Interdictie la exporturile paralele de medicamente

12 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii (MS) vrea sa interzica exporturile paralele pentru medicamentele aflate pe noua lista de compensate om urmatoarele sase luni, mottivandu-si decizia prin necesitatea pacientilor de a beneficia la timp de tratamentele prescrise.

 

GSK medicamenteReprezentantii industriei farmaceutice au fost informati, sambata, in cadrul unei intalniri pe care au avut-o cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS) Adrian Pana, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, si directorul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, ca timp de sase luni li se va interzice exportul paralel de medicamente aflate pe noua lista de compensate.

Avand in vedere necesitatea pacientilor de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, ministrul Sanatatii a mai transmis industriei farmaceutice intentia MS de a interzice pe o perioada de 6 luni exporturile paralele pentru medicamentele aflate in noua lista de molecule compensate pana la intrarea in vigoare a tuturor masurilor propuse pentru ca procesul de reforma sa fie coerent, se arata in comunicatul de presa remis de MS.

In 2013, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai semnat un ordin de suspendare, pana la sfarsitul anului, a exportului paralel de medicamente oncologice, pentru care exista riscul aparitiei unor disfunctionalitati in aprovizionarea farmaciilor si spitalelor, dupa scandalul crizei acestor medicamente in spitalele si sectiile de specialitate.

 

medic-farmacist-baniNicolaescu a reiterat, la aceeasi intalnire, intentia MS de a infiinta, in partea a doua a anului, o structura de evaluare a tehnologiilor medicale, in vederea unei organizari mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate.

Cu aceeasi ocazie insa, ministrul le-a transmis reprezentantilor industriei farmaceutice ca in 2014 se va reactualiza lista de medicamente compensate semestrial, oar din 2015 trimestrial, conform reglementarilor europene, astfel incat pacientii sa poata beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie.

Totodata a fost discutata problema taxei clawback, pentru care  reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au propus ca fiecare companie – atat producatorii de medicamente originale, cat si cei de generice – sa plateasca o taxa in functie de consumul individual pe care il determina in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Partile au agreat ca pe parcursul lunii ianuarie sa continue discutiile privind temele mai sus amintite, urmand ca, la sfarsitul lunii, sa existe o propunere finala agreata referitoare la subiectele puse in discutie”, sustine MS in comunicatul amintit.

 

farmacie-medicamenteProducatorii de medicamente originale spun ca in prezent, toate companiile farmaceutice platesc catre stat o taxa de clawback, aceasta ridicandu-se la aproximativ 14 la suta din cifra de afaceri (adica 14 la suta din totalul vanzarilor companiei). Reprezentantii ARPIM au atras insa atentia ca desi aceasta taxa este platita numai de producatori, ea este calculata inclusiv pentru adaosurile de distributie si de farmacie pe care le insa nu le incaseaza, acestea ajungand la distribuitori si la farmacii.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat anul trecut ca va propune calcularea taxei clawback diferentiat pentru medicamente originale (sau inovative) si respectiv pentru medicamente generice (echivalente mai ieftine ale produselor originale ale caror brevete au expirat).

Companiile producatoare de medicamente originale se tem insa ca, in urma aplicarii clawback-ului diferentiat, pentru ele taxa poate ajunge pana la 30 la suta din vanzarile realizate, existand astfel pericolul retragerii unor produse de pe piata din Romania.

PUBLICITATE

Categorii: Actual, Business, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*