Reteta electronica, tot pe hartie

5 iunie 2012 | 0 comentarii |

Prescrierea medicamentelor in format electronic trebuia sa inceapa la 1 iunie, cand medicii ar fi trebuit sa inceapa testarea noului sistem intr-un program pilot. Dar, la fel cum se intampla in orice treaba romaneasca, nici doctorii, nici farmaciile nu stiu cum trebuie sa functioneze aplicatia.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) spune insa ca testeaza deja noul program, ca el este functional, dar pentru ca beneficiarii sa se familiarizeze cu modul de operare si sa-si achizitioneze componentele necesare functionarii softului, s-a amanat implementarea pentru 1 iulie.

Medicii nu sunt insa de aceeasi parere. Presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR), dr. Vasile Astarastoaie, a declarat intr-o conferinta de presa ca are „o retinere ca intr-o luna, de la 1 iunie pana la 1 iulie, se poate implementa o asemenea activitate, pentru ca medicii nici nu au fost instruiti, multe case judetene de asigurări de sanatate nici ele nu stiu despre ce-i vorba si n-au fost instruite (…).  Eu cred ca inainte de 1 ianuarie nu poate fi implementat un asemenea sistem”, a spus presedintele CMR, atragand atentia si asupra unor riscuri pe care le implica aplicarea unui program a carui „implementare rapida, cum se doreste, nu va fi decat o harababura in sistemul de sanatate”.

 

Incertitudini si promisiuni

 

Intr-un grafic de implementare avansat de fosta conducere a CNAS se arata ca timp de o luna se experimenteaza acest proiect in sistem pilot, iar din iulie va fi utilizat de toti medicii din ambulatoriu. Intre timp s-a schimbat conducerea CNAS, iar actualul presedinte, Doru Badescu, este zgarcit in declaratii.

Sanatatea Buzoiana a solicitat CNAS o pozitie privind calendarul si modul de implementare a retetei electronice iar raspunsul este ca se pastreaza termenii generali ai calendarului si modului de implementare, iar „de la 1 iulie se va putea lucra in noul sistem. In aceasta perioada, specialistii SIVECO  (firma care a creat softul – n.r.) se deplaseaza in judete, unde se intalnesc cu medicii si farmacistii, pentru a le explica modul in care functioneaza aplicatia”.  Se va lucra in paralel, electronic si pe hartie, pana cand medicii isi vor epuiza stocurile de retete, dupa care vor fi nevoiti sa foloseasca sistemul electronic pentru ca nu se mai tiparesc astfel de formulare.

Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reteta electronica este deja functional, a fost testat pentru 10.000 de conectari pe secunda, ceea ce inseamna, la nivel teoretic, posibilitatea eliberarii a 1,5 milioane de retete pe zi, in conditiile in care potrivit datelor centralizate prin SIUI, in Romania se  elibereaza aproximativ 3,3 milioane de retete pe luna.

 

Farmacistii, mai receptivi

 

Conducerea CJAS Buzau spune insa ca „deocamdata, nu se elibereaza retete electronice, dar in aceasta perioada, specialistii IT ai Casei Nationale si ai firmei care a creat softul il experimenteaza, la nivelul farmaciilor si al medicilor de familie, pentru a se vedea cum functioneaza sistemul. Farmacistii au avut, deja, o prima intalnire in acest sens”, a precizat presedinta CJAS Buzau, Laura Circei.  

Noi (cei care au vrut sa mearga) am avut deja o intalnire, la Ploiesti, unde s-a facut o informare privind noua aplicatie.  La nivelul farmaciilor este mai usor, noi suntem deja informatizati, asa ca nu este necesar decat sa cumparam un cititor 2D al retetei electronice si sa avem certificatul digital (cei mai multi al avem deja) si sa fie softul instalat (a inceput deja sa intre). Nu stim insa cum va functiona decat dupa ce se da drumul si, respectiv, dupa ce primim prima reteta electronica. Mai dificil va fi la nivelul medicilor de familie si ulterior al celorlalti medici, pentru ca la ei vor fi costuri mai mari, iar aplicatia nu are cele mai bune conditii de functionare”, a precizat farmacistul Razvan Prisada, presedintele Colegiului Farmacistilor buzoieni, care considera insa ca cel mai potrivit ar fi fost sa demareze programul dupa emiterea si distribuirea cardurilor de sanatate electronice.

 

„Carul inaintea boilor”

 

Medicii considera insa ca ar fi fost necesar mai intai sa se extinda accesul la internet, pana la nivelul fiecarui sat, si sa nu se mearga ca si in alte imprejurari, cu „carul inaintea boilor”. Ei cred ca „noua aplicatie va presupune mari disfunctionalitati in sistem, in primul rand pentru ca nu exista infrastructura care sa permita functionarea ei. Multi dintre colegii nostri din mediul rural nu au acces la internet, iar la cat de prost ne sunt rasplatite serviciile medicale, o noua cheltuiala impusa de CNAS inseamna un abuz si nicidecum un parteneriat, asa cum ar trebui sa fie”, sustine dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie din Buzau.

La randul sau, presedintele Societatii de Medicina Familiei, dr. Valeriu Bistriceanu, considera ca „este regretabil ca nu s-a facut nicio dezbatere publica cu medicii de familie referitoare la conditiile tehnice de implementare a acestei forme de prescriere a medicamentelor. Cu siguranta ca multi dintre colegi, oricat ar vrea sa se alinieze acestei decizii, nu vor putea, din punct de vedere tehnic, si aici ma refer indeosebi la cei cu practica in mediul rural. Nu este o abordare corecta din partea CNAS, care nici macar nu a schitat ca ar dori o conlucrare realista, corecta, in implementarea acestei decizii (…). Se doreste o impunere dictatoriala care va avea implicatii imprevizibile asupra tuturor, afectand deopotriva practicienii din sistem si pacientii”, apreciaza medicul buzoian intr-un comentariu pentru  Sanatatea Buzoiana.

 

Ce presupune prescriptia electronica

 

Prescrierea electronica a medicamentelor inseamna, potrivit CNAS, ca medicii vor completa retetele pe calculator, alegand dintr-o lista predefinita medicamentele si dozajul corespunzator. Vor tipari apoi reteta, o vor inmana pacientului, iar acesta va merge la farmacie, unde se scaneaza codul documentului, dupa care se elibereaza medica­mentul. CNAS considera ca  retetele electronice vor usura procesul de prescriere a medica­mentelor, iar in acest fel se vor evita erorile de prescriere, ca si dificultatile de citire (se stie ca scrisul medicilor este dintre cele mai putin lizibile).

Medicii cred insa ca „toate acestea ar fi posibile numai in contextul in care reteaua electronica ar functiona fara sincope. Se atrage insa atentia ca medicii din mediul rural vor fi oricum nedreptatiti, pentru ca lipsa accesului la internet ii obliga sa munceasca dublu, iar retetele pe care le vor emite la imprimanta vor fi la randul lor consumatoare de hartie, iar imprimanta pe care se debiteaza reteta va trebuie sa fie permanent incarcata cu toner, pentru ca acel cod sa fie clar si sa nu se creeze incurcaturi la nivelul farmaciilor ceea ce presupune costuri suplimentare”, mai spune dr. Bistriceanu.

Potrivit Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), peste o treime dintre cei 12.000 de medici de familie lucreaza in rural si ar putea avea probleme cu implementarea retetei electronice.

 

Cum va arata noua reteta electronica

 

Trecerea la prescriptia electronica se va face progresiv, aceasta continuand sa existe si in forma fizica, pe hartie, iar tipizatul va arata asemanator cu cel din prezent, sustin reprezentantii CNAS.

Nu este clar cand vor aparea primele retete in acest format, dar este clar ca medicii vor completa retetele pe calculator, alegand dintr-o lista predefinita medicamentele si dozajul corespunzator, apoi vor tipari reteta pe care o vor inmana pacientului. In cazul in care medicul va prescrie medicamente contraindicate in afectiunea pe care a trecut-o pe reteta, sistemul nu va permite eliberarea documentului.

Noul mod de prescriere este valabil deocamdata pentru medicii de familie, specialistii din ambulatoriul de specialitate si farmacii, spitalele nefiind inca vizate. In fiecare luna, in Romania se elibereaza peste 3,4 milioane de retete.

Pro­iectul retetei electronice este finantat din bani europeni, fiind estimat la peste 10 milioane de euro. Prescrierea electronica face parte dintr-un proiect mai amplu de infor­matizare a sistemului de sanatate, care a inceput in urma cu zece ani, cu sistemul informatic unic integrat (SIUI), con­tinua cu prescriptia electronica, apoi cu cardul de sanatatate si dosarul elec­tronic, pentru care, potrivit ultimului Raport al Curtii de Conturi, CNAS a cheltuit aproximativ 100 de milioane de euro in intervalul 2003- 2010.

 

Update: Ministrul Cepoi vrea clarificari

 

Ministrul Sanatatii, conf. dr. Vasile Cepoi, a avut, astazi, o intalnire cu reprezentantii CNAS si a cerut sa i se prezinte, in regim de urgenta, o informare privind  introducerea retetei electronice.

Ministrul, caruia presedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astarastoaie i-a prezentat programul ca fiind unul ineficient pregatit, s-a interesat despre avantajele pe care le aduce implementarea acestui sistem atat pentru medicii prescriptori si farmacii cat si pentru pacienti, dar a cerut sa i se prezinte si situatia exacta a dotarilor de care cabinetele medicale si farmaciile au nevoie pentru ca sistemul sa poata functiona.

Doctorul Cepoi vrea sa stie si care este strategia de informare a furnizorilor de servicii cu privire la utilizarea sistemului de prescriere a retetei electronice, solicitand totodata ca toate Casele de Asigurari de Sanatate sa fie implicate in acest proces.

Sistemul de prescriere a retetei electronice va fi introdus obligatoriu de la 1 iulie, iar pana la sfarsitul anului va functiona in paralel cu cel actual.

 

 


Categorii: Actual, Dezbateri

Adaugati un comentariu


 

*