Aparat radiologic unic in Europa de Est, intrat in dotarea Spitalului Judetean din Oradea

Dispozitivul a fost produs chiar in acest an si a costat 1,4 milioane de lei, bani pe care unitatea medicala i-a achitat din fonduri proprii, cu ajutorul Primariei, in subordinea careia se afla.

 

Spitalul Judetean Oradea

Spitalul Judetean Oradea

Spitalul judetean din Oradea a devenit, de putin timp, posesorul unuia din cele mai moderne si performante aparate radiologice nu doar din tara, ci si din intreaga zona a Europei de Est. Dispozitivul a fost achizitionat de curand, cu suma de 1,4 milioane de lei, in cadrul unui program de modernizare a spitalului. Unitatea medicala este subordonata Consiliului Local si Primariei Oradea, achizitia fiind facuta din fonduri proprii, cu sprijinul celor doua institutii. Noul aparat de radiologie, produs in Franta, a ajuns deja la spitalul din Oradea, iar cu ocaziea prezentarii noii achizitii,   medicul Liana Toc, sefa Sectiei de Imagistica si Radiologie din cadrul unitatii medicale, a precizat ca „aparatul este o instalatie digitala cu un post grafic, de tip Discovery XR 656, fabricat anul acesta in Franta, cel mai performat, unic in intreaga Europa de Est. Instalatia are un FlashPad, un detector wireless care a fost proiectat pentru imagistica medicala avansata. Ofera mai multe imagini anatomice intr-o singura rotire si intr-o doza mica de radiere, inclusiv ale pieptului, abdomenului, extremitatilor si coloanei vertebrale. El poate elimina structurile de imagine care se suprapun si permite o mai buna vizualizare a anatomiei dinspre partea din fata spre partea din spate a corpului. Pe de o parte vom putea face mai multe investigatii, ceea ce este esential in conditiile in care suntem doar sapte medici si 13 asistenti la radiologie si investigam zilnic intre 110 si 130 de pacienti, fara ca in acest total sa includem si persoane aduse prin UPU”.

 

aparat radiologieTehnologia tip FlashPad inseamna ca aparatul are senzori pentru radiografiere atat in masa orizontala pe care e asezat pacientul in timpul investigatiei, cat si in bratul vertical, mobil. Acesta nu mai este dirijat mecanic, de catre un operator care trebuie sa stea alaturi si astfel sa se iradieze, in sala de investigare, ci printr-un joy-stick, dintr-o camera de comanda alaturata. Aparatul poate radiografia concomitent mai multe parti ale corpului, de pilda pieptul, abdomenul, membrele si coloana vertebrala, fiind capabil ca dintr-o singura expunere sa descompuna imaginile care sunt sau pot fi necesare medicilor de diferite specialitati, astfel ca aceeasi radiografie este suficienta atat pentru un pneumolog, de exemplu, cat si pentru un ortoped. Imaginile sunt de o mare acuratete, ceea ce permite o precizie maxima si in conceperea si ajustarea dispozitivelor de protezare ortopedica, cat si de a efectua expuneri tridimensionale in aplicatii pulmonare, medicii avand posibilitatea de a diagnostica, fara a mai fi necesara ulterior si investigarea cu computerul tomograf.

 

Gheorghe Carp

Gheorghe Carp

Achizitia aparatului era o necesitate pentru spitalul oradean, intrucat vechiul dispozitiv incepuse sa dea semne de oboseala din cauza folosintei indelungate. Conducerea spitalului a luat decizia inlocuirii acestuia inainte de aparitia unei situatii de criza generate de defectarea vechiului aparat. Managerul Gheorghe Carp a mai precizat  ca in ultimii trei ani, la Spitalul Municipal din Oradea si la Spitalul Judetean au fost facute investitii de aproximativ opt milioane de euro.

In urma cu doua saptamani,  la ambele spitale a inceput si modernizarea blocurilor operatorii, in cadrul unui proiect in valoare de patru milioane de euro, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania. „La Spitalul Municipal vor fi complet modernizate, in 2014, toate cele patru sali de operatie date in functiune la construirea unitatii, in 1969, iar la Spitalul Judetean, in prima faza, cinci din cele zece sali vechi din 1984, urmand ca celelalte cinci sa fie modernizate fie anul viitor, fie cel tarziu in 2016. Vor fi reconstruite, practic, la aceleasi standarde care sunt practicate in cele mai moderne spitale din Germania, cu flux de aer laminar, pentru eliminarea riscurilor de infectie post-operatorie si cu absolut toate accesoriile, pentru toate specialitatile chirurgicale, de la pediatrie la oncologie. Numai pentru instrumentar sunt 1.500 de pozitii de piese in lista de achizitie”, a precizat, in acest sens,  managerul Gheorghe Carp.

 


Adaugati un comentariu


 

*