Presedinte de consiliu judetean, arestat pentru ca a influentat un control de la Ministerul Sanatatii

13 februarie 2015 | 0 comentarii |

Silvian Ciuperca, de la Ialomita, ii dicta prin telefon, unui inspector din corpul de control al ministrului Sanatatii, ce sa scrie in raportul referitor la spitalul pe care il are in administrare.

 

Silvian Ciuperca

Silvian Ciuperca

Presedintele Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, a fost retinut la jumatatea acestei saptamani, pentru luare de mita si abuz in serviciu. Ulterior, judecatorii au decis ca acesta sa ramana in arest pentru 30 de zile.

Dupa cum au precizat procurorii anticoruptie care ancheteaza cazul, acuzatia de abuz in serviciu se leaga de amestecul pe care Ciuperca, in calitate de presedinte de consiliu judetean, l-a avut intr-un control trimis de Ministerul Sanatatii la Spitalul Judetean din Slobozia. Procurorii au dovezi solide ca acesta ii dicta sefului echipei de control ce sa scrie in raport, cerandu-i sa elimine anumite mentiuni ce i-ar fi putut aduce atingere atat lui cat si unui protejat de-al sau, pe care il numise la conducerea unitatii medicale.

Cazul a ajuns in atentia procurorilor ca urmare a denuntului facut de fostul manager, Vasile Olaru, pe care Ciuperca nu l-a mai dorit la conducerea SJU Slobozita, in acest sens solicitand un control de la Ministerul Sanatatii, in urma caruia spera ca vor fi gasite nereguli care sa justifice inlaturarea din functie a managerului si inlocuirea acestuia cu un protejat de-al sau.

 

Vasile Olaru

Vasile Olaru

In ianuarie 2014, pe fondul expirarii contractului de management la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia, directorul Vasile Olaru s-a adresat presedintelui Consiliului Judetean Ialomita, pentru ca acesta sa declanseze procedura de scoatere la concurs a postului, astfel incat sa ocupe tot el functia de management, fara a mai parcurge o perioada de delegare. Intrucat dorea inlaturarea din functie a lui Vasile Olaru si pentru a nu mai da acestuia posibilitatea sa se inscrie la concursul pe postul de conducere, dupa expirarea mandatului, Silvian Ciuperca a initiat, incepand cu luna ianuarie 2014, demersuri la Ministerul Sanatatii, in vederea demararii unui control la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia. Prin efectuarea acestui control, Silvian Ciuperca a dorit crearea unei imagini defavorabile managerului Olaru si a unei imagini favorabile pentru Adrian Berbece, directorul financiar-contabil al spitalului, pe care il dorea in functia de manager interimar. In acest context, presedintele CJ Ialomita i-a cerut secretarului sau, Adrian Ionescu, sa redacteze o adresa catre Ministerul Sanatatii. Solicitarea a fost transmisa Ministerului Sanatatii in 10 ianuarie 2014 si era facuta in vederea unei evaluari corecte, obiective şi impartiale a activitatii desfaturate la nivelul managementului institutiei” se arata in referatul procurorilor.

 

SJU Slobozia

SJU Slobozia

In aceeaşi zi, Silvian Ciuperca i-a chemat la sediul Consiliului Judetean pe Vasile Olaru si Adrian Berbece, multumindu-i celui dintai pentru activitatea prestata in calitate de manager al unitatii ti anuntandu-l totodata pe cel de-al doilea ca, incepand cu acea zi, este noul manager al spitalului.

Ca urmare a solicitarii lui Ciuperca si in baza ordinului de numire al Ministrului Sanatatii din 16 ianuarie 2014, in perioada 20-24 ianuarie 2014 s-a efectuat un control la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia, de o echipa mixta formata din reprezentanti ai Corpului de Control al ministerului si ai Consiliului Judetean Ialomita. „Pe parcursul controlului, atitudinea sefului echipei de control , Mihai Ionescu, a fost perceputa de martorul denuntator drept ostila, ironica si indreptata spre identificarea sa drept vinovat pentru toate neregulile identificate, fara ca Adrian Berbece, care era director financiar-contabil si membru al comisiei de achizitii in cadrul spitalului, sa fie intrebat de catre echipa de control legat de neregulile gasite, nici atunci cand acestea priveau domeniul financiar-contabil in care activase pana la control”, mai spun procurorii.

 

Silvian CiupercaDupa efectuarea controlului la, Corpul de Control al ministrului Sanatatii a intocmit un raport, iar pe 4 martie 2014, un membru al corpului de control al ministrului Sanatatii a transmis prin email un exemplar al raportului de control, inaintea aprobarii documentului de catre persoanele cu putere de decizie din Ministerul Sanatatii, presedintelui CJ Ialomita, pentru ca acesta sa ia cunostinta de conţinutul raportului si sa aduca anumite modificari, desi Silvian Ciuperca nu avea atribuţii de coordonare a Corpului de Control si de intocmire sau modificare a raportului.

Raportul transmis spre consultare lui Silvian Ciuperca continea propuneri şi masuri care nu i-au fost pe plac acestuia, precum  sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala, sesizarea Curtii de Conturi pentru nerealizarea de catre conducerea spitalului a unei eficiente in utilizarea fondurilor publice si in administrarea patrimoniului public, sesizarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice pentru nereguli constatate in derularea procedurilor de achizitie publica pentru achizitia bunurilor, serviciilor si lucrarilor din cadrul unitasii sanitare. Dupa consultarea raportului de control, in 10 martie 2014, Silvian Ciuperca i-a solicitat lui Mihai Ionescu sa modifice documentul, in sensul eliminarii propunerilor de sesizare a Parchetului. Procurorii detin inregistrarile convorbirilor purtate de cei doi in acest sens, convorbiri in care se poate constata cu ciuperca ii dicta efectiv sefului echipei de control ce sa scrie in raport.

Procurorii sustin ca, prin eliminarea din raport a dispozitiilor si pasajelor care ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, s-a adus atingere activitatii de control a Ministerului Sanatatii si încrederii publice.


Adaugati un comentariu


 

*