1,8 miliarde de dolari pentru romanii cu handicap

8 iunie 2012 | 0 comentarii |

Persoanele cu dizabilitati din Romania vor beneficia, in urmatorii trei ani, de 1,8 miliarde de dolari din partea Guvernului Japoniei, pentru o protectie mai eficienta, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii Mariana Campeanu, cu prilejul lansarii grantului PHRD de asistenta tehnica si dezvoltare in vederea sprijinirii persoanelor cu handicap, oferit de Guvernul Japoniei.

Ambasadorul Natsuo Amemiya a declarat cu acest prilej ca proiectul, pe care Guvernul Japoniei il finanteaza, a fost selectat din multe alte initiative la nivel mondial, fiind considerat important pentru societatea romaneasca.

La randul sau, directorul Biroului Bancii Mondiale din Romania, Francois Rantrua, a atras atentia ca reformele incepute in domeniul asistentei sociale ajuta Romania sa treaca prin criza, dar ele trebuie continuate.

Potrivit ministrului Muncii, proiectul finantat din grantul japonez are ca principal obiectiv realizarea unei protectii mai eficiente a persoanelor cu dizabilitati. Se are in vedere realizarea unor proiecte pilot, utilizandu-se criteriile si instrumentele de evaluare si planul de personal revizuite, precum si organizarea unor ateliere de lucru in teritoriu, prin intermediul carora se va realiza instruirea pentru pregatirea si implementarea proiectelor pilot.

 

Reevaluarea dosarelor de handicap

 

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca sute de persoane cu handicap au reclamat modul in care au fost evaluate, in aceste cazuri dispunandu-se o reverificare.

Avem probleme cu anumite evaluari care au fost facute in cazul persoanelor cu handicap. Am primit un maldar de sesizari la minister si acestea trebuie reevaluate”, a declarat ministrul Muncii, mentionand ca aproximativ 200 de sesizari au ajuns la minister. Ministrul a promis ca persoanele care au contestat modul de evaluare vor fi reverificate, dar a atras atentia si asupra faptului ca exista evaluari cu probleme, care sunt in ancheta penala.

La 31 martie 2012, in Romania erau 687.596 de persoane cu handicap. 97,5 la suta dintre acestea (670.402 persoane) se afla in ingrijirea familiilor si/sau traiesc independent (neinstitutionalizate), iar 2,5 la suta (17.194 persoane) se afla in institutiile publice rezidentiale de asistenta sociala pentru persoanele adulte cu handicap (institutionalizate), coordonate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), prin Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap.

In judetul Buzau, potrivit directorului DGASPC, Claudia Rosioru, exista peste 14.000 de persoane incadrate in diferite grade de handicap, adulti si copii.

 

Servicii mai bune, exigenta mai mare

 

 „Noul sistem va permite cresterea calitatii serviciilor de reabilitare, va facilita accesul la sistem prin reducerea costurilor de aplicare si introducerea unui singur punct de intrare in sistem, va fi mai echitabil si mai corect”, a explicat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, precizand ca aceasta este cea mai mare finantare de care Romania beneficiaza din partea Japoniei.

Aplicarea noului proiect este considerata de directorul DGASPC Buzau, Claudia Rosioru, drept „una dintre cele mai bune vesti pe care Ministerul Muncii le poate da in teritoriu, persoanelor cu dizabilitati. Nu cunosc amanunte despre proiect si nici nu stiu daca Buzaul va face parte din centrele pilot avute in vedere, dar este foarte bine ca se cauta solutii pentru cresterea calitatii serviciilor de reabilitare si integrare a acestor persoane, precum si de evaluare stricta si clara a beneficiarilor”, a spus Claudia Rosioru, mentionand ca in acelasi scop s-a edificat si noul Centru pentru copiii cu autism, „Dumbrava Minunata”, in Buzau. 

Totodata, criteriile pentru acordarea indemnizatiilor de handicap si a pensiilor de invaliditate se vor schimba radical. Viitorul sistem de evaluare le va permite persoanelor cu probleme sa cumuleze indemnizatia de handicap cu pensia de invaliditate sau cu salariul, iar lista cu noile criterii de evaluare va fi intocmita dupa infiintarea unei comisii speciale.

Peste 1,6 milioane de persoane sunt vizate in acest sens, iar primele rezultate vor fi resimtite in urmatorii trei ani.


Categorii: Institutii

Adaugati un comentariu


 

*