până vineri, persoanele aflate în Capitală, care doresc să doneze sânge în cadrul acestei campanii, o pot face între orele 8.30 – 13.30, având la dispoziie doua locații. Prima dintre ele se află în holul de onoare al Facultății de Medicină a UMF Carol Davila, unde a fost amenajat un centru mobil de recoltare, iar cea de-a doua locație este Centrul de Transfuzie Sanguină București.

 

Precedenta ediție a campaniei a avut loc în luna mai a acestui an, ocazie cu care au fost atrași 1.446 de donatori, scopul comun al campaniei respective fiind salvarea unei vieți. De această dată, inițiatorii au apelat la altă modalitate de a-i mobiliza pe donatori, lansându-le acestora provocarea de a participa la stabilirea unui record. Concret, studenții mediciniști si-au propus ca în cadrul ecestei ediții a campaniei să stabilească un record în ceea ce privește numărul de pungi cu sânge colectate, iar pentru aceasta este nevoie de prezența unui număr cât mai mare de donatori.

Organizatorii reamintesc faptul că prin acest gest umanitar, un donator poate salva până la trei vieți cu sângele său, în condițiile în care centrele de transfuzii din țară se confruntă aproape permanent cu o criză de sânge, pe fondul numărului tot mai mic de donatori constanți.

 

Pentru a putea dona sânge trebuie îndeplinite anumite condiții, astfel încât gestul umanitar sa nu pună în pericol viața pacienților care au nevoie de sânge și nici pe cea a donatorilor. Astfel, pot dona sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 si 60 de ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, cu puls regulat, între 60 si 100 de bătăi pe minut și o tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg. De asemenea, donatorii trebuie să să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării și sa nu fie sub tratament pentru afecțiuni precum hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. De asemenea, nu pot dona sânge femeile însarcinate sau aflate în perioada de lăuzie.

Donarea de sânge este benefică și pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri creşte. Spre exemplu, în cazul în care o persoană care este donator constant de sânge va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici care intervin, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*