Controale peste controale in sistemul sanitar

Inspectorii Corpului de Control al ministrului Sanatatii au descins ieri la sediul Spitalului Pantelimon din Capitala, iar Coprul de control al Primului ministru verifica spitalele in care au fost internate victimele incendiului de la Colectiv.

 

Spitalul Sfantul Pantelimon

Spitalul Sfantul Pantelimon

Ancheta anuntata saptamana trecuta de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, in urma unor nereguli semnalate la spitalul Sfantul Pantelimon, a inceput ieri, cand inspectorii Corpului de Control al ministrului au sosit la sediul unitatii medicale. Verificarile efectuate de inspectorii ministeriali se desfasoara in paralel cu ancheta interna demarata la nivelul spitalului, dupa ce au fost facute publice dezvaluirile unui medic care reclama nereguli privind pastrarea si administrarea medicamentelor destinate pacientilor internati in sectia ATI a unitatii medicale. Acuzele erau indreptate in principal asupra medicului Laura Constantinescu, sefa sectiei ATI si a asistentei sef din aceeasi sectie, ambele fiind suspendate din functie dupa izbucnirea scandalului. Cele doua cadre medicale isi continua insa activitatea in cadrul spitalului, suspendarea referindu-se doar la functiile pe care le detineau si nu la calitatea de medic sau asistent medical.

Odata ajunsi la spital, inspectori corpului de control au solicitat o serie de documente pe care le examineaza in cadrul anchetei, primele concluzii urmand a fi transmise la finalizarea cercetarilor.

 

medic hol spitalAcestea vizeaza in special modul in care erau administrate medicamentele pentru pacientii din sectia ATI si modul in care medicii sectiei aveau acces la acestea, dupa ce sefa sectiei si asistenta sefa au fost acuzate ca incuiau dulapul in care medicamentele erau pastrate, pentru a limita accesul la acestea.

Purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Fiorela Motiu, a precizat insa ca „inotdeauna a existat acces la medicamentele necesare pe sectii. A existat un dulap mare care cuprindea gestiunea totala, toate medicamentele necesare pe ATI, şi un dulap mai mic care cuprindea un stoc mai mic din aceleasi medicamente. Acel dulap mare era incuiat, cheia se gasea la asistenta sefa si in momentul in care medicamentele din dulapul mic erau consumate, aceasta refacea stocul. Stocul asigura un necesar pentru un interval mai scurt de timp, de exemplu pentru week-end sau de pe o zi pe cealalta. In momentul de fata, cheia se preda de la medicul sef de garda la medicul sef de garda”.

 

farmacie medicamentePe de alta parte, in timp ce inspectorii MS fac ancheta la Sfantul Pantelimon, Ministerul Sanatatii face obiectul unei verificari a Corpului de Control al primului ministru. Sunt vizate spitalele in care au fost internate victimele incendiului din Colectiv. Se verifica modul in care unitatile respective s-au achitat de atributiile ce le reveneau in ceea ce priveste elaborarea Planului Alb pe 2015 si declansarea acestuia pe data de 30 octombrie 2015, atunci cand a avut loc tragedia. Totodata, inspectorii guvernamentali verifica modul in care s-au respectat celelalte prevederi legale privind organizarea si functionarea fiecarui spital in parte.

O alta actiune de control este efectuata la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, fiind vizate trei aspecte importante. In primul rand se verifica toate aspectele legate de sponsorizari, precum si orice alte cheltuieli efectuate de catre producatorii si distribuitorii de medicamente, dispozitive medicale, aparatura medicala sau alte produse de uz medical, suportate pentru profesionistii din domeniul sanatatii, organizatii profesionale, organizatii de pacienti si orice alt tip de organizatii care desfasoara activitati referitoare la sanatatea umana, asistenta medicala sau farmaceutica. Inspectorii corpului de control urmaresc, de asemenea, daca au fost respectate dispozitiile legale si normele interne ale agentiei care reglementeaza activitatile de colectare, inregistrare, prelucrare si publicare a datelor privind cheltuieli aferente publicitatii la medicamente de uz uman transmise de catre producatori, distribuitori si detinatori ai autorizatiilor de punere pe piata, precum si verificarea tuturor aspectelor legate de autorizarea medicamentelor de uz uman, a unitatilor de productie si distributie en-gros a medicamentelor de uz uman.

 


Adaugati un comentariu


 

*