Cercetătorii William G Kaelin Jr, Sir Peter J Ratcliffe şi Gregg L Semenza, premianții Nobel pentru Medicină 2019

7 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Cei trei oameni de știință au fost recompensați pentru descoperirea felului în care celulele se adaptează atunci când nivelul de oxigen scade, deschizând astfel drumul către noi strategii de combatere a anemiei, cancerului şi a multor alte boli.

 

Premianții Nobel Medicnă 2019

Premilul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie 2019 este acordat cercetătorilor americani Gregg L. Semenza și William G. Kaelin Jr. și cercetătorului britanic Peter J. Ratcliffe, care sunt astfel recompensați pentru determinarea modului în care „celulele simt și se adaptează la efortul pe care trebuie să-l facă organismul atunci când nivelul de oxigen scade”, a anunțat Secretarul general al Comitetului Nobel al Institutului „Karolinska” din  Stocholm, Thomas Perlmann.

Importanţa fundamentală a oxigenului pentru viață a fost înţeleasă cu câteva secole în urmă, însă modul în care celulele se adaptează la modificarea nivelurilor de oxigen disponibil a rămas multă vreme un mister. Cei trei oameni de știință au descoperit felul în care celulele noastre se adaptează atunci când nivelul de oxigen scade, deschizând astfel drumul către noi strategii de combatere a anemiei, cancerului şi a multor alte boli. „Efectele acestor descoperiri sunt cuprinse în aproape toate aspectele fiziologiei, de la metabolizare, la embriogeneză și până la imunitate și modificările provocate de altitudine. Bolile pentru care au reprezentat un răspuns esențial includ anemia, cancerul, accidentul vascular cerebral, infecția și atacul de cord, iar rezultatul acestor descoperiri încep deja să-și croiască drumul către clinică, cu medicamente potențiale”, a punctat prof. dr. Randall S. Johnson, de la Unversitatea Cambridge, menționând că „cei trei laureați din acest an ne-au extins foarte mult cunoștințele despre modul în care răspunsul fiziologic face viața posibilă”.

 

William G. Kaelin jr. este cercetător american, născut la New York, în 1957, și este profesor de medicină la Universitatea Harvard. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute şi este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998.

Sir Peter J. Ratcliffe este cercetător britanic, s-a născut în 1954 la Lancashire și este profesor la Universitatea Oxford. A studiat medicina în Gonville şi la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge şi s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza este cercetător american, s-a născut în 1956, la New York și profesor la Johns Hopkins University. A studiat biologie la Universitatea Harvard, s-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke şi la Universitatea Johns Hopkins, iar doctoratulul l-a obținut la Şcoala de Medicină a Universităţii din Pennsylvania, în 1984. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

Premiul le va fi decernat celor trei cercetători pe 10 decembrie, dată la care se comemorează Alfred Nobel. Valoarea fiecărui premiu Nobel este, în 2019, de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 827 de mii de euro), sumă ce va fi împărțită între cei trei premianţi.

 

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an, în această perioadă, de Comitetului Nobel al Institutului „Karolinska” din Stockholm – Suedia.

Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină a fost acordat prima oară în 1901, medicului german Emil Adolf von Behring (1854-1917), pentru cercetări asupra seroterapiei şi descoperirea serului antidifteric, ceea ce a deschis un nou drum în ştiinţa medicală.

Până acum, numai 12 femei au fost premiate pentru medicină.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru medicină a fost Frederick G Banting, care a primit distincţia în 1923, la 32 de ani, pentru descoperirea insulinei.

Vârsta cea mai înaintată la care un savant a fost premiat pentru medicină a fost de 87 de ani, în 1966, când Peyton Rous a primit recunoaşterea descoperirii virusurilor care cauzează tumori.

În 1974, românul George Emil Palade devenea primul român laureat Nobel, fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve, pentru „descoperiri privind organizarea funcţională a celulei”, ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

 

Alfred Nobel

Premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei şi al ştiinţelor naturii. Este una dintre cele cinci distincţii stabilite încă din 1895, prin testamentul chimistului suedez Alfred Nobel. Fondatorul premiului era interesat de progresul experimental în fiziologie şi a ţinut să marcheze astfel realizările din domeniu.

Sezonul Nobel 2019 a debutat luni, 7 octombrie, cu atribuirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică, la 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, la 10 octombrie (anul acesta vor fi acordate două premii pentru literatură) şi Premiul Nobel pentru Pace (Greta Thunberg, Abiy Ahmed şi organizaţii ca Reporteri fără Frontiere sunt numele vehiculate pentru acest premiu), la 11 octombrie.

Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice va fi anunţat la data de 14 octombrie.

 

Sursă foto: Anunț „The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2019”/ youtube

 


Adaugati un comentariu


 

*