Lista de compensate va avea 150 de medicamente noi

8 iunie 2012 | 0 comentarii |

Specialistii Ministerului Sanatatii dau o veste buna bolnavilor cu afectiuni cronice din Romania. Lista de medicamente compensate ar putea fi actualizata, dupa cinci ani in care nu a suferit nicio modificare, iar peste 150 de medicamente noi, de care suferinzii din alte tari europene beneficiaza de ani buni, vor fi accesibile si bolnavilor din Romania.

Dupa scandalul in care asociatiile de bolnavi au atras atentia ca romanii sunt printre ultimii beneficiari din Europa in ceea ce priveste accesul la medicamentele de ultima generatie, iar cateva zeci de medicamente compensate incluse in Programele Nationale de Sanatate nu se mai gasesc in farmacii, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat ca la ora actuala sunt evaluate peste 150 de medicamente noi, pe care romanii le-ar putea cumpara gratuit sau cu reducere.

Peste o suta de medicamente noi sunt analizate de specialistii din Ministerul Sanatatii, care si-au propus sa actualizeze lista de medicamente compensate, blocata din 2007”, a declarat oficialul MS, recunoscand ca ministerul a adus prin Compania nationala Unifarm doar doua dintre cele 27 de medicamente care lipsesc din farmacii si sunt necesare bolnavilor cronici. Scuza guvernantilor este aceea ca procedurile merg forte greu in acest domeniu.

Pe de alta parte, s-a luat in calcul avertismentele asociatiilor de bolnavi care au evidentiat faptul ca piata medicamentelor din Romania se confrunta cu amenintarea comertului paralel, care fata de anul trecut a crescut cu aproape patruzeci de procente. Distribuitorii au exportat medicamente, cumparate la preturi mici din Romania, catre Germania si Marea Brianie, in valoare de peste sapte sute de milioane de euro, in timp ce romanii sunt nevoiti sa-si procure, la preturi greu suportabile, unele medicamente indispensabile prin intermediari, din strainatate, sau sa riste achizitionarea unor medicamente contrafacute de pe internet.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*