Studiile de testare a medicamentelor pentru bolile psihice, în atenția Avocatului Poporului

7 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Instituția a fost sesizată în acest sens de managerul unui spital de psihiatrie, care acuză vulnerabilități în legislația națională ce reglementează acest domeniu.

 

În urmă cu trei ani, Direcția Națională Anticorupție (DNA) demara o amplă anchetă ce viza mai multe spitale de psihiatrie din țară în care se efectuau studii pentru testarea unor medicamente, anchetatorii având indicii că unele dintre aceste studii erau efectuate ilegal. La sfârșitul lunii mai a anului 2016 au fost efectuate aproape 30 de percheziții, anchetatorii descinzând la acea vreme și la spitalul de psihiatrie de la Săpoca, unde în anul anterior fuseseră demarate trei studii de acest gen, în care erau incluși circa 100 de pacienți. La Săpoca nu au fost depistate nereguli, însă ancheta s-a soldat cu arestarea președintelui de la acea vreme al Comisiei de Etică pentru Studiile Clinice, dr. Delia Marina Podea, acuzată că efectua la spitalul de psihiatrie din Arad teste pe pacienți, fără a solicita acordul acestora, și chiar falsifica rezultatele studiilor, care uneori erau realizate doar fictiv.

Recent, managerul Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie Braşov, dr. Nicuşor Bîgiu, a tras un nou semnal de alarmă în privința testării medicamentelor destinate tratamentului pacienților cu boli psihice, precizând că legislația în vigoare nu protejează categoriile vulnerabile, creând posibilitatea efectuării acestor teste și pe bolnavii fără discernământ, dar și pe copii. Acesta a semnalat recent un astfel de studiu efectuat în 2005 la secția din Vulcan a spitalului pe care îl conduce, reclamând că ar fi fost testate medicamente pe 30 de pacienți, fără a li se obține consimțământul.

 

Dr. Nicusor Bigiu

Cazul este în atenția unei comisii de analiză constituită la nivelul spitalului, iar managerul atrage atenția că astfel de situații pot apărea și în alte unități din țară, întrucât cadrul legislativ nu asigură protecția pacienților vulnerabili.

În acest sens, managerul spitalului de psihiatrie din Brașov a făcut o sesizare către Avocatul Poporului, instituție pe care o consideră abilitată să intervină pentru a modifica legislația în acest domeniu. Dr. Nicușor Bîgiu admite că, de-a lungul timpului, s-au mai îndreptat unele lucruri prin modificarea legislației, însă mai sunt lacune care trebuie rezolvate. Spre exemplu, s-a interzis accesul investigatorilor din studiile de testare a medicamentelor la persoanele încarcerate în penitenciare, însă nu şi la copii. Acesta spera că schimbările solicitate vor fi făcute în urma sandalului din 2016, însă, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, a decis să se adreseze Avocatului Poporului. „Se fac în continuare studii pe pacienţi, în condiţiile unei legislaţii care ar trebui schimbată şi am sesizat acest lucru Avocatului Poporului. Mie mi se pare că e în atribuţia acestei instituţii să reprezinte aceste grupuri vulnerabile de pacienţi şi tot el are posibilitatea de a face modificările legislative necesare”, a declarat acesta.

 

pitalul de Neurologie si Psihiatrie Brasov

Managerul spitalului din Brașov a mai precizat că, de când a fost numit în funcție, a primit mai multe solicitări pentru efectuarea unor astfel de teste în rândul pacienților spitalului, însă de fiecare dată a interzis accesul investigatorilor medicali la pacienții vulnerabili, fără discernământ și la copii, categorii ce nu își pot da consimțământul informat. „Am avut solicitări, dar, de când sunt în funcţie, am interzis accesul la pacienţii vulnerabili. Dacă pacientul îşi dă consimţământul într-un ambulator, într-o secţie de acuţi, atunci are dreptul, însă am închis accesul către pacienţii cronici și copii”, a mai declarat acesta.

Revenind la studiul din 2005, pe care îl suspectează că a fost făcut pe astfel de pacienți vulnerabili, acesta spune că spitalul ar fi încasat la acea vreme câte 700 de euro pentru fiecare pacient inclus, iar investigatorii medicali ar fi încasat 400-500 de euro pentru fiecare pacient. „În continuare nu am acces la toate documentele legate de studiul pe pacienţii de la Vulcan. Le-am văzut pe cele care ţin de aprobarea studiului la nivel naţional şi internaţional, sumele achitate pentru studiu, dar nu şi lista pacienţilor şi consimţămintele acestora, invocându-se acordul sponsorului, care, ca şi entitate comercială, a dispărut. Singurul lucru pe care pot să-l pun în seama investigatorului este falsificarea de date, iar vina fostei conduceri a spitalului este că a permis accesul la o categorie vulnerabilă”, mai spune Nicușor Bîgiu.


Adaugati un comentariu


 

*